CMOS BIOS Security Password sıfırlayıcılar


BIOS şifresi nasıl sıfırlanır
Her bilgisayar işleri ile uğraşanın amatör dahi olsa bilmek zorunda olduğu şeylerin başında Bios şifre sıfırlama (Resetleme) yöntemleri gelmektedir çünkü Biosa gerek boot sırasında yüklenecek aygıt


sıralamasını değiştirmek için gerekse AHCI modunu devre dışı bırakmak için mutlaka girilmesi gerekebilmektedir peki ya şifre konmuşsa ve şifreyi bilende yoksa ? bu durum oldukça can sıkıcı olabilir , ki başıma da gelmişliği var bir müşterimin evine gittiğimde sorununu halletmem için biosa girmeye kalktığımda şifre konmuş olduğunu gördüm , özellikle bilgisayarların çokça el değiştirdiği günümüzde eski sahibinin koyduğu bir şifreyi yeni sahibine söylemeyi unutması , yada şifre koyduğunu dahi unutması durumuna çokça rastlanmaktadır.
Hepimizin bildiği ortak yöntemler.

BIOS şifresi Sıfırlama yöntemleri

1. Bilgisayarın prizden çekip , eğer laptop ise Pilini de çıkartıp son olarakta bios pilini çıkartıp 3-5 dk beklemektir

2. Diğer yöntem ise Anakart üzerinde yeralan CMOS jumper ından sıfırlama işlemini yapmaktır (hemen hemen bütün masaüstü Bilgisayarlarda olan bu jumper sadece birkaç Laptop anakartında vardır) varsayalım bunları da denediniz ve bios şifreniz sıfırlanmadı işte bu durumda deneyebileceğiniz yöntemler aşağıda sıralanmıştır:

1. Backdoor varsayılan (Default) Şifreleri deneyin

BIOS şifresi soruyor

Diğer yöntemlerden önce buradaki bilinen şifre açıklarını deneyip işe yarayıp yaramadığını kontrol edebilirsiniz

CMOS De-Animator (Windows tan boot edebiliyorsanız)

Yazılımın yeni ve eski sürümleri indirime sunulmuştur , aşağıdaki yeni sürüm görüntüsüdür ve Ctrl + X klavye kısayolu ile çalıştırılır.

cmos de animator sürüm 3

Daha eski sürümde ise aşağıdaki gibi bir arayüz gelmektedir.

cmos de animator sürüm 2

Belkide Bios şifre sıfırlayıcıları arasındaki en güncel yazılımdır ve BIOS şifresini windows üzerinden sıfırlamaya yarar hem 32 hemde 64 bit uyumluluğu vardır , kullanımı da oldukça kolay olan yazılımı Buradaki linkten indirip Yönetici yetkilerinde çalıştırın ve Proceed butonuna basıp Windows u yeniden başlatın boot sırasında bir CMOS checksum error göreceksiniz.

deanimator_checksum_error

İşte bu hata yazılımın CMOS hafızasında oluşturduğu geçersiz bir kontrolün işaretidir ve bütün şifreleri sıfırlar (Resetler) , yazılımın birde yedekleme işlevi mevcuttur ki buda ekstra güvenlik sağlamaktadır.

Sabit disk veya CD den boot edemiyorsanız

En başta bahsettiğimiz Bios pilini çıkartmak vs . konu Lapotlar olunca pek işe yaramaz çünkü ekstra güvenlik için şifreler genellikle ayrı bir EEPROM chip inde saklanır ve bununda bios pili ile alakası yoktur.

System disabled uyarı mesajı

Eğer bios şifresini birkaç kez yanlış girerseniz üstteki gibi bir mesaj alırsınız ve kendini kilitler , eğer bu durum bios'a girerken devam ederse gücü kesip tekrar deneyin , üstteki resimdeki gibi hata mesajının altında numaralar varsa bunları biryere not alın ve Buradaki sayfayı ziyaret edin not ettiğiniz numarayı ekrandaki boşluğa yazıp Get password butonuna basın.

BIOS şifresini online sıfırla

Sonuçlar arasından elinizdeki Laptop modeline en yakın olanları biryere not edin ve bunları kilitli bios üzerinde deneyin Kodu girdikten sonra Enter yada Ctrl+Enter tuşlarına basın. Eğer bu yöntem işe yaramaz ise Buradakini deneyin

PC CMOS Cleaner (CD yada USB den boot edebiliyorsanız)

Pc Cmos cleaner arayüzü

PC CMOS Cleaner kullanımı kolay olan  ve  BIOS şifrelerini  silme dekode etme gösterme (superior passwords) ye yarayan bir yazılımdır Birçok markanın BIOS unu destekler bunlar arasında AWARD, AMI, Compaq, Phoenix, Samsung, IBM, Compaq, DTK, Thinkpad, Sony, Toshiba yeralır  , bootable bir Linux CD sidir ve  x86 ve x64 lerde sorunsuz çalışır.

- Windowsta Unutulan Kullanıcı şifresini sıfırlayın Burada

- Windows şifresini Programsız sıfırlayalım Burada

3 Mart 2010 Tarihli başlık güncellendi


6 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for Fatih
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for Kaan
  5. Avatar for arda
  6. Avatar for KaMeKiTo

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha