Açılmayan Disklerden veri kurtarma yöntemleri


hdd hatasında veri kurtarma
Harici HDD ler birçok kişinin vazgeçilmezi haline geldi , özelliklede 2,5 luk olanlar boyutlarının küçük oluşları sebebi ile cepte taşınabiliyor ve 1 veya 2 TB lık kapasiteleri ile de tüm filim arşivinizi


veya yazılım arşivinizi arkadaşınıza götürmenize olanak veriyor , gel gelelim bazen bu diklerde hatalar meydana gelebiliyor , Bazen bir elektrik kesintisi, veya durup duruken (nedensiz) yerel sabit diskiniz sorun verip sistemi dondurabilir veya bu sorun nedeniyle windowsu açamayabilirsiniz.

Özellikle fiziksel sorunlarda çözüm bulmak çok daha zor olmaktadır, Harici HDD takılı iken donma veya sistem açılmaması olayında ; Windows açılırken sistem bileşenleri yerel sabit diskinizi kontrol ediyor olabilir. Eğer ilgili diskiniz üzerindeki bölümde önemli bir sorun varsa, windows burdan bilgi almak istediğinde sistem donar ve açılmaz.Önemli verilerinizin bulunduğu harici bir diskinizde bu tarz sorunlar oluştu ise aşağıdaki adımları uygulayıp çözüm arayabilirsiniz:

Sorun Disktenmi kaynaklanıyor

harici hdd hatası

1. Sorunun diskinizden kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmeniz gerekir. Harici diskinizi bilgisayardan çıkardığınızda sorun gidiyorsa haliyle sorun diskiniz ile alakalıdır.Aynı şekilde elinizde farklı bir harici disk var ve bunu usb portunuza taktığınızda sorunsuz çalışıyor sadece ilgili diskte sorun çıkıyorsa haliyle sorun diskinizde veyahut kutusunda olabilir.

2. Elbette usb portlarında sorun olma ihtimali de mevcuttur. Bu yüzden ilgili harici diski farklı bir bilgisayarda deneyip çalışıp çalışmadığını gözlemlemeniz çok önemli.

3. Münkünse diskinizi kutusundan çıkartıp bilgisayara direk bağlamayı deneyebilirsiniz. Masaüstü pc kullanmıyorsanız farklı bir kutu ile diskinizi denemenizde mümkün.

4. Sorun halen devam ediyor ve diskte sorun olduğunu tespit ettiysenız, diskteki bölümleme tablosu zarar görmüş olabilir (Örneğimizdeki Disk bu şekildeydi) , eğer İçerisindeki verileriniz önemli değilse acronis disk direcor gibi bölümleme programlarıyla bilgisayarınızı başlatıp diskteki tüm bölümleri silip yeniden bölümleme yapabilirsiniz...

Eğer Verileriniz çok önemliyse ve windows üzerinden veri kurtama programlarıyla verilerinizi kurtarmak isterseniz,yine acronid disk director gibi bir bölümleme programıyla sistemi açıp, ilgili disk üzerindeki şüphelendiğiniz bölümleri tek tek silerek (format değil) sistemi açmaya çalışabilirsiniz (Bunda silip sorun giderilmişmi diye kontrol ediyoruz , üsttekinde hepsini baştan siliyoruz) bir bölümü sildiğinizde genellikle içindeki dosyalar zarar görmez fakat yapacağınız yanlış bir işlem verilere zarar da verebilecektir.

5. Riske girmek istemezseniz linux vs. ile sisteminizi başlatıp, linux üzerinden veri kurtarması yapmanızda mümkün.Yakın bir zamanda bir arkadaş benzer bir durumda benden benzer bir konuda yardım istediği için bu yazıyı yazıyorum

Disk açılmıyor

Vaka: Arkadaşın masaüstü bilgisayarında 1tb lik dahili disk pcye bağlıyken windows açılmıyordu. Diski çıkartınca windows sorunsuz açılıyordu.Bizde bu yüzden acronis disk director ile sistemi başlatıp, ilgili disk üzerindeki bölümleri silip işlemi onayladık. Windows açılınca da Active File Recovery programıyla diski taratıp verilerini kurtardık fakat buradaki ince nokta şudur: üsttede yazdığım gibi Bölüm silme işlemi, disk üzerindeki verilere genelde zarar vermez fakat bilinçsiz şekilde yapılacak bazı işlemler verilere zarar verebilir, nedir bunlar derseniz: bölüm silip, yeni bölümler oluşturmak, format atmak. Bölümün dosya sistemini vs. değiştirmek... verilerinize zarar verebilir. Bölüm silinse bile bazı programlarla bu silinen bölüm tekar kurtarılabiliyor. Bunlara Partition Recovery programları diyoruz. Active Partition Recoery de bunlardan birisi ve gayet başarılı

Bir Ziyaretçimiz (Paylaşımı için teşekürler)


6 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for render
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for ahmet gurlek
  5. Avatar for Velociraptor
  6. Avatar for ambassador

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha