Microsoft Windows hemen hemen bütün sürümlerinde kullanıcı verilerini toplayıp kendi serverlarına aktarmıştır , yapılan açıklamalarda bunu sistemi daha iyi hale getirmek ve alınan hataları analiz edebilmek
Bilgisayarınızda kullanılmış her bir parmak belleğin kaydına ulaşın
USB portları veri transferi için en popüler donanım bileşenleridir. Bluetooth gibi kablosuz aktarım teknolojileri sadece düşük boyutlu verilerin aktarımıda işe yarayacaktır. Hiçkimse 3 Gb lık bir filmi Bluetooth ile aktarmaz. USB portlarının bir özelliği de Bilgisayarın dışa açılan kapıları olmasıdır , işyerinde 5 dk lığına lavaboya gittiğinizde kazara bilgisayarınızı açık unuttuysanız ve acaba birisi parmak belleğini kullanıp bilgisayarımdan birşey kopyaladımı diye içinize şüphe düşerse bunu kolayca ortaya çıkartabilirsiniz işte nasılı .
1. USB portlarında kullanılan tüm Cihazların kayıtlarına ulaşabilmek için USBDeview isimli küçük ve portable bir uygulamadan faydalanacağız , yazılım Nirsoft a aittir. Sayfa sonundaki linkten edinebilirsiniz. Zipten çıkartıp çalıştırdığınıda aşağıdaki gibi bir arayüzle karşılaşacaksınız. Arayüzü Türkçe yapmak için Buradaki linkin en sonunda yeralan dil dosyalarını indirip zipten çıkartın ve Yazılımın exe sinin yanına kopyalayın.
Yazılım Bilgisayarınıza bağlanmış olan tüm USB aygıtlarının bir listesini bunların üreticilerini, seri numaralarını , kapasitelerini , hangi tarih ve saatte bilgisayara bağlandıklarını gösterdiğinden sistem yöneticilerinin mutlaka yanlarında bulundurması gerek bir yazılımdır. Yazılım arayüzünde yeşil olanlar USB portlarına takıl bulunan aygıtları göstermektedir.
2. Arayüzdeki sıralamayı en güncel tarihten geriye doğru yapmak için dip kısımdaki kaydırma çubuğunu sağa doğru kaydıralım ve "Son takma çıkarma Tarihi" sütununa tıklayıp tarih sıralamasını güncelden geriye doğru yapalım
3. Ben demenek maksatlı elimdeki SONY parmak belleği USB portunda kullanmıştım , tarih sıralamasını büyükten küçüğe yaptırdığımızda en üstte bu bellek listelendi
4. Şimdi bu satırın üstüne çift tıklıyorum ve USB portunda kullanılan aygıtın ayrıntılarına ulaşıyorum. Açılan ikili paneldeki bilgiler bizim için önemli.
Açıklama : Sony Storage Media USB Device
Oluşturulma tarihi : 6.04.2019 11:49:22
Son takma /çıkarma Tarihi : 6.04.2019 11:49:22 (Bu bilgi soltaraftaki panelde yeralır)
Eğer bu USB bellek size ait değilse ve O tarih ve saate bilgisayar başında değilseniz birisi USB portları kullanarak bilgisayarınızdan bazı verileri kopyalamış yada bilgisayarınıza birşeyler yüklemiş demektir. Yazılımın Üst menüsünde bulunan Görünüm - HTML Raporu - Tüm Öğeler kısmına tıklayıp yazılım arayüzündeki raporu dışa aktarabilirsiniz.
Rapor USBDeview.exe nin yanında "report.html" şeklinde oluşacaktır.
- USB belleğimizi şifre ile koruyalım Burada
- USB bellek alırken 3.0 olmasına dikkat ediniz Burada
- USB belleği Fat32 ve Ntfs olarak dizinlere bölelim Burada
- USB yazma korumasını kaldıran yazılımlar Burada
- USB sürücüsünün imajını almak için 4 portable yazılım Burada
Yorumun ve bilgi için teşekürler Taba
Sevgili "TRWE_2012",
Aşağıda "Hayatta herşeyin antisi (karşıtı) bulunur" diyerek söze başlayıp, ardından konuda önerilen "USBDeview" yazılımının, sizin gibi "BT seviyesinde" bir düşman için işe yaramayamayacağını belirtmiş ve karşıt yazılım olarak da Nirsoft'un "CleanAfterMe"sini göstermişsiniz.
Oysa -tıpkı, sizin dediğiniz gibi- size karşı da işe yarayacak şeyler bulunabilir; örneğin, bilgisayarınıza takılmış USB aygıt kayıtlarını önerdiğiniz yazılımla temizledikten sonra:
"Aygıt Yöneticisi"ni açıp "Görünüm" sekmesinden "Gizli aygitları göster"i seçtikten sonra alttaki "Depolama birimleri", "Disk sürücüleri", "Evrensel Seri Veri Yolu denetleyicileri" ve "Taşınabilir Aygıtlar" bölümlerine bakarsanız, önceden bilgisayarınıza tak-çıkar yapılmış olup da silindi sandığınız USB'lerin silinmediğini; oralarda (SÖNÜK SİMGELİ olarak) adıyla sanıyla listelendiklerini hemen farkedersiniz.
Artık "Big Bang" anına geri dönüş olmayacakmış; bizim dünya da benzerleri de batsa bile yerlerine daha fazlası oluşuyormuş; demek ki, evrende gelişimin, bilimin sonu yok...