Ram (Hafıza) Voltajı nasıl bulunur


Ram (Hafıza) Voltajı nasıl bulunur
Eğer Bilgisayarınızda Ram (Hafıza) arttırımına gidecekseniz , Öncelikle RAM tipinizi belirlemeniz gerekecektir. DDR SDRAM , DDR2 SDRAM, DDR3 RAM, DDR4 SDRAM ... Laptop ramleri Masaüstü ramlerden daha farklı


olurlar , ayrıca sayılan ram modellerinin hepsinde çentikler farklı yerlerdedir. Ram bilgisi veren herhangi bir uygulama ile Ram türünüzü ve Mhz değerini öğrenebilirsiniz. Gel gelelim çoğu yazılım size Ramlerinizin hangi Voltajda çalıştığını vermez. Eski tür bilgisayarlarda zaten varolan bir RAM in yanına yeni bir tane takacaksanız Tavsiye edileni Aynı voltaj değerlerine sahip olmasıdır.

Hafıza (Ram) voltaj değerine nerden bakılabilir

Normalde BIOS ların çoğunda Memory Voltage , DRAM Voltage ... gibi başlıklar altında Hafıza Voltaj değerleri yeralır.

BIOS ta RAM voltajı

Gel gelelim eğer BIOS ta bu değerleri bulamazssanız ve daha kolay bir yöntem arıyorsanız Cpu-Z isimli Ücretsiz ve portable olan uygulamadan faydalanabilirsiniz. Yazılımı sayfa sonundaki linkten indirip sisteminize uygun olanı (cpuz_x64.exe veya cpuz_x32.exe) çalıştırın. Ardından "SPD" sekmesine geçiş yapın.

Cpu-Z ile Ram voltajı

Bu sekmede Ram türünüz (DDR3 mü DDR4 mü vs.) , Bant genişliği (800 , 1200 ...) Ram üreticisinin ismi , Modüllerin single mi DUAL mı oldukları , Parti ve seri numaraları gibi bilgiler yeralır ve en dip kısımda da Voltaj değerleri verilmiştir. Düşük voltaj modülleri genellikle daha yeni jenerasyonlarda mevcuttur ve mesela RAM'in 1600MHz'de çalışması için daha az güç (1.25V veya 1.35V) gerektirdiğini ifade eder. Öte yandan, normal RAM modülleri aynı sonucu 1.5V veya 1.65V'de verir. Bu, CPU üzerinde düşük stres ve daha yüksek bir voltajda hız aşırtma (overclocking) için daha fazla alan demektir. RAM Voltajını hwinfo uygulaması ile de bulabilirsiniz.

hwinfo ile RAM voltajı

U serisi Laptoplarda RAM daha az enerji harcasın diye 1,20 v  luk RAM ler kullanılabiliyor mesela aşağıdaki resim bu tarz bir laptoptan alınmıştır.

Cpu-Z düşük voltaj

NOT: Düşük voltajlı RAM lerin tüm anakartlar tarafından desteklenmeyeceği unutulmamalıdır. Düşük voltajlı DIMM modüllerini sipariş etmeden önce anakartınızın özelliklerini kontrol ettiğinizden emin olun.

Düşük voltajlı bir RAM Yongası, geriye dönük uyumlu olduğu için yüksek voltajlı bir RAM modülüyle normal şekilde çalışabilir. Düşük voltajlı RAM'i (1,35V) desteklemeyen bir anakart, bu geriye dönük uyumluluk özelliği nedeniyle onu 1,5V'de çalıştıracaktır. Ancak, bu RAM Modüllerinin karıştırılması tavsiye edilmez, çünkü böyle yapmak bu bileşenlerin kullanım ömrünü kısaltabilir ve sistem performansını düşürebilir.

Cpu-z Düşük voltaj 1,35v

DDR3 RAM lerde sonraki harfler düşük voltajı temsil ederler mesela DDR3L (L = Low voltage) genellikle 1.35V değerine sahiptir. DDR3U (U = Ultra) genellikle 1.25V değerine sahiptir.

- Bir tıkla ram bilgisini görün Burada

- Kullanılmış RAM satın almak güvenlimidir Burada

- Bellek sıkıştırma özelliği nasıl kapatılır veya açılır Burada


9 Yorum Var
  1. Avatar for Muammer
  2. Avatar for Velociraptor
  3. Avatar for Yavuz Selim
  4. Avatar for Velociraptor
  5. Avatar for Barış
  6. Avatar for Velociraptor
  7. Avatar for burak
  8. Avatar for Velociraptor
  9. Avatar for gülcan

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha