Geçenlerde bize yazan bir takipçimiz ; işyerinde kablo ile internete bağlanmak zorunda kaldığı durumlarda işyerinin ona atadığı ip adresi ve Dns leri girmek zorunda olduğunu ardından eve döndüğünde "Otomatik
olarak Ip adresi al" ayarına döndüğünü ve her seferinde bunu manuel (el) ile yapmanın kendisine zor geldiğini belirtip bu işlemi otomatikleştirmek için bir yazılım veya script olup olmadığını sormuştu. Benzer şekilde yine farklı bir takipçimiz bize yazdığı emailde ; iş yerinde kullandığım bir ip aralığı var
192.168.0.216 255.255.255.0 192.168.0.8
Evde kullandığım IP aralıklarım
192.168.0.2 255.255.255.1 192.168.0.1
ilaveten yurt dışı müşterilerini ziyaret ettiğimde otellerde kullanmak zorunda olduğum ip aralığı mevcut , heryerde ip leri el ile tek tek değiştirmek zorunda kalıyorum mesela bir bat dosyası ve/veya Program olsa , Evdeyken istediğim ip ayarlarını iş yerindeyken istenilen ip aralığını ve nihayet yurt dışındayken kullandığım ip aralıklarını bir tıkla değiştirse çok pratik olup işimi kolaylaştırırdı demişti.
Cmd komutları ile Yerel ip ayarlarını değiştirin
Zaman zaman karşılaştığımız üstteki gibi sorunlara farklı çözüm yolları mevcuttur, bir script ile (bat veya vbs) ip ve Dns ayarlarınızı değiştirebilirsiniz. Bu konuda Microsoft netsh komutunu sunuyor. Ama öncesinde Arayüz adını (Interface Name) öğrenmemiz gerekir bunun için Cmd dediğimiz Komut istemini yönetici yetkilerinde çalıştıralım ve ardından aşağıdaki komutu verelim.
netsh interface show interface
karşınıza aşağıdaki gibi bir liste gelecektir.
Burada ayar yapmak istediğiniz Arayüz adını not edin mesela ben Ethernet üzerinde işlem yapacağım. Komutun kullanım şekli aşağıdaki gibidir ve ip adresleri arasında boşluk bulunur.
netsh interface ip set address "Arayüz adı" static ipadresi1(1) ipadresi2(2) ipadresi3(3) 1(4)
Eğer bir Dns sunucu adresi ekleyecekseniz bu durumda kodu aşağıdaki şekilde kullanmanız gerekecektir.
netsh interface ip add dns "Ethernet" 10.0.0.2(5)
netsh interface ip add dns "Ethernet" 10.0.0.3(6)
(1) - Ağ geçidi
(2) - Ağ maskesi
(3) - ip adresi
(4) - Alt ağ geçidi ölçü değeri
(5) - Birincil DNS
(6) - İkincil DNS
netsh interface ip set address "Ethernet" static 192.168.1.174 255.255.255.0 192.168.1.1
Üstteki komut uygulandığında aşağıdaki gibi bir çıktı verecektir.
Görüldüğü gibi yerel ip adresleri verdiğimiz komut ile değiştirilmiş oldu. varsayılan ayar olan "Otomatik olarak bir ip adresi al" ayarına geri dönmek için ise aşağıdaki komutun uygulanması yeterlidir.
netsh interface ip set address "Ethernet" dhcp
Üstteki komutun Cmd den uygulanmış halini aşağıda görüyorsunuz.
Aşağıda DNS sunucusunun değiştirilmiş halini görüyorsunuz.
netsh interface ip add dns "Ethernet" 4.2.2.5
Komutun uygulanmış halini ve tam olarak etkilediği yeri aşağıdaki resimde görebilirsiniz.
Görüldüğü gibi DNS ler Gelişmiş özellikler ve DNS sekmesi altında yeralmaktadır. "Yerel Ağ Bağlantısı" isminin problem çıkarma olasılığı vardır bunu dikkate alıp daha kısa bir isim kullanmak faydalı olacaktır.
Cmd komutları ile DNS ayarlarını değiştirin
Eğer DNS değişikliğini komutla yapmak isterseniz Komut istemini yönetici yetkilerinde çalıştırıp aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz.
netsh interface ip set dns name="Ethernet" source=static addr=4.2.2.5 netsh interface ip add dns name="Ethernet" addr=4.2.2.6 index=2 netsh interface ip set dns name="Ethernet" source=dhcp
yada
netsh interface ip set dns name="Ethernet" source=static addr=none netsh interface ip add dns name="Ethernet" addr=8.8.4.4 index=1 netsh interface ip add dns name="Ethernet" addr=8.8.8.8 index=2 netsh interface ip set dns name="Ethernet" source=dhcp
İlk komut birincil , ikinci komut ikincil DNS adresini atamaktadır. Son komut ise DNS sunucu adresini otomatik olarak al şeklinde ayarlamaktadır.
Neticede değişmiş olan birincil ve ikincil DNS leri görmektesiniz.
Eğer üstteki ip ve dns komutlarını bat,cmd veya Vbs içerisinde kullanırsanız her bir ip adresi için farklı bir komut dosyası oluşturup bir tıkla dilediğiniz zaman bunlar arasında geçiş yapabilirsiniz.
- Komut istemi (cmd) ile DNS değiştirin Burada
- DnsJumper ile birkaç tıkla DNS değiştirin Burada
- Yerel ağ bağlantı özelliklerini zahmetsizce açmak Burada
- Ağ bağlantılarını açmada en kolay yöntem Burada
Umarım sorun hallolur, selamlar Fatih.
Çok teşekkür ederim. Soruyu soran bendim 🙂 Mutlaka deneyeceğim ve işe yarayacağından eminim.
Memnun oldum , selamlar.
çok yararlı bilgi, işime yaradı
Rica ederim , umarım faydalı olur.
Teşekkürler işimize yarayacak.