Birçok durumda dizinlerimizden birine , harici disk veya Parmak belleğimize Yazma koruması vermek isteyebiliriz , bu ek güvenlik önlemi sayesinde mesela çocukların kazara bir dizin içerisindeki dosyaları
silmelerini engelleyebileceğimiz gibi bilgimiz dışında Flash belleğe veya dizinimize dosya indirmelerini ve/veya kopyalamalarını da önlemiş oluruz , bunu yapan farklı yazılım ,script veya komutlar mevcuttur diskpart ta bunlardan biridir , gelin bir diskpart komutu ile dizin veya diske yazma koruması nasıl atanır uygulamalı olarak görelim.
1. Parmak belleğe veya Harici HDD e Yazma koruması
Komut istemi dediğimiz Cmd yi Yönetici yetkilerinde çalıştıralım ve ardından Diskpart komutunu verelim (1), böylece diskparta geçiş yapmış olacağız , ikinci komutumuz ile tüm dizinlerimizi listeleteceğiz (2)
list disk select disk DISK_NUMARASI attributes disk set readonly
Üçüncü komutumuzla yazma koruması atayacağımız diski belirliyoruz ve Dördüncü komutumuzla Yazma koruması sağlıyoruz
Komutu verdiğim anda bende bir adet VHD birde Flash bellek takılıydı , Komutlardan da anlaşılacağı üzere Parmak belleğe yazma koruması atadım , şimdi komutun etkili olup olmadığını test etmek gerek bu sebeple belleğe herhangi bir .txt dosyası kopyalamaya kalkıyorum ve aşağıdaki uyarıyı alıyorum.
Eğer daha sonra bu yazma korumasını kaldırıp belleği veya Dizini Normal hale getirmek istersek , üstteki komutlardan ilk ikisinden sonra aşağıdaki komutu kullanmamız gerekecektir.
attributes disk clear readonly
Komutların herhangi bir Programa ihtiyaç bırakmaması özellikle internet bağlantısı USB portu vs. gibi şeylerin olmadığı bilgisayarlarda işimize yarayacaktır.
2. Windows harici bir dizine Yazma koruması
Üstte verdiğimiz mantıkla tamamen aynıdır , önce diskpart ı çalıştırılıp korunacak dizin seçilir ve yazma koruması komutu uygulanır , ben deneme maksatlı Kullandığım bir VHD ye yazma koruması atayacağım işte kullandığım komutlar
list volume select volume DİZİN NUMARASI attributes volume set readonly attributes volume clear readonly
readonly kelimesinin geçtiği komut yazma korumasını gerçekleştirir. 5. numara ile verilen komut Yazma korumasını kaldırmaktadır.
Belirli bir dizine yazma koruması verdikten sonra eski normal haline döndürmek için aşağıdaki komutu kullanmamız gerekir
attributes volume clear readonly
Görüldüğü gibi ilk komuttan farkı birinde disk diğerinde Volume kelimelerinin kullanılmış olmasıdır, Bende Korunan dizin H Harfi dizindir buraya birşey kopyalamaya kalkarsam hemen Disk Yazmaya karşı korumalı uyarısı verecektir , eğer korunan dizinden birşey silmeye kalkarsak böyle bir seçeneğin olmadığını görürüz
Burada Dikkat edilmesi gereken husus Windowsun bulunduğu dizine yazma koruması atanamayacağıdır , komutu uygulamaya kalkarsak bir hata mesajı görüntüleyecektir.
- Bat dosyası ile diskpart komutlarını sıralı uygulatmak Burada
- Diskpart ile VHD veya VHDX oluşturalım ve silelim Burada
4 Haziran 2017 Tarihli başlık güncellendi
Paylaşım için Teşekkürler.
Diskpart ile yazma koruması işlemlerinin otomatikleştirildiği şu proje de kullanılabilir 🙂
Web Link ...
@Yılmaz Yıldız : Paylaşımınız için Teşekkürler.
@Kürşat : Aşağıdaki yazılımı denermisin ?
Web Link ...
Hocam merhabalar bu konuyla ilgili olarak ihtiyacı olan arkadaşlar işlemin otomatikleştirilmiş halini aşağıdaki linkten indirebilirler.
Web Link ...
Merhaba. Bendeki flash bellekte yazma koruması var ne yaptıysam koruma kalkmıyor ne yapmam gerekiyor? Ayrıca kendiliğinden koruma oldu .