Laptop bataryaları , dizüstü bilgisayarların mobilitesini sağlayan en önemli parçadır. Aslında masaüstü olsun dizüstü olsun tüm bilgisayarlarda zaten bir pil bulunur buna CMOS bellek yongası (Bios pili) denir
ve bilgisayarın Tarih ve saatinin düzgün çalışmasını sağlar. Bir CMOS pili genellikle yaklaşık on yıl dayanır ancak yeniden şarj edilemez. Laptoplarda buna ilaveten birde Güç bataryası (pili) bulunur ve bu yenilenebilir. Piller hakkındaki en önemli gerçek ömürlerinin kullanıma bağlı olmasıdır. Mesela bir el lambasını sürekli açık bırakırsanız pili birkaç saat sonra biter veya kapalı bile olsa 35 derece veya üzeri bir sıcaklıkta muhafaza etmeye kalkarsanız birkaç ay sonra yarı yarıya azalacaktır. Laptop pilleri de aynı şekildedir. Peki ama Laptop pili ömrünün neresinde ? değiştirmeniz gerekiyormu ? gibi kavramlara açıklık getirmeden önce bir kaç kavramı açıklamak yerinde olacaktır.
Pil tasarım (dizayn) kapasitesi nedir?
Buna Sıfır pil kapasitesi de denilir, bir pilin tasarım kapasitesi, pilin yeniyken depolayabileceği maksimum enerji miktarını gösterir. Genellikle milivat saat (mWh) veya miliamper saat (mAh) gibi birimlerle ifade edilen sabit bir değerdir.
Tam Şarj kapasitesi
Pilin şarj durumu %100 olduğunda depolayabileceği enerji miktarıdır. Pil yeniyken , tam şarj kapasitesi değeri tasarım kapasitesi değerine eşittir. Nadiren, yeni bir pil, tasarım kapasitesi değerinden daha yüksek bir tam şarj kapasitesi değeri gösterebilir.
Pil ömrü = Tam şarj kapasitesi değeri / Pil tasarım (dizayn) kapasitesi
Aşağıdaki yazımızda tanıtacağımız yazılımların ortak özellikleri ; hepsinin Ücretsiz olmaları ve sayfa sonundaki linkte kurulumsuz (portable) sürümlerinin verilmiş olmasıdır.
1. Battery Care
Portable ve sade bir arayüze sahip uygulama iki sekmeli bir arayüz ile karşımıza gelmektedir. Varsayılan sekme olan Temel bilgiler sekmesi ; Pil durumu ve deşarj bilgilerini verirken asıl önemli olan pil sağlığı bilgisini Detaylı bilgi sekmesinden ediniyoruz.
Yukarıdaki resimde pil sağlığımın ömründen %9,73 kaybettiğini görebiliyoruz. yazılım varsayılan olarak Detaylı bilgi sekmesinden açılsa daha isabetli olacakmış. Anasayfası
2. Battery Cat
Portable olan uygulamanın türkçe dil desteği olmamasına rağmen arayüzünün ilk yazılıma göre çok daha sade olması ve gerekli tüm bilgileri tek bir pencerede vermesi bu dezavantajını kapatmaktadır ilaveten yazılım açık kaynak kodludur.
Bu uygulamada da pil aşınma seviyesinin %10 olduğu görülüyor. Anasayfası
3. Bat expert
Tüm pil bilgilerini tek bir pencerede sunan bu uygulama da pil sağlığımın %90 olduğunu verdi , Türkçe dil desteği olmaması bir handikap sayılmaz çünkü zaten bir bakışta bize gerekli tüm verileri görebiliyoruz.
Dip kısımda Find new battery butonu ile googlede arama yapabiliyorsunuz lakin pek işe yarar bir özellik değil. Anasayfası
4. Battery Info View
Nirsoft'a ait bu uygulama benimde tercih ettiğim bir yazılım olup , üsttekilerden çok daha ayrıntılı bilgiler sunmaktadır. Aşağıdaki resimde pil sağlığı yüzdesi net şekilde görünmektedir. yazılımın tanıtımını Buradaki makalemizde yapmıştık.
Yazılım Anasayfası güncel Türkçe dil dosyası sunmadığından ,Türkçe Dil dosyasının Güncel halini Buradaki Linkten edinebilirsiniz.
5. Smarter Battery
Yine pil ömrünü bir tıkla görebileceğiniz bir yazılım Pil kalibrasyonunu da içeren yazılımın Türkçe dil desteği bulunmuyor , Uygulamayı sayfa snundaki linkten portable olarak edinebileceğiniz gibi Anasayfası nı kullanarak kurulumlusunu da indirebilirsiniz.
NOT: Yazılımın Green Mode kısmını KULLANMAYIN
6. Battery Status
Yazılımı çalıştırdıktan sonra açılan arayüzde batteries butonuna tıklamanız gerekir , ardından aşağıdaki gibi Pil durumunuz hakkında bilgilerin yeraldığı pencere gelecektir.
Yazılım Açık kaynak kodludur ve Anasayfası sourceforge üzerindedir.
NOT: Aşağıdaki yazılımların bazıları tarafımızdan Portable hale getirlimiş olup Windows 11 in son sürümünde test edilmiştir. Google drive den indirmek için Buradaki linki Kullanabilirsiniz.
İşte sonuç.....(Levono Vantage yazılımının kalibrayon sonucu)
Web Link ...
Teşekkürler
Sistemi kurdum ama önceki düzen gibi değil maalesef ....
Ben levononun ; Lenovo Vantage yazılımı kullanmaya başladım (donanım yazılımı)
[img]Web Link ...[/img]
Yazılımın içinde kullanıcı kullanımına kapalı Pil Kalibrasyon Özelliği var.
Bu yazılım sayesinde pil kayıp yüzdem %9,32'den %8,64'e geriledi.Ve normal pil kullanım zamanım 4sa35dk'dan 7sa42dk'ya çıktı...
Anladığım kadarı ile Deşarj hızını düşük tutuyor yazılım,gerilim voltajını 10200 ile 13000 arasında sabitliyor.
Geri bildirim için Teşekkürler, Geçmiş olsun gerekli not ilave edildi.
Merhabalar, Bir önceki mesajımda Smart Battery hakkında bir ekran görüntüsü vermiştim .
Şimdi diyorum ki...!!!
Smart Battery "KULLANMAYIN"...!!!
Bu yazılımın Green Mode kısmına asla dokunmayın.Yazılımın bu bölümüne ben dokundum ve sistemim "FORMATLIK" oldu.Yazılımın bu bölümü, doanımın LCD Ekran ile SSD diski kapatıyor.Sistem açılıyor ama karşınızda simsiyah bir ekran ve yanıt vermeyen SDD + klavye.....
Makale yazarından ricam yazılımın anlatımın "Smart Battery" bölümünü kaldırsın.Tam 3-4 gündür sıfırdan sistem kurmaya çalışıyorum beta bir Windows 11 üzerinden....
Eğer bana inanmıyorsanız, yazılımın Green Mode bölümünü kendi donanımınızda deneyin görün sizi ne hallere soktuğunu....
NOT: Bu bir geri bildirim'dir.
Teşekkürler theCenk
powercfg /batteryreport komutunu da kullana bilirsiniz.
Kalibrasyon hakkında aşağıdaki link yardımcı olacaktır
Web Link ...
Smarter battery nin kalibrasyon olayını da konu olarak açar mısınız?
Teşekkürler
Anlatımı yapılan yazılımlar içinde en kullanışlı olanlar
biri bu...
Web Link ...
Sistem : Win11 x64 Home
Umarım uzun süre dayanır.
Harika pil aşınma düzeyini kontrol ettim. Çok da aşınmadığını gördüm. Teşekkürler.