Tüm telefonlar boşta iken arka planda güç tüketen aktiviteleri olduğundan azda olsa pil tüketirler mesela en basitinden Mobil veriye bağlı olunduğu için baz istasyonu ile sinyal alışverişi yapar ve
verileri senkronize ederler eğer arasıra alınan sinyallerde azalma oluyorsa yani kapsama alanının sınırında biryerdeyseniz telefon daha iyi bir sinyal yakalamak için daha fazla efor sarfedecek ve buda daha hızlı pil tüketilmesine neden olacaktır. Edindiğim izlenime göre Telefon Boştayken pil tüketiminin yüksek olmasının esas sebebi yazılımsal ve kullanıcı ayarlarıdır çok azı ise donanımsal sebeplere dayanmaktadır. Mesela Artık ömrünü tamamlamaya yaklaşmış bir pil telefon boşta bile olsa daha hızlı tükenecektir. Mesela bende sorun bir güncellemeyle başladı , öncesinde %2 olan boşta pil kullanımı şu an %20 civarı, bir sonraki güncellemede gidereceklerini umuyorum.
Telefon Boştayken pil tüketimine sebep olan faktörler
1. Gereksiz ağ bağlantılarını kapatalım
Eğer Mobil veri , kablosuz ağ ve Bluetooth açıksa bunlar bağlantılarını sürekli yenilemek zorunda olduklarından geri planda pil tüketilmesine sebep olacaklardır. Mümküse bunlardan bazılarını kapatalım ve mümkünse konum özelliğini sürekli kapalı tutalım.
Bu bağlamda kablosuz taramasını kapatırsanız pil tüketimi azalacaktır bunun nasılını Buradaki linkte anlatmıştık.
2. Arka planda çalışıp pili tüketen uygulamaları bulalım
Geri Planda çalışan uygulamalar telefon boştaykende faliyetlerine devam ederler mesela Gmail , Whatsapp, Line , Skype ... gibi uygulamalar yeni bir bildirim gelip gelmediğinden emin olmak için sürekli internete bağlanıp bildirim kontrolü yaparlar. Uygulamalardan hangilerinin en çok pil tükettiklerini bulmak için ayarlar - Pil kısmına tıklayalım ve aşağılara doğru inip uygulamalardan anormal pil kullanımı olan varmı kontrol edelim
Eğer pil kullanımı yüksek bir uygulama varsa bunu Optimize etmemiz gerekir nasılı Buradaki linkte anlatılmıştı eğer çare olmuyorsa bu uygulamalardan sorunlu olanlarını belirli bir süreliğine kaldırmayı deneyin.
3. Arka planda çalışan işlemlerin sayısını sınırlayalım
Bunun için Ayarlar - Geliştirici seçenekleri kısmına tıklayalım.
Açılan ekranda Arka Plan işlem sınırı kısmını seçelim ve yeni açılacak penceredeki ayarı bir veya iki yapalım
Telefonunuzu her kapatıp açtıktan sonra veya Yeni sistem güncellemesinin ardından bu ayarı kontrol ediniz.
NOT: Eğer telefonunuzda geliştirici seçenekleri aktif değilse ; Ayarlar - Telefon hakkında - Derleme numarasına 7 kez dokunalım.
4. Uykudayken Kablosuz bağlantıyı açmasın
Uykudayken kablosuz özelliğini açık tut ayarını kapatalım bunun için Ayarlar - Kablosuz tercihleri kısmına tıklayalım
Açılan ekranda gelişmiş kısmına tıklayalım ve ardından Uykudayken kablosuz'u açık tut kısmına dokunalım
Karşımıza gelecek seçeneklerden , yalnızca prize takılıyken veya hiçbir zaman seçeneğini seçelim.
5. Google konum geçmişimi kullanmasın
Pil tasarruf özelliğimiz herzaman açık olsun ve Android sürümümüzü kontrol edip herhangi bir güncelleme varsa güncel sürüme terfi edelim. Google konum geçmişini kullanıyorsa bunu engelleyelim , bunun için Ayarlar - Konum kısmına ve ardından Google konum geçmişi kısmına tıklayalım
Yeni açılacak ekranda yeralan Konum geçmişini kullan butonunu kapalı konuma getirelim
Üstteki ayarlara ilaveten :
a) Ayarlar - Güvenlik & Kilit Ekranı - Cihazım bul kısmını kapalı konuma getirebilirsiniz.
b) Yine bunun la bağlantılı olarak Ayarlar - Güvenlik & Kilit Ekranı - Cihaz yöneticileri - Cihazımı bul kısmındaki tiki kaldırabilirsiniz.
c) Ayarlar - Yedekle ve sıfırla kısmındaki Otomatik geri yükle kısmındaki butonu kapalı konuma getirebilirsiniz.
d) Uyarlamalı parlaklık ayarını kapalı konuma getirebilirsiniz. Burada
- Android telefonlarda pil çabuk bitiyor sorunu Burada
- Android te pil tasarrufu nasıl aktif edilir Burada
- Gelişmiş pil optimizasyonu ile pil tasarrufu Burada
- Androidte pil tüketen uygulamaları bir tıkla kapatın Burada
- Akıllı telefonda Uyarlanan parlaklık ayarı Burada
Yaptığım denemelerde telefon boştaykenki kullanım %25 lerden % 15 lere düştü
Benzeri sorunlarım var ve çözüm bulamamıştım. ilk defa böyle bir makale okudum. Deneyeceğim mantıklı bencede.
Benzeri benim de başıma geldi Oneplus 5 i ilk aldığımda şarj süresi 14 gün gidebiliyordu ve bir güncellemeyle aniden telefon sadece 3 gün dayanmaya başladı , aynı şekilde kullanıyorum. sonraki güncellemelerle 4-5 güne çıktı ama halen vermesi gereken performansın 1/3 ünü veriyor. sanıyorumki donanım üreticileri bir güncellemeyle arka planda sürekli çalışan komut enjekte ediyor böylece pil 3-5 sene gideceğin 2 senede pert oluyor. Benimkisi sadece bir teori.
Telefonum boştayken eskiden %2-3 kullanırken güncellemeden sonra bu oran %20 ye çıktı dediklerinizi denedim bakalım ne olacak , olmadı eski sürüme geri döneceğim.