Geleneksel sabit disklerin (HDD) yerine alması planlanan SSD (Solid-State Disk) disklerin üzerlerine kaydedilen verileri silmemek gibi çok tehlikeli bir özellikleri var. UC San Diego Üniversitesi Değişken
İşte bundan dolayı araştırmacılar, sabit diskler üzerinde veri silinmesinde en etkili yöntemler olan Gutmann (35 kez), NSA (7 kez) ve Us DoD 5220.22-M (3 kez) gibi methodları denediklerinde bile SSD'lerde başarılı olamamışlar, aksine önemli miktarda verinin hala disk üzerinde kaldığını tespit etmişlerdir.
Araştırmacılar 1000 MB'lık verinin silinip geri getirilmesi testinde (yukarıdaki grafik) bazı özel silme yöntemlerinin hiç başarılı olamadığını, çok güvenilen tekniklerin ise maalesef HDD'lerde sergiledikleri başarıyı SSD'lerde göstermediklerini ortaya koydular. Bu durum da, ticari sır sahibi şirketler veya hassas nitelikte veri taşıyan devlet kurumları için çok ciddi problem teşkil edebilir. Siz siz olun, hassas ve güvenlik verilerinizi asla ama asla SSD diskler üzerinde taşımayın. Eğer bu diskleri kullanacaksanız da, disklerle işiniz bittikten sonra verileri temizlemek için kırma, parçalama ve yakma gibi fiziksel yolları kullanınız.
Referanslar:
Bilim ve Teknik Dergisi Mart 2011 "Verileriniz Gizli Kalsın İstiyorsanız SSD'ye Koymayın", Levent Daşkıran
Konudaki referans linkinin biri geçersiz hale gelmiş, ilginç , Yorum için teşekkürler
Haydi, buyurun cenaze namazına.....Desenize gelen kadı (Solid HDD) , giden kadı'yı (mekanik HDD) aratacak....!!!
Ama benim için sorun olmayacaktır, çünkü kendi silme yöntemim var sonuçta (Veri üzerine 1 ve 0'lar'dan oluşan 9'lu katmanlı silme,her katman'da veri üzerinde önce 111111111, sonra 000000000 yazılır, ve bu işlem 9 defa tekrar edilir, yani 9x9 =81 kez veri üzerinde geçilir, açık kaynak kodlu 2005 yapımı Eraser v5.82 ile)
Yada Solid diski "Manyetik Rezorans" ortamına bırakırım olur biter ([Kapalı metal kutu içinde (diskin ki su sızdırmaz olacak kutu) bildiğiniz elektoriz işlemi)
Ya da yeni nesil, temizleme yazılımı (boş alan temizleme konusunda uzmanlaşmış alanında tek lider freeware yazılım) PrivaZer v4 TR
Ekran Görüntüsü : (Sistem GNU/Linux Mint 19.3 x86)
Web Link ...
[Yeşil Renk'de vurgulanmış portable dizini]
Not: İşletim Sistemini Salt (orjinal) İngilizce olarak kullanıyorum (eski'den Türkçe İşletim Sistemleri mi? vardı?)
Güvenli silme ile bende sorun olacağını sanmıyorum , ama normal silme birhayli riskliymiş.
Bu yazıya yeni denk geliyorum. Şayet Silinecek dosya geri dönüşüm kutusuna atılmadan direkt olarak güvenli silme yapılırsa sorun olacağını sanmıyorum. Zira daha evvel yaptığım testlerde başarılı olmuştum veri kurtarma programları sildiğim veriyi geri getiremedi. Yine de dikkatli olmak lazım tabi.