Mobil cihazlarda batarya kalibrasyonu


Cep telefonu kalibrasyonu
Batarya kalibrasyonunun , pilin ömrünü uzatma ile yakından uzaktan bir alakasının olmadığını belirterek yazımıza başlayalım , bir bataryayı kalibre etmek tamamen pil ömrünün doğru bir şekilde okunması ile

ilgili bir olgudur. Kalibrasyon ile ilgili bazı geçerliliğini yitirmiş bilgilerin sebebi, telefonlarda ve dizüstü bilgisayarlarda lityum iyon piller, akıllı çipler ve akıllı sensörler kullanmadan önceki yıllardan kalan bir alışkanlıktı, eskiden mobil cihazlarda ve dizüstü bilgisayarlarda nikel bazlı piller (genellikle nikel-kadmiyum) kullanılıyordu bu pilleri kullanırken diyelimki %20-25 pil kaldığında yeniden Full şarj (%100) ettiğinizi düşünelim zamanla nikel-kadmiyum (NiCd) hücreleri, tutabilecekleri % 20-25 kapasiteyi "unutur" ve böylece% 70-75 oranında bir şarj tutmaya başlarlar ve buna da Memory Effect ismi verilirdi. Bu unutma işlemini düzeltmek için ise batarya kalibrasyonu gerekirdi.

Pil kalibrasyonu

Günümüzde kullanılan pillerin tamamına yakını Lityum-iyon veya Li-ion pillerdir. NiCd'den farklı olarak, Li-ion ünlü "Memory Effect " (Bellek Etkisi) hatası içermez fakat Hafıza etkisi sorunu olmasa da, SOC uyuşmazlığı adı verilen bir fenomene maruz kalır. Li-Ion piller her hücrenin Güvenli Çalışma Alanı dışında çalışmasını önlemek (aşırı şarj, düşük şarj, güvenli sıcaklık aralığı,pilleri dengelemek ve pil verimliliğini önemli ölçüde artırmak) için bir Pil Yönetim Sistemine ihtiyaç duyarlar bu sistemde , şarj durumu (SOC) ve kapasite / enerji ("C / E") uyuşmazlığı olmak üzere iki tür uyumsuzluk çıkmaktadır. SOC uyumsuzluğu en yaygın olanıdır. Pilin kimyasal elementi (lityum veya nikel) enerjiyi depolayan şeydir. Çip, bu enerjinin ne kadarının depolandığını okumaya çalışır. En doğru okuma için, yonganın (Çipin) akünün kapasitesini "öğrenmesi" gerekir. Telefonu kullandıkça, batarya çok noktadan boşalır ve şarj olur. Bu çok sayıda şarj, çipin doğru okumayı kaçırmasına neden olur bu nedenledirki batarya tamamen yüzde 0'a boşalırsa ve full denilen yüzde 100'e kadar şarj olursa, çip kapasiteyi öğrenecektir. İşte bu sebepledirki Apple tüm ürünlerinde Li-On piller kullanmasına rağmen kalibrasyon tavsiyesinde bulunur.

Pil göstergesi hatalı

Pilimin kalibrasyona ihtiyacı varmı nasıl anlarım

Bunu anlamanın en kolay yollarından biri pil göstergenizin doğru çalışıp çalışmadığının tespitidir mesela ;

1. Pilinizi %100 şarj ettiniz ve prizden çektiniz 2-3 dk sonra bir baktınız %95 gösteriyor buda Çipin pilin doluluk oranını doğru okuyamadığını gösterir.

2. Piliniz %20 kaldı gösterirken aniden kapanıyorsa , yine bir yanlış okuma durumu ile karşı karşıyasınız.

3. Herhangi bir şekilde Pil göstergenizin pil doluluk oranınızı düzgün yansıtmadığını düşünüyorsanız yine kalibrasyon ihtiyacı var demektir.

Android pil kullanım grafiği

Batarya kalibrasyonu nasıl yapılır

Aşağıdaki anlatımı direkt olarak One Plus un kendi sitesindeki kaynaktan türkçeleştirilmiş şekilde veriyorum. Pili kalibre etmek pil seviye göstergesinin , pil seviyesini doğru göstermesini sağlayacaktır.

1. Cihazınızı tam olarak şarj edin (Pil Yüzdesi % 100 olsun), ardından cihazı kapatın ve telefonu 3 saat boyunca kapalıyken şarj etmeye devam edin (hemen hemen tüm modellerde pilin %100 şarjdan sonra zarar görmesini önleyen bir mekanizma mevcuttur)

2. Cihazınızı fişten çekin, açın ve batarya tamamen boşalıncaya kadar normal şekilde kullanın, ardından cihazı 3- 5 saat boşta bırakın (Şarja takmayın) Bunda amaç pilin iyice boşalmasıdır.

Üstteki adımları pil gösterge seviyesinin pilin kalan şarjını doğru okuduğuna inandığınız ana kadar birkaç defa tekrarlayın böylece dijital voltmetre sapmaları düzelecektir. Pilin şarj ve deşarj döngüsünü 50 saatten fazla tekrarlamayın, aksi takdirde pil sağlığına zarar verebilecektir. Ben işlemi bir kez yaptım ve gösterge düzeldi o sebeple bir daha tekrarlamadım.

- Android telefonda pil yüzdesi görünmüyor Burada

- Android te pil tasarrufu nasıl aktif edilir Burada

- Android telefonda pil tasarrufu için koyu tema kullanın Burada

- Android te Uyarlamalı pil özelliği nedir Burada

- Android telefonlarda pil çabuk bitiyor sorunu Burada

- Gelişmiş pil optimizasyonu ile pil tasarrufu Burada

- Telefon boştayken çok pil tüketiyor Burada


2 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for Kaan Selçuk

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha