Hırsıza kilit dayanmaz , evet ama hiçkimsede kapısını kilitlemeden evinden çıkmaz , eğer web sayfalarınızda yazı ve resim seçimini engellemek istiyorsanız bu konuda amatörleri engelleyici tedbirler mümkün
fakat profesyonel hırsızlar sayfanın görüntüsünü alır ama yinede içeriği çalar , fakat genelde içerik hırsızlıkları acemi kullanıcılar tarafından yapılmaktadır , çünkü işi bilen biri aynı içeriği birebir şekilde webde yayımlamaya kalkmaz çünkü hiçbirşey elde edemeyeceği gibi google indexinden banlanmasına sebep olur , profesyonel hırsız ise içeriğinizi kendi içeriği ile harmanlayarak verir , basit ama etkili yöntemlerle yazı içeriğinizin kopyalanmasını büyük ölçüde engelleyebilirsiniz.
Sağ tuş ve kopyalama koruması yöntemleri
1. Body Etiketine eklenecek birkaç satırlık kod ile kopyala koruması sağlanabilir , en basit koruma yönetmidir
2. Bir javascript ilavesi ile sağ tuş koruması sağlanabilir Burada
3. Css kodları ile yazı seçimi engellenebilir
Veya bu üsttekilerin hepsi kullanılarak yazı seçimi ve resim kopyalanması iyice zorlaştırılabilir. Diğer yöntemlerden önceki yazılarımızda bahsettiğimiz için bugün sadece Css koruması üzerinde duracağız.
Css ile yazı seçimini engellemek
BU yöntemin SEO açısından herhangi bir zararı olmadığı gibi sayfaya ek bir yükte getirmez ,zaten normal bir sayfada illaki css kodları bulunduğundan 3-5 satırlık bir ilavenin sayfa yüklenmesine zararı hiç yoktur denilebilir gelelim css ile yazı seçimini engellemenin ayrıntılarına:
1. Aşağıdaki Css kodu yazı, resim , tablo gibi bütün elementlerin seçimini yasaklayacaktır
body { -webkit-user-select: none; /* Chrome all / Safari all */ -moz-user-select: none; /* Firefox all */ -ms-user-select: none; /* IE 10+ */ -o-user-select: none; user-select: none; }
2. Aşağıdaki Css kodu ise Blogger için post kısmındaki yazı ve resim seçimini engelleyecektir yani ; .post-body kısmı dışındakiler seçilip koyalanabilecektir
.post-body { -webkit-user-select: none; /* Chrome all / Safari all */ -moz-user-select: none; /* Firefox all */ -ms-user-select: none; /* IE 10+ */ -o-user-select: none; user-select: none; }
Eğer wordpress gibi bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız yapmanız gereken şey Ftp ile hostunuza bağlanmak ve wp-content/themes/Tema isminiz/style.css yi indirip en sonuna üstte bir numara ile verilen kodu ilave etmektir (Aşağıdaki resim)
Aşağıda farklı örnekler içeren bir dosya mevcut bunda resim koruması , sağ tuş yasaklama , javascript ile koruma .. gibi farklı yöntemler içeren HTML dosyaları sunuldu , kodların inceleyip kendi sayfalarınızda kullanabilirsiniz , eğer javascript kodu kullanacaksanız Buradaki Noscript kodu ile javascriptin devre dışı bırakılmasın engelleyebilirsiniz.
Bunun pratik bir yolu yok ancak style.css den iki tane oluşturursun
1. style1.css
2. style.css
birinde koruma olmaz diğerinde olur. Ftp den bağlanıp yeniden adlandırarak bazen korumasız olanın ismini style.css yaparsın bazende koruma kodları bulunanı.
Aktif pasif hale getirme nasıl yaparız?
Bazen kopyalanmasına izin verip sonra kapama için. Güzel yazı, eline sağlık
Sadece resim seçimini nasıl engelleyebiliriz?
Geri bildirim için sağolasın
Teşekkürler işe yarıyor
Teşekürler selim
Gayet başarılı olmuş web sitemde uyguladım başarılı paylaşım için teşekkür ederim.