Kullanıcı verilerini toplamak bunları analiz edip bu doğrultuda eylem planları hazılrlamak artık şirketlerin vazgeçilmezi haline geldi. Başarı toplanan kullanıcı verileri ile bire bir bağlantılı olunca
1. Email : Eğer Gmail kullanıyorsanız google tarafından izleniyorsunuz demektir bütün epostalarınız taranır tüm email bağlantılarınız kayıt altına alınır ve siz sildiğinizi düşünseniz dahi asla hiçbir emailiniz silinmez sadece uzak sunucularda arşivlenir.Google email üzerinden genelde şu bilgileri saklar : Gmail’de gönderdiğiniz ve aldığınız e-postalar, Eklediğiniz kişiler, Takvim etkinlikleri, Yüklediğiniz fotoğraf ve videolar, Drive'daki Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar , isim, posta adresi ve şifre , Doğum tarihi , Cinsiyet , Telefon numarası, ülke, kısacası Seni "Sen" yapan herşey.
2. Sosyal ağlar : herhangi bir sosyal ağa kayıt olursanız, gönüllü olarak kişisel bilgilerinizi verirsiniz. Bu bilgilerde arşivlenip değerlendirilir , bu durum gerek Facebook ta gerekse Google + da aynı şekildedir.
3. Akıllı telefonlar : Android sistemi google tarafından geliştirildiği için Akılı telefonlarımız ile yaptığımız herşey google nin tam erişim yetkisi olan bu sistemde saklanır. Varsayılan tarayıcının chrome olması da tesadüf değildir varsayılan dns ler bile Google DNS dir. yaptığınız her arama , telefonda çektiğiniz her resim her bir tuş tıklaması belirli aralıklarla google sunucularına yollanır.
4. YouTube : Googlenin diğer bir veri toplama merkezidir. Google neleri topladığını kendisi açıklamaktadır ; Yaptığın şeyler, Aradığın şeyler, Ziyaret ettiğiniz web siteleri, İzlediğin videolar, Tıkladığın reklamlar , Konumun, Cihaz bilgisi, IP adresi ve çerez verilerin.
5. Google Analytics, Google AdSense ve Google AdWords : Popüler web sitelerinin yarısından fazlası, takipçilerini daha iyi anlamak için Google analiz araçlarını kullanıyor. Site Okuyucuları bunun farkında olmasada , Google Analytics, tarayıcıdaki ilk bağlantıyı açar açmaz davranışlarınızla ilgili toplu veri toplamaya başlar. Birçok sitede Adsense reklamı mevcuttur. Bu reklam kodları sayesinde de tıkladığınız reklamları algılayıp size benzeri reklamları gösterir bu nedenledirki bir defa pil reklamına tıkladıysanız gezdiğiniz birçok sitede pil reklamları gösterilmeye başlayacaktır.
6. Google Street View and Google Maps : Google, dünyanın dört bir yanındaki 48 ülkede binlerce kilometre yolculuk yaparak, çevredeki evleri ve işletmeleri dikkatlice çekiyor. Uydu görüntüleri ile değişimler izleniyor herşey kayıt altına alınıyor.
Etkinliğim sayfası yardımı ile tutulan kayıtlar nasıl silinir
Google nin hakkınızda tuttuğu kayıtları merk ediyorsanız etkinliğim sayfasını ziyaret edebilirsiniz . bunun için :
1. Buradaki linki tıklayıp oturum açın
2. Açılan sayfada gün ve gün googlenin hakkınızda tuttuğu kayıtları bulacasınız. Bu sayfada en tuhafıma giden Google asistanı ile yaptığım sesli görüşmelerin ses kaydının burada yeralması oldu , Açıkçası bukadarınıda beklemiyordum.
3. Etkinliğim sayfasındayken sağ üst köşede avatarın bulunduğu sırada en solda Üç nokta yeralmaktadır buna tıklayalım ve aşağı açılır menüden "Etkinlik silme ölçütü" kısmını seçelim
4. Tarihe göre sil başlığı altındaki yerden , Tüm zamanlar ve Tüm ürünler şeklinde seçim yaptıktan sonra sol altta yeralan sil kısmına tıklayalım
5. Bir uyarı penceresi gelecek ve bizden onay isteyecektir
Sil diyerek Googlenin hakkınızda tuttuğu tüm etkinlik kayıtlarınım silebilirsiniz. sol alt köşede "Tüm etkinlik silindi" diye bir uyarı penceresi geldiğinde işlem tamamlanmış demektir. Ayrıntılı bilgi için Bakınız
- Google Chrome şifrelerini dışa veya içe aktaralım Burada
- Google çevrimdışı arama nedir nasıl kullanılır Burada
- Google chromede siyah ekran sorunu Burada
- Google Chrome eski arayüzüne dönelim Burada
- Androidte Google drive a otomatik yedeklemeyi kapatalım Burada
- Chrome Android sürümünde kayıtlı şifreleri görmek Burada
Farklı ayarlar yapmak mümkündür , teşekürler
Konu genişletilebilir o ayarlar içerisinde etkinliklerin geçmiş kaydı açıp kapatılabilir. Youtube veya sesli aramaları kapatın bir daha temizlemekle uğraşmassınız zaten.
Kuvvetle muhtemeldirki , önceki veriler silinmeden önce uzak bir serverde yedeklenmiştir. Lakin ayardan sonra takip etmemesi bile olumlu bir durum.
Bunu yıllar evvel keşfettiğimde aynen yukarıda anlatılanları uygulayıp geçmişimi silmiş ve takip özelliğini kapatmıştım. Az evvel girip baktım, takip etmiyor görünüyor. Yani şimdiye kadar geçmiş havuzu oluşturmamış. Lakin yine de takip ettiği gerçeğini bilmek gerek.
Teşekürler , selamlar
İyiki varsınız sagolun var olun
Elbetteki biz silsek bile serverlarında tutuluyordur , bunun aksini düşünemiyorum.
Hakkımızda bu kadar veri toplayan Google'ın biz silsek bile kendi veri tabanında saklamadığı ne malum. Paylaşımınız için sağolun ama bunun yeterli olduğunu sanmıyorum. Birçok hizmeti bedavaya veren Google aslında ürün olarak bizi pazarlıyor. Yani ürünün kendisi aslında bizleriz. Dolayısıyle Google ürünlerini kullandığımız sürece bundan kurtuluş yok. Nacizane düşünden budur.
Bende ses kaydı çıktı YUH dedim daha neler birde video çıksa tam olacaktı.
bu google cidden allahından bulsun yahu 🙁 az önce kontrol ettim adamlar yememiş içmemiş 2-3 sene beni takip etmiş 🙁 hayır işin garibi ; 2-3 sene önce arayıp bulamadığım filmleri müzikleri programları hangi tarihte hangi saatte ne aramışım hepsi var bu nasıl iş anlamadım, cidden pes , bıktım yani bu veri toplama meraklısı casuslardan, neyse iyiki siz varsınız valla sizde olmasanız ne yapardık be abi. çok teşekkürler elinize kolunuza sağlık, bu yüzden sizi sever desteklerim işte...
Arada sırada yine kontrol edin derim , selamlar
Kontrol ettim bir sürü veri toplamış çok doğru. Teşekkürler. Farkında bile değiliz.