Tüm dosya sistemlerinde farklı bir Veri kümesi (cluster) boyu vardır. Sabit diski verimli kullanabilmek için uygun bir dosya sistemi seçmek önemlidir. örnek vermek gerekirse FAT16 ile Windows 95'te 2Gb'tan daha
Sektör(Sector): Bir diskin yüzeyi bir pasta dilimi gibi kesimlere ayrılır, bu ayrılan yerlere sektör denir.
Veri kümesi (cluster) :bir diskin bir dosya için ayırması gereken minimum paket boyudur, yani sabit diskin en küçük birimidir. Veri kümesi (cluster) boyu ne kadar küçük tutulursa küçük dosyalar için harcanan yer de o kadar küçük olacak, böylece gereksiz yer kaybı önlenmiş olacaktır. örnek olarak, Veri kümesi (cluster) boyu 64K olan bir diskte 2K'lık dosya için harcanan yer 64K olacaktır. Yani, 64K'dan küçük her dosya için zorunlu olarak 64K yer ayrılacaktır.
FAT : (File Allocation Table) MsDos'tan itibaren kullanılan bir dosya sistemidir. Dosya isimlerinde özel karakterlere ve bazı özel sözcüklere (Con, Aux, Com1, Com2, Com3, Com4, Lpt1, Lpt2, Lpt3, Prn, Nul) izin vermez.
FAT 16 Avantajları MsDos, Unix ve Windows'un tüm sürümleri tarafından kullanılabilir, Dosya kurtarabilen bir çok başarılı program mevcuttur, Kilitlenme halinde bilgisayar bir açış disketi ile açılabilir, 256MB'tan küçük Dizin (Partition)'lar için veriye ulaşım cok hızlıdır.
Dezavantajları Kök klasör FAT16 birimde depolanan her dosya ve klasör için bir girdi tutar ve her bir disk sürücüsü için tablo girdileri sayısı 512 ile sınırlanmıştır. Uzun dosya isimleri bu sayıyı daha da azaltır, En fazla 65536 dosya olabilir, Bir dosya En fazla 4GB boyutunda olabilir, Veri kümesi (cluster) boyu büyük olduğu için yer kaybı fazladır, Veri güvenliği yoktur.
FAT 32 : Windows 98, Me, 2000, XP'de kullanılıyordu
Avantajları: her bir disk sürücü için tablosu girdileri sayısı 512 ile sınırlı değildir sonsuzdur, Veri kümesi (cluster) boyu küçük olduğundan yer kaybı düşüktür, Açış bölümü FAT16'ya göre çok daha güvenilirdir, Küçük ve orta büyüklükte klasörlerde daha etkindir, 64MB'tan küçük belleğe sahip sistemlerde daha verimlidir, Düşük hızlı sabit disklerde performansı daha yüksektir.
Dezavantajları: Çok büyük sabit diskleri ancak 32GB'a kadar formatlayabilir, Kilitlenme halinde bilgisayar Msdos veya Windows 95 Osr2'den önceki bir sürümle oluşturulan açılış disketi ile açılamaz, çok fazla dosya içeren klasörlerde çok yavaşlar, En fazla 4127920 dosya olabilir, Bir dosya en fazla 4GB boyutunda olabilir, Diskteki dağınıklık arttıkça performansı düşer, Büyük boyutlu dosyalara erişimi yavaştır, Veri güvenliği yoktur.
NTFS : (New Technology File System) ve NTFS5 NTFS, Windows NT ile ortaya çıkan bir dosya sistemidir. 1993 yılında piyasaya çıkmıştır. NTFS Windows NT, 2000 ve XP'de kullanılır. Kilitlenme halinde bilgisayarın disketle açılıp dosyaların kurtarılması halen çok zordur. Windows 2000'de bu durum Recover Console (Kurtarma konsolu) komutu ile biraz daha kolaylaştırılmıştır. NTFS dosya sisteminde veri güvenliği ön plandadır.
Avantajları : her bir disk sürücü için tablosu girdileri sayısı 512 ile sınırlı değildir sonsuzdur, 256TB'a kadar sabit diskleri formatlayabilir, Tüm dizin ve dosyaları sıkıştırabilir, 4294967295 dosya içerebilir, (2 üzeri 32 - 1) Maksimum dosya büyüklüğü 16TB'tır, (Teorik olarak 16 EB) Veri kümesi (cluster) boyutu küçük olduğu için yer kaybı düşüktür, Küçük boyutlu dosyalara erişimi çok hızlıdır, Dosya ve dizinlere kullanıcı hakları verilerek erişim denetlenebilir, Dosya boyutu ne kadar büyük olursa olsun, klasörlerde ne kadar çok dosya olursa olsun performans kaybı olmaz, Kullanıcılara sabit diskten belirli boyutta yer kotası verilerek sabit disk alanı sürekli olarak kontrol altında tutulabilir (Sadece Windows 2000'de ve NTFS5'te) Dosyalarda yapılan tüm değişikliklerin kaydını tuttuğu için otomatik veri kurtarma desteği vardır, Hatalı blokları tespit edip buradaki verileri otomatik olarak başka yere taşır, Dosyaların parçalara bölünmesi minimum düzeydedir, dolayısıyla defragmantasyon (Disk birleştirme) gerektirmez.
Dezavantajları : Windows 9x ve Msdos'tan NTFS dosya sistemine erişilemez, Küçük boyutlu sabit disklerdeki küçük boyutlu dosyalarda performans düşüktür, 64MB'tan küçük bellege sahip sistemlerde iyi performans gösteremez, (Aslında 400MB'tan küçük sabit disklere kurulması önerilmez) Disketler (güvenliği sağlamak için yüklenen bilgilerin yol açtığı yer kaybı sebebiyle) NTFS tipinde formatlanamaz.İlaveten bakınz
WinFS (Windows Future Storage) : Windows'ta dosya yedekleme sitemi çok dağınık olduğu için buna çözüm üretme arayışına giren Microsoft 2007 yılında kullanıma sunmak amacıyla yeni bir dosya sistemi geliştirmeye kalktı fakat sonrasında (2006 haziranında) proje durduruldu.
Aslında bu sistem NTFS'in gelişmiş biçimi olacaktı. Bu yeni sistemde dosyalar kategori bilgileri ve tanımlamalar içerecekti. Dosyanın tipine göre WinFS bir çok tanımlamayı otomatik olarak yapıp bunları bir veritabanında tutacak. Gelen arama isteklerini de SQL sorguları ile bu veritabanı üzerinde yapacaktı. FAT ve NTFS gibi tüm diski aramak zorunda kalmayacaktı. Avantajları ; Arama işlemleri kısa sürede yapılacak, Güvenlik ön planda olacaktı (Longhorn'un Palladium sisteminde kullanılacaktı) . WinFS fiziksel bir dosya sistemi değildir; NTFS'nin üzerine inşa edilecekti ve NTFS varsayılan dosya sistemi olarak kalacaktı. Gerçekte, WinFS depoları, FILESTREAM özelliğinin etkinleştirildiği SQL Server veritabanı dosyalarıdır (.mdf dosyaları). Bu dosyalar, birim köküne yerleştirilen "System Volume Information" adlı güvenli klasörde, bu mağazaların GUID'lerinin adlarıyla "WinFS" klasörü altındaki klasörlerde saklanır. Bu sistem , "Joe'nun geçen ay çekilmiş tüm resimleri" gibi bir arama yapmanızı sağlayacaktı. Bu sorgu, NTFS gibi geleneksel bir dosya sistemi için mümkün değildir.
exFAT (Extended File Allocation Table) : Flash diskler (Parmak bellekler) , SD karlar gibi bileşenler için optimize edilmiştir , NTFS dosya sisteminin veri yapısı taşması sebebi ile uygun olmadığı durumlarda kullanmak için Microsoft tarafından tasarlanmıştır. Ayrıntılı bilgiler için Bakınız
işletim Sistemleri ve kullandıkları Dosya Sistemleri:
- Linux: Ext4
- Windows 11,10,8,7,XP : NTFS
- Windows95, Windows98: FAT 16
- MSDOS: FAT
- NTFS Dosya sistem ayarları Burada
- Sistem açılışınızı 10 sn hızlandırın Burada
- Son BIOS zamanı süresi nedir nasıl bulunur Burada
- Sistemin son 10 açılış süresini bir tıkla bulun Burada
- Windows 10 da açılışı geciktiren uygulamaları bulalım Burada
- Windowsun açılış ve kapanış hızını programsız öğrenin Burada
- Windows açılışı aşırı yavaş sorunu Burada
- Windows 10 da sistemi yavaşlatan hata Burada
- Windows 10 da sistem koruması açıkmı kontrol edin Burada
- Windows ta derinlemesine temizlik yapalım Burada
- WinSXS klasörünün Analiz ve Temizliği Burada
21 Kasım 2009 Tarihli başlık güncellendi
Aşağıdaki başlık yardımcı olacaktır
Web Link ...
tarkan abi uefi ve gpt nedir kullanılmalımı yoksa kullanılmamalımı? hiç kullanmadımda onlarada biraz açıklık getirirsen fikir ve görüşlerini yazarsan memnun olurum tesekkurler
Teşekkürler TRWE_2012
@Leo ....
EXT1
Orijinal EXT dosya sistemi , Minix dosya sisteminin bazı boyut sınırlamalarının üstesinden gelmek için 1992'de Linux ile piyasaya sürüldü. Birincil yapısal değişiklikler, Berkeley Hızlı Dosya Sistemi (FFS) olarak da bilinen Unix dosya sistemine (UFS) dayanan dosya sisteminin meta verilerindeydi.
EXT2 :
EXT2 dosya sistemi oldukça başarılıydı. Linux dağıtımlarında uzun yıllar kullanıldı . EXT2 dosya sistemi esasen EXT dosya sistemiyle aynı meta veri yapılarına sahiptir, ancak EXT2 daha ileriye dönüktür, çünkü ileride kullanılmak üzere meta veri yapıları arasında çok fazla disk alanı kalır.EXT2 dosya sistemi ile ilgili en büyük sorun, bir çökmeden sonra kurtarmanın uzun saatler sürebileceğidir fsck (dosya sistemi kontrolü) programının dosya sistemindeki tutarsızlıkları bulması ve düzeltmesi çok uzun zaman aldırdı.Tahminen 28 saat....
EXT-3 :
EXT3 dosya sistemi tekil amacı, büyük zaman miktarını aşmaktı.Önceki sürümlerde olduğu gibi doğrudan diskin veri alanlarına veri yazmak yerine, EXT3'teki günlük, meta verileriyle birlikte dosya verilerini diskteki belirli bir alana yazardı. Veriler sabit diskte güvenli bir şekilde bulunduğunda, neredeyse sıfır veri kaybetme şansı ile hedef dosyaya birleştirilebilir veya eklenebilirdi. Bu veriler diskin veri alanına bağlı olduğundan, günlük güncellenir, böylece günlükteki tüm veriler işlenmeden önce bir sistem arızası durumunda dosya sistemi tutarlı bir durumda kalır. Bir sonraki önyüklemede, dosya sistemi tutarsızlıklar açısından kontrol edilir ve günlükte kalan veriler, hedef dosyadaki güncellemeleri tamamlamak için diskin veri alanlarındaki hasarlı bloğa yazılırdı.
EXT4
EXT4 dosya sisdemi öncelikle performansı, güvenilirliği ve kapasiteyi geliştirirdi. Güvenilirliği artırmak için meta veriler ve günlük sağlama toplamları(md5 ve sha-256) eklendi. Kritik görev gereksinimlerini karşılamak için, nanosaniyeye kadar aralıklar eklenerek dosya sistemi zaman damgaları iyileştirildi. zaman damgası alanına iki yüksek dereceli bit eklendi.Dosya sisteminin geçerlilik tarihi 2038 yılı ile 2446 yılı arasıdır.(birinci modifiye dönemi ve ikinci modifiye dönemi)
EXT4, yeni oluşturulan dosyaları diske dağıtarak parçalanmayı azaltır, böylece birçok erken PC dosya sisteminin yaptığı gibi diskin başında tek bir konumda toplanmazlar. Dosya tahsis algoritmaları, dosyaları silindir grupları arasında mümkün olduğunca eşit bir şekilde yaymaya ve parçalanma gerektiğinde, kafa arama ve dönme gecikmesini en aza indirmek için süreksiz dosya uzantılarını aynı dosyadaki diğerlerine mümkün olduğunca yakın tutmaya çalışır. olabildiğince. Yeni bir dosya oluşturulduğunda veya mevcut bir dosya genişletildiğinde ekstra disk alanını önceden tahsis etmek için ek stratejiler kullanılır. Bu, dosyanın genişletilmesinin otomatik olarak parçalanmasına neden olmamasını sağlar. Yeni dosyalar hiçbir zaman mevcut dosyalardan hemen sonra tahsis edilmez, bu da mevcut dosyaların parçalanmasını önler.EXT4, verilerin diskteki gerçek konumunun yanı sıra, dosya sisteminin diske boşluk ayırmadan önce yazılan tüm verileri toplamasına izin vermek için gecikmeli ayırma gibi işlevsel stratejiler kullanır. Bu, veri alanının bitişik olma olasılığını artırabilir.
Gördüğün (okuduğun) gibi iki farklı işletim sisteminin dosya sistemleri de farklıdır.Ama EXT dosya sistemi NTFS dosya sisteminden kat be kat daha güvenli/dinamik ve tutarlıdır.
Ext4 den de bahseder misiniz? Bunu windows görür mü? Bir sabit hdd yarısı ntfs diğer yarısı ext4 olabilir mi? Diske bir zararı olur mu?
Güncellediğimiz bir başlıktı , teşekkürler.
Farklı bilgiler yine sordum'da. Teşekkürler