Windows kullanıcılarının çoğu sistem temizliklerine özen göstermezler bu sebeple de zamanla işletim sistemi hantallaşarak kullanılmaz hale gelir , birkısım kullanıcılar ise Ccleaner gibi geçici dosya
1. Windows.old klasörünü silelim
Windows.old klasörü Vista'dan başlayarak bir Windows sürümünden diğerine yükselttiğimizde oluşturulur. Klasör, önceki Windows sistemimizdeki tüm dosyaları ve verileri içerir. Yeni sürümü beğenmediysek, sistemimizi eski Windows sürümüne geri döndürmek için bu klasör kullanılır. Fikir olarak gayet mantıklı görünen bu özellik malesef windows güncellemesi sırasında (Yükseltme) saatlerce beklenmesine ve HDD te 30-40 Gb civarı büyüklüğünde bir yer işgaline sebep olur, işin ilginci yükseltme yapanların bir çoğu bu durumdan bihaberdir , hayatımda asla bir sürümden diğerine yükseltme yapmadım , herzaman temiz format atarak sürüm yükselttim , yükseltmeden sonra birçok kullanıcı sistemleri düzgün çalışmadığı için yada bazı özellikleri kullanamadıkları için temiz formatla tekrar Windows kurmak zorunda kalmışlardır o sebeple bu C:\Windows.old klasörünü görürseniz silebilirsiniz bu size GB larca yer kazandıracaktır. Bunun için çalıştıra aşağıdakini yazalım
cleanmgr
Açılan ekranda C dizini seçilidir Tamam butonuna basıp geçelim ve ardından sol alttaki sistem dosyalarını temizle butonuna tıklayalım.
Disk temizleme ekranında seçenekler arasında yeralan "Önceki windows yüklemesi" ve Windows update temizleme kısımlarına tik koyup dip kısımdaki Tamam butonlarına basalım ve işlemin bitmesini bekleyelim
Eğer yükselttiğimiz sistemden memnunsak bu klasörün silinmesinin hiçbir sakıncası yoktur.
2. WinSXS klasör temizliği
Bu konuyu daha önceki makalelerimizden birinde ayrıntılı bir şekilde anlattığımız için tekrara gerek görmüyorum konu hakkındaki geniş bilgilere Buradaki yazımızdan ulaşabilirsiniz. yada sayfa sonundaki Winsxs_temizligi.vbe dosyasını çalıştırıp bitirmesini bekleyin.
3. Otomatik güncellemelerin biriktiği klasörü temizleyelim
SoftwareDistribution klasörü otomatik güncellemelerin saklandığı yerdir. buranın temizliği ile ilgili farklı görüşler olsada bugüne kadar hep içeriğini sildim ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadım , buradaki herşeyi silmek için sırasıyla aşağıdakileri uygulayabilirsiniz.
a) Yönetici yetkilerinde çalıştırılmış bir komut isteminden aşağıdaki komutu verelim.
net stop wuauserv
b) Ardından "C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download\" klasör içeriğindeki herşeyi silelim .
c) Son olarak Yönetici yetkilerinde çalıştırılmış bir komut isteminden aşağıdaki komutu verelim.
net start wuauserv
4. Dizinler için sistem korumasını kapatalım
C ve/veya D için sistem koruması açıksa sürekli sistem yedeği alacağı için windowsun ağır çalışmasına sebep olacağı gibi bu yedeklerin kapladığı alanın büyüklüğü kadar Sabit disk üzerinde yer kaplayacaktır , sistem korumasının bütün dizinler için nasıl kapatıldığını Buradaki makalemizde açıklamıştık.
5. Hazırda bekleti (Hibernation) kapatalım
Ben Laptopumu masaüstü olarak kullanmama rağmen Asla hazırda beklet , uyku modu gibi özelliklerini kullanmam , mesela hazırda beklet sırasında bilgiler sabit diskte yeralan hiberfil.sys dosyasında saklanır ve bunun boyutu 7-8 Gb kadar olabilmektedir , eğer benim gibi bu özelliği kullanmıyorsanız kapatmanızı tavsiye ederim bunun için komut isteminden aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz , ilk komut özelliği kapatırken ikincisi tekrar aktif etmektedir.
powercfg.exe /hibernate off powercfg.exe /hibernate on
Eğer bu iş için ücretsiz bir uygulama kullanmak isterseniz Hibernation enable or disable yazılımını tavsiye ederim Burada
6. Diğer olası temizlenebilecek klasörler
Geçici dosya temizliği yapan uygulamaların çoğu "C:\Windows\Temp" klasörünü temizler ama yinede kontrol edebilirsiniz ve bu klasör içerisindeki herşeyi silebilirsiniz gel gelelim hiçbir temizlik uygulamasının temizlemediği bir yer varsa o da Office programı yüklü olan kişilerde mevcut olan "C:\MSOCache\All Users" klasör içeriğidir bu klasör belirli Office bileşenlerini Office medyasını kullanmadan ilave etmeye yarar , %99 hiçkimsenin kullanmadığı ve boşuna yer işgal eden bir klasördür içinin silinmesinin herhangi bir sakıncası yoktur. Eğer tüm bunları uygulamak size zor geliyorsa sayfa sonunda sizler için sunduğumuz scripti kullanarak birçok ayarı otomatik olarak yapabilirsiniz , scripti indirdikten sonra çalıştırın , karşınıza mevcut çöplerin boyutunu gösteren bir ekran gelecektir buraya Tamam deyip geçin ve birsonraki ekranda Çöpleri temizlemek istiyormusuz sorusunda Evet butonuna basın.
Tüm bunların yanında Pagefile.sys denen GB larca büyüklükteki bir dosya daha mevcuttur buda Windowsun sanal bellek dosyasıdır ve hafıza dolduğunda veriler sabit diskte bu bölüme yazılır ayrıntılı bilgiler için bakınız C dizininizin yedeğini Acronis gibi bir yazılımla alırken özel boyut deyip "0" değeri vererek bu ayarı kapattığınızda yedek boyutunu düşürebilirsiniz.
- Windows Pagefile dosyası nedir Burada
- WinSXS klasörünün Analiz ve Temizliği Burada
- Hazırda bekleti bir tıkla kapatıp açın Burada
- Windows olay günlüklerini temizleyelim Burada
- Windows 10 da Eski sürücü kalıntılarını silelim Burada
17 Temmuz 2018 Tarihli Başlık güncellendi
Bende NvMe olmadığı için deneme şansım olmadı. Lakin arkadaşların hiçbirinde çalışmadığını bana ilettikleri için biliyorum. Az önce araştırdım , birkaç şanslı kişi dışında Acronisin UEFI ve NVmE lerde Acronisin çalışmadığı kendi forumlarında da belirtilmiş ve çözüm bulunamamış.
Web Link ...
Zaten Acronis bu True Image yi ne tesadüfse 3-4 yıldır geliştirmeyi bırakmış. Kısacası bana iletilenler doğru görünüyor yani Acronis uzunca bir süredir sorunlu.