Intel işlemcilerde en sondaki harf ne anlama gelir


intel işlemci nesli
Intel işlemciler, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için geliştirilmiş olan popüler işlemci markalarından (CPU) biridir. Core, Xeon, Pentium ve Celeron gibi farklı modelleri vardır. Intel firması işlemcileri


birbirlerinden ayırt edebilmek için Marka , Marka niteleyicisi, Nesil ... diye giden kendince bir sistem geliştirmiştir. Kısaca bunların anlamlarına bakacak olursak:

Marka: Core, Xeon, Pentium veya Celeron gibi genel ürün grubu.

Marka Niteleyicisi: Intel yongalarının Core markasından sonra gelen "Çekirdek" isminin hemen ardından i3, i5, i7 veya i9 gibi bir marka niteleyicisi bulunur. Daha yüksek niteleyici sayıları genellikle daha iyi performans ve daha fazla özellik anlamına gelir. (Xeon, Pentium ve Celeron marka adlarında bu niteleyiciler yoktur.)

Nesil göstergesi: Marka ve Niteleyiciden sonra, 9, 10 veya 11 gibi bir nesil göstergesi ve hemen ardından bir SKU numarası dizisi bulacaksınız. Bu, çipin ne zaman yapıldığını gösterir. (9. Nesil Intel çipleri 2018-2019'da, 10. Nesil 2019-2020'de ve 11. Nesil 2020-2021'de çıktı.)

SKU Numarası: Bu, her marka ve nesil için spesifik bir model numarasıdır. Genel olarak, daha yüksek bir model numarası, daha gelişmiş özellikli bir işlemci anlamına gelir.

Ürün grubu: Her Intel işlemci adının sonundaki ürün grubu son eki, her bir işlemcinin genel olarak ne anlama geldiğini bilmenizi sağlar. Örneğin, Intel Core işlemci adının sonundaki "XE", maksimum performanslı bir masaüstü yongasını belirtir.

İntel işlemci numaraları

Windows 11 veya 10 kullanıcısı iseniz İşlemciniz hakkındaki bilgileri bulabilmek için çalıştır penceresinden aşağıdaki komutu vermeniz yeterlidir.

ms-settings:about

Karşınıza aşağıdaki gibi hakkında pencere gelecektir.

Ayarlar üzerinden şlemci bilgisi

Intel işlemcilerde ürün grubu Soneki anlamaları

Birçoğumuz Intel işlemci satın alırken sadece marka niteleyici dediğimiz i9 , i7 veya i5 olup olmadığına dikkat ederiz halbuki işlemcilerin hepsinde U , F , K ... gibi sonekler bulunur ve bunlar son derece önemlidir. Mesela Laptopu ile sürekli dışarda gezmek zorunda olan biri Pilin uzun dayanmasını istiyor olabilir bu durumda U serisi ona uygun olacaktır. Eğer laptopunu evinde masaüstü gibi kullanan ve ağır uygulamalar kullanmak zorunda olan biriyseniz bu durumda U serisinden uzak durmalı ve K veya X/XE serilerine yönelmelisiniz. Aşağıdaki tabloda Core serisi için bu soneklerin anlamlarını tablo halinde görebilirsiniz.

Intel Core işlemci soneki

Ben genellikle Güçlü işlemciler ile çalışmak durumunda olduğumdan U serilerinden Uzak duruyorum. Burada F serilerinde de şöyle bir Olumsuz durum mevcuttur ; Soneki F olan işlemcilerde dahili ekran kartı bulunmaz, harici ekran kartınız bozulursa yenileyene kadar ekrana görüntü gelmeyeceğinden sıkıntılı olabilir halbuki dahili ekran kartı bulunan bir Intel işlemcisinde Harici ekran kartı bozulsa bile dahili ekran kartı ile kullanmaya devam edebilirsiniz. Celeron , Xeon ve Pentium işlemciler için son ek anlamları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Celeron, pentium , xeon sonek anlamları

Bu konuda Intelin kendi sayfasındaki açıklamalara da gözatabilirsiniz.

- 64 bit ve 32 bit işlemciler arasında ne fark var Burada

- İşlemcinizin marka model ve hızını bir tıkla bulun Burada

- İşlemcinizin sanallaştırma özelliği açıkmı Burada


7 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for Zeki
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for Tarık
  5. Avatar for Velociraptor
  6. Avatar for Ali Uzun
  7. Avatar for TRWE_2012

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha