CRT , PLAZMA , LCD , LED



Monitör ve/veya Televizyon alırken birçok kavram ile karşı karşıya kalıyoruz , başlıkta bu kavramları verdik , peki ama nedir bunlar hengisi iyidir , yada birinin diğerinden zayıf yada üstün yönleri nelerdir in


cevabı bu yazıda.

CRT (Cathode Ray Tube)

monitörler uzun bir süre kullanılan tüplü monitör teknolojisidir. Ancak fazla yer kaplaması, yüksek güç tüketimi, ekran tazeleme oranının düşüklüğü, gözleri yorabilmesi gibi birçok negatif özelliğe sahip olan CRT (tüplü) monitörler, artık yerini LCD ve LED TV’lere bırakmıştır.

LCD (Likit Kristal Ekran)

Adından da anlaşılacağı üzere sıvı kristallerinden oluşan özel bir ekrana sahip ekran teknolojisidir.LCD’lerin kullanıcıların karşısına çıkmasıyla birlikte monitörler olabildiğince inceldi. Masaüstünde az yer kaplayan LCD’ler, sıvı kristallere elektriğin verilmesiyle görüntüyü ekrana yansıtır. İnceliğinin yanında tüplü monitörlere göre ciddi oranda az elektrik tüketen LCD’ler, sunduğu yüksek kontrast oranı ve parlak renkleriyle öne çıkıyor. Renklerin canlı olması da ekrandaki objelerin daha canlı bir şekilde görülmesini sağlıyor. Bunun dışında LCD’ler de titreşim sorunu yoktur. Böylece gözleri fazlasıyla yoran titreşim problemi LCD ekranı tercih edenler için artık bir problem değildir. İnce, hafif ve dolayısıyla kolay taşınabilir olması LCD’leri öne çıkaran belli başlı özelliklerdir.

Plazma

İlk çıktıklarında büyük ses getiren plazma ekranlar artık eski popülaritesini kaybetmiştir. Tasarımı itibariyle LCD ve LED ekranlara benzeyen plazma ekranlar aslında çok farklı bir yapıya sahiptir. Matriks şeklinde küçük gaz plazma hücrelerine sahip olan plazma ekranlarda bu hücrelere elektrik verilmesiyle görüntü elde ediliyor. plazma ekranlara hangi açıdan bakılırsa bakılsın görüntü tam olarak görülebiliyor bu haliyle LCD lerden bir adim öndedirler , plazma ekranlar LCD ekranlara göre çok daha fazla güç sarfiyatında bulunur. Hatta sırf bu nedenden dolayı bazı Avrupa ülkelerinde plazma ekranların satışına dahi yasak getirilmiştir.Plazma ekranların bir başka dezavantajı ise ekranda bir objenin 30 dakikadan fazla (süre değişebilir) hareketsiz durduğunda, onun yerine gelen diğer objenin görüntülenememesidir. Bu nedenle bazı TV kanalları kanal logolarına animasyon efekti ekleyerek bu tip bir sorunun yaşanmasının önüne geçmeye çalışır. Plazmaların LCD ye göre avantajları
- Genis ekrana uygunluk
- Daha iyi Kontrast oranı

LED (Light Emitting Diode)

LCD’lerin veliahtı olarak sahneye çıktı, LCD’de bulunan bazı eksiklikleri de ortadan kaldırırlar Öncelikle LED ekranlar LCD’lere göre çok daha az güç tüketirler. Bu nedenle özellikle laptoplarda kullanılan LED’lerin bataryaya olan güç yükü son derece azdır ve laptopların batarya ömründe kayda değer bir artış sağlanır. Aydınlık ortamlarda tam olarak verim alınmayan LCD’lere karşılık LED ekranlarda böyle bir problem yoktur ve hemen her ortamda görüntüden yüksek performans alınabilir. Bunun dışında LED ekranlara hangi açıdan bakarsanız bakın görüntüyü rahatlıkla görebilirken, diğer ekranlarda bu özelliği görmek mümkün değildir.LED ekranların öne çıkan bir diğer özelliği de ince bir tasarıma sahip olması. LCD’lerden dahi daha ince olan LED ekranlar, yüksek kontrast değerleriyle de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.

Bugün için plazma, LCD veya LED ekranların arasından bir seçim yapacaksınız tercihiniz LED ekranlardan yana olmalı; zira plazma ekranlar yavaş yavaş gözden düşerken, LED ekranlar da şimdiden LCD’leri unutturmaya başladı bile…

Eğer Güç sarfiyatının radyasyon orantısını düz kabul edersek , En az radyasyonu LED ler yayıyor diyebiliriz (kendi yorumum) , radyasyondan korunmak için:

- Monitörünüz CRT ise screen filter kullanın

- Monitörünüz göz seviyesinde olsun

- LED monitör kullanın

- Monitörünüz çok parlak yada çok karanlık olmasın

- Monitörünüz ile minimum 45 cm bir mesafeniz olsun

- Çok uzun süre Mnitör karşısında oturmayın , arasıra başka şeylerle meşgul olup gezinin

Pc monitörünün Radyasyon etkisi 15 -20 yıl sonra ortaya çıkar

Tv lerde Yüksek Hz ne anlama gelir Bakınız


4 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for Ali
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for Hakan ARIN

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha