Microsoft bir zamanlar Kullanıcı hesaplarını korumak için varsayılan olarak şifrelere bir geçerlilik süresi atıyordu gel gelelim bu süreli parola uygulaması kullanıcıyı korumak yerine daha büyük sorunlara
sebep olabiliyordu mesela her 30 veya 60 günde bir şifresini değiştirmek zorunda olan kullanıcı bir önceki şifresini hatırlamakta zorlandığı için hesabına giriş yapamıyordu bu sebeple 2019 yılının haziran ayında microsoft ; Periyodik şifre son kullanma tarihi, çok düşük değere sahip eski ve modası geçmiş bir yöntemdir diyerek bu uygulamayı kaldırdı. Bankalar gibi çoğu kuruluşta parolaların nispeten kısa bir süre sonra sona ermesi hâlâ yaygın.
Eğer herhangi bir şekilde Sisteminizde Parola geçerlilik süresi aktif edilmişse , süre sonunda "Parolanızın Kullanım Süresi Dolmuş, Değiştirilmesi Gerekiyor" uyarısı almamak için belirli kontroller yapmanız gerekecektir.
Komut istemi (Cmd) ile Parola geçerlilik süresi kontrolü
Komut istemini (cmd) yönetici yetkilerinde çalıştırdıktan sonra aşağıdaki komutu vererek şifrenizin geçerlilik süresini bulabilirsiniz.
net user [username] veya [/DOMAIN]
net user velociraptor
Üstteki komutu uyguladığımızda velociraptor kullanıcısının şifre süresini bulabiliriz.
Üstte görüldüğü üzere benim hesabım için herhangi bir süre belirlenmemiş. varsayalım sizin hesabınız için böyle bir süre var ve bunu kaldırmak istiyorsunuz , yine komut isteminden vereceğiniz bir komutla kullanıcı parolanızın geçerlilik süresini kaldırıp şifrenizi sürekli hale getirebilirsiniz.
Kullanıcı şifrenizin geçerlilik süresini kaldırın
Bu konuda Komut istemini kullanmamızın sebebi şifre geçersiz hale gelmişse zaten kullanıcı masaüstüne ulaşamayacağından USB bellekten veya DVD den sistemi başlatıp kurulum ekranında Shift ve F10 tuşlarına basıp CMD ekranını açabilir ve komutları uygulayabilir.
a) Tek kullanıcı için Parolanızı değiştirmenizde yarar olabilir uyarısını kaldırın
Aşağıdaki ilk komut şifre geçerliliğini süresiz hale getirmektedir, ikinci komut ise şifreyi tekrar süreli yapar
WMIC USERACCOUNT WHERE Name='velociraptor' SET PasswordExpires=FALSE WMIC USERACCOUNT WHERE Name='velociraptor' SET PasswordExpires=TRUE
Komut uygulandığında başarılı mesajı verecektir.
b) Tüm kullanıcılar için Parolanızı değiştirmenizde yarar olabilir uyarısını kaldırın
Tek tek uğraşmak yerine Tüm kullanıcılar için şifre sona ermeyi devre dışı bırakabilirsiniz bunun için aşağıdaki ilk komutu çalıştırmanız yeterlidir.
net accounts /maxpwage:unlimited net accounts /maxpwage:unlimited /domain
Üstteki komut uygulandığında aşağıdaki gibi bir çıktı verecektir.
Aynı işlemi Powershell komutları ile yapmak isterseniz bu durumda aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
Set-LocalUser -Name "velociraptor" -PasswordNeverExpires 1
Üstte kullanıcı adı kısmına kendi kullanıcı isminizi yazmanız gerekir
NOT: üstte verilen yöntemler Yerel kullanıcı hesaplarında geçerlidir. Eğer bir tıkla Şifre süresini sonsuz yapmak isterseniz aşağıdaki scripti kullanabilirsiniz.
- Windows kullanıcı işlemlerini bir tıkla yapın Burada
- Windows 10 da unutulan kullanıcı şifresini sıfırlama Burada
- Netplwiz ekranında ad ve parola kutucuğu yok Burada
Hayır , öyle birşey mümkün değil , Normal bir anahtarı sadece bir bilgisayarda kullanabilirsin.
Birşey soracam da bulamadım hiçbir yerde yanıtını; windows lisansını microsoft hesabına nasıl bağlarız kullanıcı oturumu oluşturmadan? Bilginiz var mı acaba bu konuda? Çünkü yeni laptop almayı düşünüyorum ve freedos yüklü olacak lisans anahtarım var ama şuan mevcut bilgisayarın microsoft hesabına bağlarsam(oturum açmadan) yeni yükleyeceğim windows'ta microsoft oturumu açarsam otomatikman etkinleşmiş olacak bunu nasıl yaparım?
Son zamanlarda microsoftun güncellemelerinden sonra parola süreli hale geliyor, garip.
Daha önce karşılaşmıştım. Ve ciddi bir sorun. En güzeli süreli parolayı kaldırmak teşekkürler anlatım için.
Güzel yorumunuz için Teşekürler , Selamlar.
teşekkür ederim ne zaman bir sorunla karşılaşsam her zaman bu siteye bakıyorum çözümü varsa genelde hemen çözüyorum bu sitede 5-10 yazınızdaki şeyleri yapmışımdır ama ilk defa yorum yazıyorum ne kadar teşekkür edersem az olur sağolun var olun
Evet geçenlerde karşıma çıktı , bende kapattım.
sanırım ayar yeniden aktif olmuş. bende etkin windows 11 de. teşekkürler kapattım gitti.
Bazen doğru diye sanılan şeyler yanlış olabiliyor , her 3-6 ayda bir parola değiştirmek te bunlardan biri.
İtibar ettiğim bir haber kaynağında bu yıl okumuştum, Microsoft bilinenin aksine düzenli aralıklarla parola yenilemenin o kadar da gerekli olmadığı hatta güvenli bir parolanın yıllarca kullanılmasının hiç bir sakıncası olmadığı yönünde görüş bildirmişti. Windows 10 yerel hesabımın parolasını buna outlook dahil tam 7 yıldır değiştirmedim uyarı da almadım sorun da yaşamadım. Yanıltıcı olmak istemem; oluşturduğum parola büyük ve küçük harf sayı sembol vs en az 20 karakter kombinasyonlu ve parola güvenlik ölçer web sitelerinde onun benzeri bir parola ile test ederek yüksek puan güvenli onayı aldıktan sonra değiştirmiştim. Güzel ve aydınlatıcı hepimizi ilgilendiren bir konuya değinmişsiniz verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Aynı fikirdeyim tolga, Bankalar halen eski kafada.
varsayılan olarak bu özelliğin açık gelmesi saçmalık. isteyen kullanabilir tabi. sonunda düzeltmişler.