BIOS , işletim sistemi devreye girmeden önce bilgisayarınızın temel başlatma işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan bir yongadır. BIOS u güncellemenizi gerektirecek bazı sebepleriniz olabilir mesela
Yeni bir SSD almışsınızdır ve çalışma hızı yarı yarıya düşüktür işin kötüsü BIOS ta PCIe ile ilgili herhangi bir seçenek yeralmıyor veya yeralsa bile kilitlidir. BIOS güncellemek için Bilgisayar üreticinizin web sitesini ziyaret etmeniz ve en güncel BIOS sürümünü edinmeniz gerekir ya USB belleğe yazdırarak veya Windows çalışırken inen dosyaya çift tıklayıp BIOS güncelleme işlemini başlatmanız gerekir. BIOS'unuzu Windows üzerinden güncellemek, anakart üreticileri tarafından önerilmez fakat başka alternatif yok ise çalışan tüm uygulamaları ve gereksiz işlemleri kapatın ve Antivirüs yazılımınızı sonlandırın.
BIOS güncellemesi sırasında bir şeyler ters giderse, mesela Bir elektrik kesintisi olur veya güncelleme sırasında bilgisayar kapanırsa birdaha açılmayacaktır. Laptoplarda batarya olduğundan elektrik kesintisi riski etkilemeyecektir masaüstü bilgisayarlarda ise UPS (Güç kaynağı) kullanılabilir. Mevcut BIOS sürümünüz üreticinin web sayfasında bulunmuyorsa yada Güncellemeden sonra birşeyler ters gider diye varolan BIOS sürümünüzü yedeklemek istiyorsanız aşağıdaki yazımız faydalı olacaktır.
Universal BIOS Backup Toolkit ile BIOS nasıl yedeklenir
Yazılımı sayfa sonundaki indirme linkinden edinin ve exe dosyasını Yönetici yetkilerinde çalıştırın yoksa uyarı verecektir.
1. Sol alttaki Read butonuna tıklayıp BIOS un okunmasını bekleyin.
2. BIOS un okunduğuna dair bir pencere belirecektir. Backup butonuna tıklayın.
3. Yedeği nereye kaydedeceğinizi soracaktır, bir yer belirleyin.
BIOS un yedeklendiğine dair bir pencere gelecektir böylece mevcut BIOS unuzu yedeklediniz. Bu konuda Cpu-Z de bir yedekleme sunuyor lakin txt formatında kaydettiği yedek ne ölçüde kullanılabilir tartışılır.
Grafik kartlarının anakarttan ayrı bir BIOS/UEFI'si var mı? diye sorarsanız , Evet tıpkı Anakartınız (UEFI/BIOS), CPU(microcode) , RAM (SPD) yada HDD veya SSD (Firmware) gibi bir firmware si bulunur ismi de "vBIOS" tur. Eğer Ekran kartınızın BIOS unu da yedeklemek isterseniz bu konuda GPU-Z uygulamasından faydalanabilirsiniz. Burada
Yaptığım denemelerde eski tip ekran kartlarını desteklemediğini gördüm , lakin sizdeki çok eski bir ekran kartı değilse yedekleyecektir. Yazılımı indirip çalıştırın ve arayüzdeki BIOS version satırının sağ tarafında bulunan dışa aktar ikonuna tıklayın.
- Bilgisayara BIOS şifresi (Parola) nasıl atanır Burada
- Son BIOS zamanı süresi nedir nasıl bulunur Burada
BIOS üreticisinin veya bilgisayarın sürücülerini sunan markanın araçlarından biri ile yapabilirsin. Oradan yedeği gösterdiğinde tanıması gerekir.
Web Link ...
Hocam peki ayarı geri yüklemek istersek nasıl yaparız
Teşekkürler
Ek bilgi yeni çıkan ürünlerde,bios şifresi girerseniz ek ayarlar çıkıyor.
ingilizce engineer mod diyelim.
not: yeni bioslar bazı markalar da çok karmaşık, ingilizcem yeterli olmadığı için birçoğunu anlamıyorum.
Faydalı olmasını dilerim.
belki ilerde lazım olur teşekkürler 👍
Recovery tuşlarını paylaşmıştım
Web Link ...
Bios giriş tuşları sanki zamanında paylaştın ama ben site bulamadım.Bunu hakında bir paylaşım yapar mısınız ?