Birçoğumuzun elinde bozuk, oynarken gri kareler çıkan, takılan, belli bir zamana atlarken bir süre donup kötü ekranda kalan videolar olabilir. Önceleri bu videolar sağlamken, ne hikmetse zamana bağlı
Bu yazımızda ise çok daha basit, ve çoğunlukla kesin sonuçlar veren bir yöntemi aktaracağız. Bu yöntemde özel olarak video onarım yazılımı indirmenize gerek yoktur. Kullanacağımız program da ücretsiz ve gayet güzel bir yazılım olan Format Factory’dir. Format Factory ile videolarınızı, resimlerinizi, ses dosyalarınızı dönüştürebiliyorsunuz. Ancak iş sadece bu kadarla bitmiyor. Bu program hasarlı, sorunlu videolarınız varsa onarmaya çalışıyor. İşlem için özel olarak bir şey yapmanıza gerek yok. Çünkü sorunlu videoları onarmanın yöntemlerinden birisi de o videoyu basitçe dönüştürmektir (convert işlemi).
Geçenlerde elime uzun yıllar evvel depoladığım videolar geçti. Bu videolar o zamanın kodek teknolojisi ile kodlandığından bugünün “.mp4” ve “.mkv” standardı gibi kaliteli ve ideal çözümler değildirler. Hemen hatırlayalım neydi o yıllardaki yaygın video türleri?
FLV : Özellikle windows XP’nin yaygın kullanıldığı yıllarda piyasaya bomba gibi düşmüştü. İnternetten izlediğimiz videolar hep bu formatta olurdu. Bir zamanlar en yaygınlaşmış video türü olduğundan bu türü en başa aldım. Nadir de olsa videoların bozulması ile sonuçlanan video formatlarındandır.
Wmv : Bu video türü de günümüzün modern video türleri çıkmadan evvel yaygın kullanılıyordu. Görüntü kalitesi çok düşük ve sadece “kare ekran” formatına destek veriyordu. Zaten o yıllarda HD ya da wide-screen dediğimiz bugünün diktörtgen ekranları henüz yoktu. Dolayısıyla microsoft tarafından geliştirilen “.wmv” de yaygın kullanılan bir format idi. Çok sık bir şekilde videoların bozuk bir şekilde karşımıza çıkmasına neden olan bir video formatıdır.
Mpeg : Bu video format türü bir zamanlar VCD lerde kullanılmıştı. Daha sonra DVD versiyonu olan mpeg-2 ve “.VOB” video formatları çıkmıştı. Çok sık şekilde bozuk video sorununa neden olan en kötü formattır.
Evet bu üç format ve bu formatların içinde en çok .wmv ve .mpeg uzantılı videolar ne hikmetse eskiden düzgün çalışırken yıllar sonra, bozuk videolar şeklinde karşımıza çıkabiliyor. Zamana bağlı olan veri bozulmalarından mı, yoksa günümüzün kodek/filtre yapılarının güncellenip değiştirilmesi nedeniyle mi bilmiyoruz ama yıllar evvel depoladığımız bu video türlerinin yıllar sonra bozulmuş olduklarını farketmemiz muhtemeldir.
Bozuk (Hasarlı) videoları convert yöntemi ile onarmaya çalışalım
Şimdi bu video türlerinden birini dönüştürerek onarmayı deneyeceğiz. İşlem basamakları son derece basittir, eğer sizin de böyle bir sorununuz varsa adımları dikkatle izleyin.
En evvel, elimizde bozuk bir video var. Bu videonun tam bozuk yerinde durdurduk ve resim aldık. Videonun çeşitli yerlerinde de böyle kötü bölgeler var ve bazı noktalarda video donuyor, devam edemiyordu.
Format Factory yazılımını açtık ve bozuk, hasarlı olduğunu tesbit ettiğimiz videomuzu yazılımın içine sürükledik:
Sürükle-bırak yapar yapmaz yazılım bize format seçenekleri penceresini açarak ne yapmak istediğimizi soruyor. Burada önce “mp4” seçeneğini seçiyoruz sonra seçenekler butonuna basarak detaylı ayarları açıyoruz:
Ayarlardan sadece kodlayıcı seçeneğini aktif ediyoruz ve h264 kodekini seçiyoruz. Başka hiçbir ayara dokunmuyoruz!
Daha sonra iki kez tamam deyip ardından başlat düğmesine basıyoruz ve dönüştürmeyi başlatıyoruz. Dönüştürme işlemi, eğer bir hatayla sonuçlandı diye kırmızı bir ibare vermeden tamamlanırsa, sorunu çözdük demektir. Şayet video onarılamayacak denli ağır hasarlıysa, hata alıyoruz. Bu defa daha evvelki başlıkta anlattığımız video onarım yöntemlerini deneyebiliriz.
Evet, videonun onarılması tamamlandı. Şimdi videomuzu açıp kontrol ediyoruz:
Tamamdır baştan sona yaptığımız kontrollerde yazımızın ilk başında saydığımız hiçbir sorunun kalmadığına emin olduk. Videomuz onarıldı, sorunumuz çözüldü.
Evet arkadaşlar... Bugünkü makalemizde sizlerle hasarlı videolarımızı nasıl onaracağımızı anlatmaya çalıştık. Bir dahaki anlatımımızda görüşmek üzere, hoşçakalın...
- Bozuk MKV video dosyalarını onarmaya çalışalım Burada
- Windows 10 da ekran kaydı (videosu) nasıl yapılır Burada
- Ters çekilmiş video kaydını kalıcı olarak düzeltmek Burada
- Windows 10 da ek yazılımsız video birleştirelim Burada
- Vlc medya player ile video formatı dönüştürme Burada
- Video dosyasından sesi almada en kolay yöntem Burada
- Bir filmin FPS (kare hızı) değerini bulalım Burada
Zeki videoların boyutlarına bak. Anormal derecede küçük boyuttaysalar mesela 1MB ve daha küçük, videolar onarılamaz şekilde hasarlıdır ya da onlar video değildir. Hafıza kartında hasar görmüş vb olabilirler.
Makaledeki yöntemleri bir dene derim.
Usb kablo ile resim ve videoları aldım pc me ama videolar açılmıyor hocam nasıl çalıştıra bilirim
Yorumlarınız ve geri bildirimleriniz için Teşekürler arkadaşlar.
Emeğinize sağlık.
Bir tane doğum günü videosu var elimde kasetli kamerayla çekmiştik sonra bilgisayara aktarmıştık. Ne zamandır izlemiyorduk dün bakınca videonun anlattığınız gibi hata verdiğini gördüm. Yarılara gelemeden dondu video oynatıcı hata verdi. Ve bilin bakalım ne oldu! Format factory ile aynen anlattığınız gibi yaptım video artık sorunsuz oynuyor! Teşekkürler...
Önce 1 tane önemsiz videoda denedim. İşe yaradı! Daha sonra elimde eski bir nişan videosu vardı daha uzundu onda da denedim (uzantısı mpeg) biraz daha uzun sürsede onu da cillop gibi yaptı. Çok teşekkür ederim sordum.net!!!
İşe yarıyo hacı 😀
Ellerinize sağlık. Herzamanki gibi çok yararlı bir paylaşım olmuş.
elimde bozuk bir video var eğer yöntem işe yararsaçok mutlu olcam teşekkür.