Sanal Bellek (Swap) nedir ve nasıl ayarlanır


Sanal Bellek (Swap) nedir
Sanal bellek dediğimiz takas dosyası (swap) , kullanım dolayısı ile sistem belleği azaldığında SSD veya mekanik sabit diskte geçici depolama alanı oluşturan bir sistem dosyasıdır. Takas dosyaları fiziksel


RAM'de saklanmaz, bu nedenle bir tür sanal bellektirler , swap dosyaları sayesinde işletim sistemi gerçekte olduğundan daha fazla RAM'e sahipmiş gibi davranabilir. Windows, işletim sistemi hafızasındaki yer azaldığında bir Programın hafızada kapladığı alanı boşaltıp , yazılımın Sabit disk (HDD) üzerinde çalışmasını sağlayarak diğer Programlara hafızada (RAM) yer açar bu işlem sabit disk okuma ve yazma işlemi gerektirdiğinden bilgisayarı az da olsa yavaşlatabilir fakat bu takas (programların Hafızadan swap denilen sanal dosya üzerine kaydırılması) işlemi sayesinde sistem normalde çalıştırabileceğinden çok daha fazla program çalıştırabilir.

Örneğin Photoshop gibi sistem kaynaklarını çok tüketen birkaç Program ile çalışırken tarayıcınızda da birkaç sekme açık olsun. Sekmelerin görüntülenebilmesi için sistem gereken RAM miktarını tahsis eder. Doğal olarak sayfa içeriği nekadar büyükse gerekli ram miktarı da o ölçüde artacaktır , birkaç sekme daha açmaya kalkarsanız sistem şu anda kullanılmayan sekmelerin verilerini kopyalayarak sabitdiskteki takas dosyasına (Swap) yazacaktır. Bu sekmelere ait veriler RAM'den kaldırılacak ve diğer görevlerin rahat çalışması için alan açılacaktır. Tarayıcı sekmelerinden herhangi birini tekrar açmanız gerekirse, sistem verileri takas dosyasından okuyacak ve bunları RAM'e geri kopyalayacaktır.

Sanal bellek (Swap) Dosyası

Peki veriler doğrudan sabit diskten okunabiliyorsa neden RAM kullanıyoruz? derseniz Cevap basit: sabit diskler (ve hatta SSD diskler) RAM ile kıyaslandığında çok yavaştır ve işlemci ile bellek arasında gerekli veri aktarım hızını sağlayamaz. RAM in tek dezavantajı, elektrik kesintisi durumunda veri kaybı ve fiyatının oldukça pahalı olmasıdır. SWAP dosyaları işletim sistemlerine göre farklılık gösterebilir. Windowsta sadece gerekli olduğunda oluşturulup gerekmediği zamanlarda silinirler. Unix ve Linux ta ise kalıcı bir SWAP alanı vardır ve HDD (Sabit disk) in bir kısmı buna ayrılır ve bu şekilde Windowstakinden biraz daha hızlıdır gel gelelim Diskte yer kapladıkları için disk alanı yetersizliğinde sıkıntılı olabilir. Sanal bellek dosyası varsayılan olarak sistemde gizlidir.

Gerçek ve sanal bellek arasındaki farklar

Windows'un eski sürümleri, sayfa dosyası olarak pagefile.sys dosyasını kullanıyordu. Windows 10'dan bu yana iki dosya kullanılmaya başlandı : pagefile.sys ve swapfile.sys Her zaman birlikte çalışan bu dosyalar "C:\" sürücüsünün kök dizininde depolanırlar fakat Bunları görüntülemek için, gizli dosya klasör ve sürücüleri göster özelliğini etkinleştirmeniz gerekir.

pagefile.sys dosyası

pagefile.sys dosyası üçüncü taraf kaynaklardan yüklediğiniz uygulamalardan gelen verileri depolar, bu nedenle boyutu birkaç gigabayta kadar olabilir. Swapfile.sys , sistem uygulamalarından ve Microsoft Store'dan yüklediklediğiniz verileri depolar.

Pagefile.sys ayarları nerededir

Çalıştırdan aşağıdaki ilk komutu verin

sysdm.cpl ,3

Sistem özellikleri gelişmiş sekmesi açılacaktır , Ardından Performans Ayarları butonuna tıklayıp - Gelişmiş , sanal bellek - değiştir kısmına ulaşın.

Sanal bellek ayarı

Pagefile.sys dosyasını cmd den verilecek komutlarla düzenlemek isterseniz Buradaki başlığımız yardımcı olacaktır.

Önerilen sanal disk belleği dosyası boyutu ne olmalıdır?

Varsayılan olarak sanal bellek boyutu Windows tarafından ayarlanır. Eğer RAM boyutunuz fazla ise Takas dosyası (pagefile.sys) nadiren kullanılır.RAM miktarı ne kadar büyükse, takas dosyası boyutunun o kadar küçük olması gerekir. Bu konuda aşağıdaki tablo faydalı olacaktır :

Bilgisayarınızda yüklü 1 GB RAM varsa – Sanal bellek boyutu – 2048 – 2048 MB

Bilgisayarınızda yüklü 2 GB RAM varsa – Sanal bellek boyutu – 1512 – 1512 MB

Bilgisayarınızda yüklü 4 GB RAM varsa – Sanal bellek boyutu 1024 MB – 1024 MB

Bilgisayarınızda yüklü 8 GB RAM ve üzeri varsa — Sanal bellek boyutunu Windowsun belirlemesi en iyisidir.

NOT: Genellikle, minimum sanal bellek dosyası boyutu RAM kapasitesinin 1,5 katı ve maksimumu ise RAM kapasitesinin 4 katıdır.


9 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for TRWE_2012
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for TRWE_2012
  5. Avatar for Velociraptor
  6. Avatar for burak
  7. Avatar for Velociraptor
  8. Avatar for burak
  9. Avatar for Mert

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha