Windows Pagefile dosyası nedir


Pagefile dosyası nedir
Pagefile , Rastgele erişim belleğinin (RAM) bir uzantısı şeklinde çalışan sabit diskteki bir dosyadır. Hafıza dolduğunda yer olmadığı için saklanamayan verileri depolamak için kullanır. Bilgisayar

dosya ve programları tekrar açmak için RAM (random access memory) de saklar çünkü bunları sabit diskten okuması daha yavaş ve zordur mesela Chrome tarayıcısını ilk açtığımızda Sabit diskten okunur ve RAM e alınır böylece bilgisayar, sabit diskimizden aynı dosyaları tekrar tekrar okumak yerine RAM'de yeralan kopyalarını kullanır. bir web sayfası açtığımızda bu sayfa indirilip RAM de konumlanır. RAM dolduğunda , Windows bazı verileri RAM den sabit sürücümüze geri yükleyerek pagefile dosyasına yerleştirir. kısacası pagefile dosyası bir çeşit sanal bellek biçimidir diyebiliriz.

pagefile.sys dosyası

Windows RAM dolduğunda kullanmadığımız dosyaları pagefile dosyasına taşıyacaktır. mesela VLC medya oynatıcısını açmış ve 3 dk lık bir filim izleyip kapatmışızdır, o anda bu RAM e konumlandırılmış olup RAM dolduğunda windows artık kullanmadığımız RAM deki VLC ile ilgili dosyaları pagefile dosyasına yazacaktır. İnternette pagefile.sys dosyasını devre dışı bırakmanın sistemi hızlandıracağı ve hatta bu dosyayı silmenin daha iyi olacağı yazılsada bu doğru değildir eğer bu yapılırsa sanallaştırma yazılımları gibi ağır Bellek kullanan yazılımlar hafızayı doldurduğunda yer açmak için bazı programlar pagefile e yazılamayacak ve haliyle programlardan bazıları ya çökecek veya çalışmayacaktır. Özetle Pagefile.sys yi devre dışı bırakmak tavsiye edilmez.

Pagefile.sys ayarları nereden yönetilir

Eğer normal yoldan bu ayarlara ulaşmaya çalışırsak ; Dosya gezgini açıp bu bilgisayar kısmına sağ tıklar ve özellikler deriz ardından Gelişmiş sistem ayarları kısmına tıklar ve açılan ekranda gelişmiş sekmesine geçiş yaptıktan sonra Ayarlar butonuna tıklayıp tekrar gelişmiş sekmesine geçip sanal bellek kısmında yeralan "Değiştir" butonuna tıklarız.

Windowsta sanal bellek ayarı

Bunun yerine çalıştırdan aşağıdaki ilk komutu verirsek Direkt olarak sistem özellikleri gelişmiş sekmesi açılacaktır , Ardından Performans Ayarları butonuna tıklayıp - Gelişmiş , sanal bellek - değiştir kısmına erişebiliriz

sysdm.cpl ,3
SystemPropertiesPerformance

İkinci komut ise direkt olarak Performans seçeneklerini açmaktadır buradan gelişmiş sekmesine geçip sanal bellek başlığı altındaki değiştir butonuna tıklayabiliriz. Eğer pagefile.sys dosyasını cmd den verilecek komutlarla yönetmek isterseniz aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz. İlk komut ile boyutu 2048 olarak belirliyoruz. diğer iki komut bilgilendirme amaçlıdır.

wmic pagefileset where name="C:\\pagefile.sys" set InitialSize=2048,MaximumSize=2048
wmic pagefileset
pagefileset list /format:list

mesela Pagefile.sys dosyanızı "D:\" dizinine almak isterseniz aşağıdaki komut işinize yarayacaktır

reg add "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management" /v PagingFiles /t REG_MULTI_SZ /d "d:\pagefile.sys 2048 2048" /

Windows Pagefile dosyasını meraklı gözlerden koruyalım

Pagefile dosyanızda hassas verilerinizin olma olasılığı herzaman mevcuttur , O sebeple bilgisayarınızı gerek tamir gerekse başka sebeplerle 3. kişilere verecekseniz bu dosyanın silinmesi yada şifrelenmesi düşünülebilir. Windowsta yeralan fsutil bize bu imkanı sunuyor , fakat burada unutulmaması gereken şey bu şifrelemenin sadece NTFS dosya sisteminde uygulanabiliyor olmasıdır.

1. Komut istemi dediğimiz cmd yi yönetici yetkilerinde çalıştıralım ve aşağıdaki komutu verelim.

fsutil behavior query EncryptPagingFile

Çıkan sonuç ve anlamı şu şekildedir :

0 = Devre dışı (Disabled)

1 = Aktif (enabled)

pagefile şifreleme açıkmı

pagefile dosyamızı şifreleyelim.

fsutil behavior set EncryptPagingFile 1

pagefile dosyamızdan şifrelemeyi kaldıralım.

fsutil behavior set EncryptPagingFile 0

Üstte komutla yaptığımız işlemin aynısını Vbs scriptleri ile de gerçekleştirebiliriz bunun için sayfa sonunda yeralan indirme linkinden edineceğiniz dosyanın içerisinde yeralan scriptleri kullanabilirsiniz. Scriptler, ikinci tıklamada ilk tıklamadaki ayarın tersini yapmaktadır.

- Page file'ınızı boşaltın Burada

- 100 Mb lık sistem ayrıldı dizinini görünmez yapalım Burada


15 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for oVo
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for osman sedef
  5. Avatar for Velociraptor
  6. Avatar for İsa erdoğan
  7. Avatar for Velociraptor
  8. Avatar for hayto
  9. Avatar for Velociraptor
  10. Avatar for kahraman tunc
  11. Avatar for Velociraptor
  12. Avatar for M.Aydemir

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha