İşlemcide (CPU) TDP kavramı nedir nasıl ölçülür


İşlemcide (CPU) TDP kavramı nedir nasıl ölçülür
TDP (Thermal Design Power - Termal Tasarım Gücü), kabaca bir işlemcinin (CPU) yük altında üreteceği güç (ısı) miktarıdır. İşlemci çipi tarafından kullanılan gücün neredeyse %100'ünün ısıya dönüştürüldüğünden

TDP ; bir işlemci üreticisinin CPU'nun çalışması için ne kadar soğutma gerektirdiğine dair verdiği kaba bir kılavuzdur da denilebilir (Watt cinsinden ölçülür). Peki işlemciyi mesela render etmede kullanıyorsak bir süre sonra CPU tam yük altında çalıştığından ısınmaya başlar işte tam bu noktada CPU (İşlemci), TDP'nin izin verdiğinden daha fazla ısı çıkışından kaçınmak için yavaşlayacaktır demekki işlemci çekirdek saatinin yavaşlamasına neden olan aşırı ısınmadan önce işlemciden ne kadar ısı enerjisinin dağıtılması gerektiğini TDP ile anlaybiliyoruz. 125W'ın üzerindeki her şey büyük miktarda ısı üretecek ve sıvı soğutma/AIO gibi güçlü bir soğutmaya ihtiyaç duyacaktır.

Bir işlemcinin TDP (Thermal Design Power) değeri nasıl bulunur

1. İşlemcinizin TDP sini bulmak için işlemci üreticinizin sayfasından bakabilirsiniz . Mesela bendeki işlemci Intel i7 14700F ve Intelin sayfasındaki aramaya bunu yazdığımda karşıma çıkan sayfada CPU Specifications (CPU Özellikleri) kısmına gözattığımda, Processor Base Power (İşlemci taban gücü) kısmında TDP değerim yeralıyor. Aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere işlemcimin TDP si 65 watt tır.

intel sayfasındaki işlemci TDP si

2. Eğer TDP yi bulmak için bir yazılım kullanacaksanız , Hwinfo uygulamasından faydalanabilirsiniz. Ben Portable olanını indirip kullandım ve karşıma aşağıdaki gibi sonuç çıkarttı.

hwinfo ile cpu TDP sini bul

Görüldüğü üzere üreticinin sayfasında verilen değer ile bire bir örtüşmektedir. Maksimum turbo yükleri altında işlemcinin çektiği güç (Watt) genellikle daha yüksektir. Düşük yüklerde kullanılan güç miktarı çok daha azdır. Mesela hafif yüklerde veya boştayken işlemci, güç tasarrufu durumuna bağlı olarak 0,5W-5W arasında güç kullanacaktır. Oyun gibi orta düzey yükler sırasında işlemci, kullanılan CPU yüzdesine ve kullanılan CPU talimatlarının yoğunluğuna bağlı olarak 15W ile 65W arasında güç kullanacaktır. Ağır yükler sırasında (yüzde 100 kullanım) CPU maksimum gücünü kullanacaktır. Genellikle AMD için 65W TDP aslında 88W'tır. Ve Intel, tam turbo sırasında 230W'a (i9 için 230W, i7 için 180W, i5 için 130W) çıkar ve sıcaklık 100C'ye ulaştığında veya turbo süresi dolduğunda (masaüstü bilgisayarlarda 60 saniye, büyük dizüstü bilgisayarlarda 15 saniye, ince ve hafif dizüstü bilgisayarlarda 5 saniye) turboyu 65W'a düşürür. Turbo süresinden sonra, CPU frekansı temel frekansa gerileyecek ve güç çekimi nominal TDP'ye yakın bir seviyeye düşecektir.
Bu konuda bahsedilmesi gerek diğer iki kavram ise Anakart ve Ekran kartı güçleridir.

a) TBP (Typical Board Power) - Tipik AnaKart Gücü.

b) TGP (Total Graphics Power) - Toplam Ekran kartı (Grafik kartı) Gücü.

Daha yüksek bir TDP/TBP genellikle (herzaman değil) daha güçlü ve daha yüksek performanslı bir işlemci veya GPU'yu gösterir ve dizüstü bilgisayarlar/tabletler için bir performans ölçütü olarak kullanılır. Daha yüksek TDP'ye sahip bir CPU daha fazla ısı üretebilir, ancak bu, daha düşük TDP'ye sahip bir CPU'dan daha iyi performans sağladığı anlamına gelmez. Çoğu dizüstü bilgisayar CPU'su, TDP'nin izin verdiğinden çok daha fazla yükü kaldırabilir, ancak soğutma sistemi belirli TDP için tasarlanmıştır ve TDP sınırını yükseltseniz bile soğutma sorun haline gelecektir.

Bu nedenle bir bilgisayar CPU'sunun TDP'sini bilmek, aynı veya bitişik nesillerden diğer bilgisayarlara kıyasla hangi soğutucuya ihtiyacı olduğu ve işlemcinin yoğun çalışma frekanslarındaki  (Yük altında) Performansı konusunda iyi bir fikir verecektir. Daha yüksek bir TDP değeri genellikle CPU'nun daha iyi soğutma çözümlerine ihtiyaç duyacağı ve daha fazla güç tüketeceği anlamına gelir. Öte yandan, daha düşük bir TDP değeri daha düşük güç tüketimi ve daha az ısı üretimi anlamına gelir. Daha yüksek bir TDP, CPU'nun daha uzun süreler boyunca daha yüksek saat hızlarını sürdürmesini sağlar ve bu da zorlu görevler sırasında performans artışı ile sonuçlanır.

- 32 Bit ve 64 Bit işlemciler arasında ne fark var Burada

- İşlemcinizin POPCNT desteği varmı bulun Burada


Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha