Kullandığınız SSD diskin ömrünün neresinde olduğunu bulmanız için sizlerle farklı uygulamalar paylaşmıştık. Bugünde SSD sağlığını analiz etmeniz için ücretsiz ve portable bir yazılım olan Disk Genius
Wear Leveling Count (WLC) - Yıpranma dengeleme
Wear Leveling Count (WLC) - Yıpranma dengeleme ; SSD denetleyicilerinin belleğin ömrünü uzatmak için veri, yazma/silme döngülerini aygıttaki tüm bloklar arasında eşit olarak dağıtacak şekilde düzenlemesi işlemidir. Sistem , özel bir algoritma kullanarak, her hücrenin yazma döngülerini takip eder ve bunu bir sonraki veri depolayacak hücreyi seçmek için kullanır. Böylece SSD nin mevcut tüm hücreleri aynı oranda kullanır. TRIM terimi, seri ATA (SATA) SSD'ler için geçerlidir ve bir bellek bloğu artık kullanılmadığında ve silinebilir olduğunda NAND flash aygıtına talimat verir. SAS tabanlı SSD'lerde, benzer bir komut kümesine UNMAP adı verilir. TRIM'den farklı olarak, Yıpranma dengeleme yalnızca veriler SSD'ye yazılırken çalışır ve flash denetleyiciyi en düşük P/E döngü sayılarına sahip blok setini tanımlaması için çağırır, böylece bunlara veri yazılabilir. TRIM etkinliği, işletim sistemine bir bellek bloğunun artık veri tutmadığı bilgisi verildiğinde gerçekleşir. V-NAND'ın iyi yönü, artan dayanıklılığıdır.
1. Sayfa sonundaki indirme linkinden Disk genius uygulamasını edinip zipten çıkartın ve çalıştırın (Ben portablesini tercih ettim) , Karşınıza aşağıdaki gibi bir arayüz gelecektir.
2. Üst menüde yeralan Disk kısmına tıklayın ve aşağı açılan menüde bulunan View S.M.A.R.T Information bölümüne tıklayın.
3. Karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere gelecektir. Burada Diskin toplamda kaç saat çalıştığı (Power on Hours), Kaç defa Açma düğmesi ile aktif edildiği (Power on Count) ... gibi birçok bilgi yeralmaktadır.
Wear Leveling Count (WLC) SMART değeri bize SSD ömrü konusunda ihtiyacımız olan tüm verileri verir. Wear Leveling Count (WLC) sıfıra veya bire ulaştığında, artık SSD nin güvenilir olmayabileceği için değiştirmek veri kaybını önleme açısından iyi bir fikirdir. Ancak bu, sürücünün hemen arızalanacağı anlamına gelmez. Üstteki tabloda iki değer dikkatimi çekti bunlar sırası ile ;
1. POR recovery Count (Power Recovery Count) ; Ani güç kesintisi durumlarının sayısını gösterir. Ani bir güç kesintisi olursa, üretici yazılımının bir sonraki güç açılışında tüm eşleme ve kullanıcı verilerini kurtarması gerekir. Değer, bunun kaç kez gerçekleştiğinin bir sayısıdır. Geçerli Değer sıfıra ne kadar yaklaşırsa sürücü arızalanmaya o kadar yaklaşır.
2. Airflow Temperature ; sabit disk muhafazasının içindeki havanın sıcaklığını gösterir, demek ki SSD diskim normal sınırları aşmaya yakın ısı artışlarına maruz kalmış.
Bir SSD'nin tam olarak ne kadar süre dayanabileceğini belirlemek için TBW (yazılan toplam terabayt) olarak adlandırılan bir ölçüm kullanılır, Beklenen ömrü belirlemek için TBW değeri alınır ve sürücüye yapılan yazma işlemlerinin beklenen ortalama BW (Bytes Writen) miktarına bölünür. Eğer sizde Wear Leveling Count (WLC) değeri yoksa Sürücü üreticiniz SSD diskiniz için bu özelliği tanımlamamış demektir.
- USB bellek yardımı ile SSD Ömrü nasıl uzatılır Burada
- SSD disk Ömrünün yüzde kaçını tamamlamış Burada
Aynen öyle Burak , Teşekkürler.
Ssd nin sağlığının düşmesi Ssd nin bittiği yada bozulduğu anlamına gelmez. Ssd de en nihayetinde kul yapımıdır illaki aşınacaktır. Fakat sağlık düşmesi tek başına sorun ifade etmez. Önemli olan Ssd de okuma yazma hızlarında anormal bir düşme varmı? ısıda aşırı bir artış varmı? Ssd takılı olan bilgisayarda günlük hayatta kullanırken kasma donma takılma çökme biosa atma mavi ekran varmı? Bunlardan biri yada birkaçı varsa işte o zaman sorun vardır. Bu belirtilerden herhangi biri yoksa, O zaman elbette sorun yoktur. Birçok sitede görüyorum. İnsanlar "Ssd min sağlığı düştü, Eyvah ne yapacağım, Ne olacak" falan filan diyip duruyorlar. Buda yanlıştır. Ssd nin sağlığı %0 a bile düşse yine çalışacaktır. Yeterki yukarıda yazmış olduğum belirtilerden Herhangi biri yada birkaçı olmasın. Smart verileri önemlidir. Bunu genelde Crystaldiskinfo ilede takip edebilirsiniz. Ancak farklı yazılımlarlada bakabilirsiniz. Önemli olan zayıf yada hasarlı sektörlerin çok olmamasıdır. Tabi kendi yazılımı programı Toolbox ı varsa onunlada bakarsanız daha iyi olabilir. Yoksa alternatif ek yazılımlarda illaki iş görür. Olabildiğince Ssd ler her ne kadar dayanıklı olsada yinede korumak gerekir. İndirmeleri başka sürücülere almak diğer bir Hdd taşınabilir Hdd Yada parmak bellek gibi. Gereksiz hizmetler Task'lar kapatılabilir. Kendini güncelleyen yazılımlar varsa mesela chrome gibi bunlardan kurtulmak alternatif kullanmak işe yarayabilir. Update i durdurmak, Hibernate kapatmak, Disk indexlemeyi kapatmakta çok faydalı olacaktır. Oyun oynuyorsanız kısa sürede çok fazla veri yazılabilir böyle bir durumdada endişe etmeye gerek yoktur. Sanal makineniz varsa buda diske yapılan yazmaları arttırabiir. İlk aklıma gelen bunlar. Kullanın ama kullanırken tedbirde alın dikkatlide olun. Mesela benim Ssd min sağlığı bir buçuk yıl geçmesine rağmen halen daha %100 de. ve yazılan veri miktarıda daha yeni bir buçuk terabyte ı geçti. 1605 Gb yani 1.567 Tb
Elektirk kesintilerine karşıda dikkatli olmak gerekir. Laptop kullanıyorsanız mutlaka Batarya takılı ve olabildiğince dolu olsun. Normalde Ssd lerin birçok şeye karşı koruması olduğu gibi elektrik kesintilerine karşıda koruması vardır. Ama yinede dikkatli olmakta fayda var. Konu ve yazılım önerisi içinde çok teşekkürler. \m/
Rica ederim, SSD sağlığını ölçen nekadar çok uygulama olursa okadar faydalı olur diye düşünüyorum.
faydalı bir konu olmuş ssd kullananlar için ellerinize sağlık