Piksel,bir görüntünün veya ekranın bir bilgisayarın yazdırma veya görüntüleme kapasitesine sahip en küçük kısmıdır.Ölü piksel, RGB'nin (red, green, blue) yani kırmızı, yeşil, mavi alt piksellerin hepsinin kalıcı
olarak kapatıldığı, ekranda siyah bir nokta oluşturan bir resim öğesidir . Aşağıdaki karakter resmi% 1600 oranında yakınlaştırılmıştır. Örnek resimde görülen blokların her biri, bu görüntünün tek bir pikselidir. Bilgisayar ekranındaki her şey yakınlaştırıldığında buna benzer.
Herhangi bir Pixelin (bilgisayarınızın LCD monitöründe küçük bir nokta) her zaman tek bir renkte kaldığını fark ettiniz mi? eğer Monitörünüzde böyle birşey varsa Sıkışmış bir pikseliniz var demektir, sıkışmış pikseller her zaman kalıcı değildir. Pikseller "öldüğünde" daha önce orada olmayan karanlık bir nokta fark edersiniz. Sıkışmış ve ölü pikseller donanım sorunudur. Genellikle üretim hatasından kaynaklanırlar.
Ölü (Dead ) , Tek renk (Stuck) ve beyaz (Hot ) Piksel Nedir
Sıkışmış pikseller ölü piksellerden farklıdır. Sıkışmış bir piksel her zaman tek bir renktir ve bu renk kırmızı, yeşil veya mavi dir. Ölü bir piksel ise siyahtır. Tek renk halindeki pixeli düzeltmek genellikle mümkün olsada Ölü bir pixeli (Siyah nokta) yoketmek zordur çünkü o pixel muhtemelen güç (Elektrik) almıyordur. Birde Her zaman beyaz rengi gösteren hatalı bir piksel türü vardır buna da "hot pixel." ismi verilir.
Ölü pikselleri fark etmenin en kolay yolu, ekranı tek bir renk haline getirmektir. Bunu kolayca yapmak için farkı uygulamalar ve online web sayfaları mevcuttur. Ekranınızdaki küçük bir leke aslında bir parça kir veya toz olabilir - emin olmak için hafif nemli bir bezle o kısmı silin, gitmiyorsa bu sıkışmış veya Ölü bir pikseldir.
Ölü veya sıkışmış pixel nasıl düzeltilir yöntemleri nelerdir
Paylaşacağımız yazılım ve yöntemlerden herhangi birinin işe yarayıp yaramayacağı, pikselde tam olarak neyin yanlış olduğuna bağlıdır, bu nedenle garantisi yoktur. Monitördeki Bazı sıkışmış pikseller belirli bir süre sonra kendiliğinden çözülür - bu saatler, günler, haftalar hatta yıllar sürebilir. Peki ama donanımsal bir sorun olan Ölü pixeli yazılım nasıl düzeltebilirki ? Özellikle tek renge sıkışmış bir pixeli düzeltmek için ekranınızdaki çeşitli renkler arasında geçiş yaparak renkleri hızla değiştiren yazılım programları vardır ve program sürekli olarak sıkışmış pikselden renkleri değiştirmesini ister ve böylece renk sıkışıklığı giderilebilir bazı kişiler sıkışmış pixelleri bu yolla düzeltmişlerdir. Gelelim nasılına ;
UndeadPixel yazılımı ile Pixel tamiri
1. Öncelikle Monitörünüzü hafif nemli bir bezle silin ve ardından kuru bir bezle tekrar silerek nemin gitmesini sağlayın.
2. UndeadPixel isimli uygulamayı Buradaki sayfasından indirin , hem portable hemde kurulumlusu mevcut ben portablesini kullandım. Zipten çıkartıp çalıştırın , karşınıza aşağıdaki gibi bir arayüz gelecektir.
3. Start butonuna tıklayın , Monitörünüzün herhangi bir yerinde , Arayüzdeki Flash size yazan yerden ayarlanmış olan (5x5) bir Pixel yanıp sönmeye başlayacaktır. farenizi bu yanıp sönen piksel üzerine götürün ve fare ucunun büyük artı işareti şeklini almasını bekleyin sonrasında yanıp sönen kutucuğu tutup ölü veya sıkışık pikseliniz her nerdeyse onun üzerine bırakın ve en az birkaç saat o şekilde çalıştırın.
Piksel üzerine baskı uygulamak
Bazı kullanıcılar piksele hafif bir baskı uygulamanın veya ovalamanın onu sıfırlamaya yardımcı olabileceğini belirtiyorlar. Bu yöntemi bizat deneyip başarılı sonuç alan kullanıcıların yorumlarını google de bulabilirsiniz.
1. Bilgisayarınız açıkken Ölü pixelin yerini tespit edin ve Bilgisayarı kapatın
2. Ekranın çizilmesini engellemek maksadı ile baskı uygulamak için yumuşak bir bez kullanın
3. Bir silgi ucu veya bezi doladığınız bir kalem ile Ölü pixelin bulunduğu yere hafifçe bastırın (Çok sert basmayın)
4. Baskı uygularken bilgisayarınızı ve ekranınızı açın ve basma işlemini sonlandırın, Yöntem Sıvı kristaldeki sıvı her küçük piksele yayılmadığı durumlarda işe yarar.
IsMyLCDOk yazılımı ile Ölü veya sıkışmış pixel tespiti
Kurulumsuz Portable bir uygulama olan IsMyLcdOK uygulamasının uygun sürümünü şu linklerden birinden indirebilirsiniz; IsMyLcdOK x64 │ IsMyLcdOK x86
Görünürde Ölü veya sıkışmış pixeliniz olmasa bile bu yazılım ile arada kontroller yapmanız olası ölü pixel tespitinde işinizi kolaylaştıracaktır. Zipten çıkartıktan sonra çalıştırdığınzda türkçe arayüz gelecek ve sizden 1,2,3,4,5,6,7.... tuşlarından birine veya sırasıyla basmanızı isteyecektir her bir tuşa bastıktan sonra ekran rengi değişeceğinden gözle ölü piksel kontrolü yapın.
Dead Pixel Buddy yazılımı ile Ölü pixel tespiti
Parlak pixel , ölü piksel , kör nokta , patlak piksel … Adına ne derseniz deyin , LCD monitörlerde görüntüyü sağlıklı şekilde iletemeyen hasarlı noktaları tespit edebilmek için kullanabileceğiniz yazılımlardan biride DEAD Pixel Buddy dir.Markaya ve modele göre belli bir sayıya kadar ölü pixeller garantiye giriyor ve monitör yenisiyle değiştiriliyor (3 piksel - 5 piksel den fazla olması gibi) . Satın almadan önce monitörün pixel garantisi olup olmadığını sorabilirsiniz . Yazılımı indirme linki sayfa sonundadır.
1. Yazılımı çalıştırın ve sol taraftaki renklerden birtanesine tıklayın
2. Ekran o rengi aldığında farkı renkte bir pixel arayın.
3. ESC tuşuna basıp çıktıktan sonra farklı bir renk seçin ve işlemi tekrarlayın
Rizone Pixel Repair yazılım ile Ölü pixel tespiti
LCD monitörler , yapıları ve üretim şartları gereği hasarlı noktalara sahip olabiliyorlar. 17″ lik bir monitörde ortalama olarak 4 milyon pixel olduğunu varsayarsak , hasarlı piksel üzerine denk gelen görüntünün rengini olması gerekenden farklı gösteren veya rengi hiç değişmeyen nokta olarak açıklanabilir. Rizone Pixel repair , önceki uygulamalarla aynı amaca hizmet eden bir Programdır.
1. Yazılımı sayfa sonundaki linkten indirin ve çalıştırın.
2. Sol taraftaki menüden bir renk seçin ve tıklayın
3. Ekran seçilen renkte iken Ölü pixel arayın ve Space (Boşluk) tuşu ile rengi değiştirip Ölü pixel arama işini tekrarlayın.
4. Ekranı normale döndürmek için ESC tuşunu kullanın
NOT: Üstte verilen Yazılımlar bazıları ölü piksel (ölü nokta, dead pixel) olarak adlandırılan kısımların onarılma ihtilmali var ise bunları tekrar kullanılabilir hale getirmeyi amaçlıyorlar.
- Windows 10 lu Laptop ekranını programsız kapatmak Burada
- Windows 10 Ekran parlaklık ayarı çalışmıyor Burada
- Mat mı Parlak ekranmı Burada
- Monitörler arası geçişte fare imlecinin kenara takılma sorunu Burada
- Ekran yenileme sıklığı nasıl değiştirilir Burada
- Sordum Monitor Off v1.0 Burada
- Monitör Kontrol menüsünün kilidini kaldırmak Burada
- Windows ekran kapanma süresini komutla değiştirin Burada
- Görev çubuğundan ekran parlaklığını ayarlayalım Burada
- CRT , PLAZMA , LCD , LED Burada
- VSync (Dikey Senkronizasyon) - Nedir, nasıl kullanılır? Burada
2 Ocak 2011 tarihli başlık güncellenmiştir.
İyi halletmişsin , eline sağlık
arkadaşlar ben de de aynı sorun vardı yeşil bir nokta vardı üzerine hafifçe baskı uygulamak sorunumu çözdü
Benim dizüstü pc'de bu sorun, 2021 yılın ortalarında belirmiştir.Eee o kadar olacak taş gibi 15-16 senelik dizüstü (alındığında Windows Vista daha yeni yeni piyasaya çıkmıştı,düşünün) ve normal bir durum
Asıl normal olmayan durum alınan yeni dizüstü pc 'de bu sorun çok kısa sürede oluşmuş ise hemen alındığı yere iade edilip garanti kapsamından çıkmadan yenisi ile değiştirilmelidir.
Ayrıca yukarıdaki yazılımlar benden bir halt yaramadığını özellikle belirtmek isterim belki sizde işe yarar?
Aynen öyle vedat bey , işin özeti o , çok doğru anlamışsınız. Sizdeki tam bir şanssızlık olmuş satın alırken ölü pixel olmaması o anda üretim hatasının olmadığını gösterir, yani satıcının kusuru yok, ya voltaj dalgalanmaları ya darbe veya birşeyler buna sebep olmuştur , Satıcıya durumu bildirin , garanti kapsamındaysa komple ekranı değiştirebilir. Normalde bukadar kısa sürede Bukadar çok ölü pixelin oluşmaması gerekirdi.
Selamlar abi , şimdi ben yanlış anlamadıysam en kötüsü ve düzeltilmesi çok zor olan nokta siyah nokta çünkü oraya elektrik gelmiyor , ama tek renk olursa mesela mavi bir nokta veya yeşil veya beyaz oraya elektrik geliyor ama tek renkte kalmış (Sıkışmış oluyor) , bende 3 siyah nokta var ilk aldığımda yoktu nezaman oluşmuş bilemiyorum geçenlerde farkettim ve Laptopu alalı bir sene olmadı ne yapmamı önerirsin ?
Eline sağlık güzel alışkanlık
15 Yıllık dizüstü bilgisayarımda hiçbir zaman ölü piksel olmamıştır.Nedeni her zaman Piksel Canlandırıcı Ve Kalibrasyon yazılımı kullanmışımdır.Orta bir neden yokken bu yazılımı tam ekran yapıp sabah'a kadar otomatik yeşil/kırmızı/mavi/magnetta yanıp sönmüştür.Bu işlemi her yıl birkez yaparım....Yani disk birleştirme gibi alışkanlık olmuştur bende.....
Deneyip geri bildirimde bulunursanız memnun olurum.
Evdeki diğer bir bilgisasayarda bu ölü pikselden var. artık anlaşılan tam ölü dğeilmiş. deneyeceğim bakalım düzelcekmi sağol.
Eğer rahatsızlık vermiyorsa sıkıntı yoktur , fakat alır almaz ölü pixel , parçaların etikette yazanlarla ile bire bir aynı olup olmadığının kontrolü faydalı olabiliyor , ölü pixel en çok rastlanan hatalardan biri , bazende msela bir üst model grafik kartını yazıp bir alt modelini verebiliyorlar , ve buda arada 200 -300 Tl lik bir haksız kazanca sebebiyet verebiliyor
Toshiba laptopumda ilk aldığımdanberi beri üç beş nokta ölü o zamanlar ekranda ölü piksel gibi bir kavram bilmiyorum sonradan öğrendim. Garanti kapsamı öğrendiğimde devam ediyordu ancak göndermeyide düşünmedim.