Eskiden HDD alacaksak kapasitesine , Markasına rpm ine bakardık , ilk önce markalardan bazıları diğer markalar tarafından satın alındıları fakat kullanıcılara hiç duyrulmadı ve halen Samsung HDD
SSHD (Solid State Hybrid Drive) veya Hybrid sürücüler
Solid State Hybrid Disk (SSHD) türkçeye Katı hal karma disk olarak çevrilebilir , zaten Hybrid te melez, kırma, karışık anlamlarına gelmektedir , peki bunlara neden ihtiyaç duyuldu ?
SSD'ler mekanik HDD lere göre daha hızlı, daha sessiz ve daha sağlamdır , mekanik HDD leri gibi dönen parçaları bulunmadığından sarsıntılara çok daha dayanıklıdırlar az ısınırlar... gel gelelim fiyatları da çok daha pahalıdır ve sundukları kapasite mekanik HDD lere göre çok daha kısıtlıdır (yani GB başı maliyet demek istiyorum) , üreticilerde ; biri pahalı ama iyi diğeri ucuz ve çok kapasite sunuyor gelin bunların bir karışımını yapalım demişler ve ortaya SSHD ler çıkmış , böylece mekanik HDD lerin geniş kapasiteleri kullanılırken hızlarında da artış sağlanmış oldu burada tek sıkıntı kullanılan SSD cachenin boyutu olabilmektedir 8, 16 , 32 , 64... GB lık NAND flash cacheleri yaygındır fakat SSD ler ucuzladıkça tahminimce SSD kısmının kapasitesi de artacaktır.
Neden SSHD tercih edelim
Eğer Masaüstü bir bilgisayarınız varsa tavsiyem 1-2 TB mekanik HDD ve bir tane de 64 - 120 GB Civarı SSD almanızdır Windowsu SSD ye kurup Kullanırsanız farkı farkedersiniz , bazı sivri akıllılar (Ki her toplumda bolca bulunur) kafanızı Smart Response gibi terimlerle karıştırabilir kulak asmayınız. Konumuza dönersek , tavsiye yöntemim masaüstü bilgisyarlarda işe yaramasına rağmen iş laptoplara gelince bunun uygulanması mümkün değildir çünkü laptoplarda sadece bir tane fiziksel disk bulunabilir , SSD alsanız kapasitesi az (istediğiniz kapasitede olanına vereceğiniz para ile yeni bir laptop alırsınız) Mekanik HDD ler yavaş kalıyor işte çözümü SSHD lerde bulmuşlar
Kısacası SSHD ler tek bir disktir , SSD si ayrı değildir , hani dur ben bunun SSD kapasitesini arttırayım diyemezssiniz , peki biliyoruzki SSD lerin belirli bir ömrü var (Mekanik HDD lerden kısa ömürlüler) SSHD lerdeki NAND flash yıprandığında ne olur ? bununda cevabı basit SSHD olur size bir mekanik HDD.
SSHD lerde kullanıcının kafasını karıştıran diğer bir şey ise Windows kurulumudur ? genelde sorulan soru şudur : Bende SSHD (Hybrid) disk var format atacağım ama windowsu SSD tarafına nasıl kurarım ? , Bu disklerde buna müdahale şansınz yoktur , ve buna gerekte yoktur Çünkü kullanılan teknoloji kendi kendine öğrenen diyebileceğimiz bir teknolojidir ve sık kullanılan dosyaları otomatik olarak NAND flash disk kısmına kaydırır yani ; belirli bir algoritma ile hangi verilere hangi zamanlarda ihtiyaç duyulacağını tespit ediyor ve bunları cacheye alıp ihtiyaç duyulduğunda bunları direkt cacheden sunuyor, buda demek oluyorki siz Windowsu herzamanki gibi kurun o gerisini halledecektir. Elbette Western Digital Black 2 gibi SSHD lerde kullanıcıya 120 GB SSD kapasitesi sunulduğundan sadece bu kısma Windows kurulumuna izin vermek gibi özellikleri de var fakat bunlar istisnai SSHD ler ve oldukça pahalı ürünler.
Normal bilgisayarlarda (Laptop , masaüstü) bu boyutta bir SSD yi bölümlere ayırma yada ayırmama kullanım ömrüne etki etmez , server bilgisyarlarda dizinlere ayırmanın SSD ömrüne katkısı olduğu söyleniyor , lakin burada SSD nin boyutu da önemli Windows 8.1 veya 10 gibi sistemler kısa sürede 50-60 GB boyuta ulaşabilir (Kullanımına bağlı olarak - sistem yedekleri vs) haliyle ben olsam zaten kısıtlı olan bu boyutta bir SSD yi bölmez ve bütün olarak kullanırdım , yetersiz gelirsede ya yanına Mekanik 1 TB lık bir HDD ilavesi yapardım , eğer laptop kullanıcısı isem harici HDD ile takviye ederdim.
120 gb bir ssd üründe c ve d bölümleri oluşturmak sizin fikrinize göre nasıldır, tek parça 120 gb olarak mı kullanmak mantıklı yoksa d bölümü açmak mı ? ve
Bilgi için teşekürler , USB den de Harici grafik kartı bağlanabiliyor lakin bu tür şeyler sıradan kullanıcılar için pek pratik olmuyor daha ziyade bu işlere meraklılar için elverişli
CADDY ve ikinci sabir diskten baksetmistim almanca sitesinin adresi asagida.
Web Link ...
laptoplara da ikinci bir DHH takmak artik mumkun oluyor. paltop uzerindeki DVD surucusunu sokuyorsunuz ve (nootbook-CADDY) denilen bir adapror vasitasi ile laptopunuzda ikinci bir sabit disk e sahip oluyorsunuz. Sokulen DVD surucusunun yerine (markasina uygun) satin alabileceginiz bir CADDY ve istediginiz kapasitedeki bir HDD yi CADDY e takip DVD surucusunun yerine takiyorsunuz , islem tamamdir. Ben yaptikm oldu.
Ürün SSD dir (SSHD değil) 120 Gb olarak görürsünüz , tek parçadır
merhaba, aşağıdaki ürün tek parça 120 gb mıdır ? yani windows kuracağım diyelim, direk 120 gb alan mı göreceğim yoksa 24 gb ve 94 gb olarak mı göreceğim ?
fikrinizi rica ederim.
ürün : Sandisk Ultra II 120GB 550MB-500MB/s Sata 3 SSD (SDSSDHII-120G-G25)
Ortalama bir kullanıcı günlük 20 GB veri yazdıramayacağına göre ömürlerinin 5 yılın çok üzerinde olduğu söylenebilir , mesela tanıdığım öyle kişiler var , bilgisayarlarını sadece online gazete okumak ve facebookta vakit geçirmek için kullanıyorlar bu gibi kişiler için SSD nin ömrü en az 20 yıl denilebilir 🙂
teşekkürler cevap için 5 yıl işimi görebilir 1 yıl doldu dolacak hatta 5 yıl sonra bu laptop kalırmı bilemem 🙂
SSD lerin Ömrü kullanımlarına ve markasına göre değişkenlik gösterir , Ortalama değerlere bakacak olursak : kabaca 10 000 defa yazmak , Intelin dediğine göre eğer günde 20 GB veri yazdırtırsanız 5 yıl süresince bozulmayacaktır , sonrası için bir garanti verilemiyor , Tech Report bir araştırma yaptı 6 aet SSD yi testlere tabi tuttu , 1 yıl boyunca akılalmaz boyutlarda veriler yazdırdı bu SSD lerden 4 ü 728 terabytes ve 1.2 petabytes veri yazdırımına erişildikten sonra kullanılmaz hale geldi , geriye iki SSD kaldı bunlar : Samsung 840 Pro ve a Kingston HyperX 3K , ki halen sapasağlam vaziyette aynı boyutlardaki veri yazımını karşılayabiliyorlar (En son 2 petabyte veri yazımına erişilmişti her ikisinde en küçük bir bozulma belirtisi yoktu)
Web Link ...
Özetlersek , nasıl kullanıldığına bağlı olarak en az 5 yıl garantili çalışacaktır fakat kullanıcısına bağlı olarak bu süre 15 yılı da bulabilecektir ki bu sürede zaten bırakın SSD yi Bilgisayar kullanılmaz hale gelir. bu arada iki tür SSD vardır , SLC (single-layer cell) ve MLC (multi-layer cell) ; SLC ler oldukça uzun ömürlü ama çok daha pahalıdır.
ssd lerin ne kadar ömrü var acaba
sordum ve cevabimi aldim hocam.