Hasarlı Videolarınızı Onarın


Bozuk video dosyası nasıl onarılır
Birçoğumuzun elinde bozuk, oynarken gri kareler çıkan, takılan, belli bir zamana atlarken bir süre donup kötü ekranda kalan videolar olabilir. Önceleri bu videolar sağlamken, ne hikmetse zamana bağlı

olarak bozulabiliyor. İşte elimizdeki bu sorunlu videoları onarmak için çeşitli seçenekler mevcuttur. Bu seçeneklerden birisi de video onarma yazılımları kullanmaktır. Nitekim daha evvelki bir yazımızda video onarım yazılımı kullanarak nasıl video onarımı yapacağımızı anlatmıştık. O konuyu merak ediyorsanız sayfa sonundaki linklerin arasında bulabilirsiniz.

Bu yazımızda ise çok daha basit, ve çoğunlukla kesin sonuçlar veren bir yöntemi aktaracağız. Bu yöntemde özel olarak video onarım yazılımı indirmenize gerek yoktur. Kullanacağımız program da ücretsiz ve gayet güzel bir yazılım olan Format Factory’dir. Format Factory ile videolarınızı, resimlerinizi, ses dosyalarınızı dönüştürebiliyorsunuz. Ancak iş sadece bu kadarla bitmiyor. Bu program hasarlı, sorunlu videolarınız varsa onarmaya çalışıyor. İşlem için özel olarak bir şey yapmanıza gerek yok. Çünkü sorunlu videoları onarmanın yöntemlerinden birisi de o videoyu basitçe dönüştürmektir (convert işlemi).

Bozuk video görüntüsü

Geçenlerde elime uzun yıllar evvel depoladığım videolar geçti. Bu videolar o zamanın kodek teknolojisi ile kodlandığından bugünün “.mp4” ve “.mkv” standardı gibi kaliteli ve ideal çözümler değildirler. Hemen hatırlayalım neydi o yıllardaki yaygın video türleri?

FLV : Özellikle windows XP’nin yaygın kullanıldığı yıllarda piyasaya bomba gibi düşmüştü. İnternetten izlediğimiz videolar hep bu formatta olurdu. Bir zamanlar en yaygınlaşmış video türü olduğundan bu türü en başa aldım. Nadir de olsa videoların bozulması ile sonuçlanan video formatlarındandır.

Wmv : Bu video türü de günümüzün modern video türleri çıkmadan evvel yaygın kullanılıyordu. Görüntü kalitesi çok düşük ve sadece “kare ekran” formatına destek veriyordu. Zaten o yıllarda HD ya da wide-screen dediğimiz bugünün diktörtgen ekranları henüz yoktu. Dolayısıyla microsoft tarafından geliştirilen “.wmv” de yaygın kullanılan bir format idi. Çok sık bir şekilde videoların bozuk bir şekilde karşımıza çıkmasına neden olan bir video formatıdır.

Mpeg : Bu video format türü bir zamanlar VCD lerde kullanılmıştı. Daha sonra DVD versiyonu olan mpeg-2 ve “.VOB” video formatları çıkmıştı. Çok sık şekilde bozuk video sorununa neden olan en kötü formattır.

Evet bu üç format ve bu formatların içinde en çok .wmv ve .mpeg uzantılı videolar ne hikmetse eskiden düzgün çalışırken yıllar sonra, bozuk videolar şeklinde karşımıza çıkabiliyor. Zamana bağlı olan veri bozulmalarından mı, yoksa günümüzün kodek/filtre yapılarının güncellenip değiştirilmesi nedeniyle mi bilmiyoruz ama yıllar evvel depoladığımız bu video türlerinin yıllar sonra bozulmuş olduklarını farketmemiz muhtemeldir.

Bozuk (Hasarlı) videoları convert yöntemi ile onarmaya çalışalım

Şimdi bu video türlerinden birini dönüştürerek onarmayı deneyeceğiz. İşlem basamakları son derece basittir, eğer sizin de böyle bir sorununuz varsa adımları dikkatle izleyin.

En evvel, elimizde bozuk bir video var. Bu videonun tam bozuk yerinde durdurduk ve resim aldık. Videonun çeşitli yerlerinde de böyle kötü bölgeler var ve bazı noktalarda video donuyor, devam edemiyordu.

Hasarlı video tamiri

Format Factory yazılımını açtık ve bozuk, hasarlı olduğunu tesbit ettiğimiz videomuzu yazılımın içine sürükledik:

hasarlı videoyu sürükle bırak

Sürükle-bırak yapar yapmaz yazılım bize format seçenekleri penceresini açarak ne yapmak istediğimizi soruyor. Burada önce “mp4” seçeneğini seçiyoruz sonra seçenekler butonuna basarak detaylı ayarları açıyoruz:

Format factory ayarlar

Ayarlardan sadece kodlayıcı seçeneğini aktif ediyoruz ve h264 kodekini seçiyoruz. Başka hiçbir ayara dokunmuyoruz!

Format factory video ayarları

Daha sonra iki kez tamam deyip ardından başlat düğmesine basıyoruz ve dönüştürmeyi başlatıyoruz. Dönüştürme işlemi, eğer bir hatayla sonuçlandı diye kırmızı bir ibare vermeden tamamlanırsa, sorunu çözdük demektir. Şayet video onarılamayacak denli ağır hasarlıysa, hata alıyoruz. Bu defa daha evvelki başlıkta anlattığımız video onarım yöntemlerini deneyebiliriz.

Evet, videonun onarılması tamamlandı. Şimdi videomuzu açıp kontrol ediyoruz:

Video onarma tamamlandı

Tamamdır baştan sona yaptığımız kontrollerde yazımızın ilk başında saydığımız hiçbir sorunun kalmadığına emin olduk. Videomuz onarıldı, sorunumuz çözüldü.

Evet arkadaşlar... Bugünkü makalemizde sizlerle hasarlı videolarımızı nasıl onaracağımızı anlatmaya çalıştık. Bir dahaki anlatımımızda görüşmek üzere, hoşçakalın...

Shampuan

- Bozuk MKV video dosyalarını onarmaya çalışalım Burada

- Windows 10 da ekran kaydı (videosu) nasıl yapılır Burada

- Ters çekilmiş video kaydını kalıcı olarak düzeltmek Burada

- Windows 10 da ek yazılımsız video birleştirelim Burada

- Vlc medya player ile video formatı dönüştürme Burada

- Video dosyasından sesi almada en kolay yöntem Burada

- Bir filmin FPS (kare hızı) değerini bulalım Burada


10 Yorum Var
  1. Avatar for shampuan
  2. Avatar for Velociraptor
  3. Avatar for Zeki
  4. Avatar for Velociraptor
  5. Avatar for Şabanoğlu şaban
  6. Avatar for Yasemin
  7. Avatar for Mahmut Berkay Y.
  8. Avatar for zafer t.
  9. Avatar for Derya Aktürk
  10. Avatar for Hakan Gürpınar

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha