BSOD (Blue Screen of Death) diye bilinen bu hata Türkçeye Mavi ekran olarak çevrilmiştir.Windows işletim sisteminde Mavi ekran hataları ile karşılaşmak herzaman olasıdır,eski windowslarda çok daha sık
SystemPropertiesAdvanced
Karşınıza Sistem özellikleri gelişmiş sekmesi gelecektir.
Üstteki pencerede, Başlangıç ve kurtarma başlığı altında yeralan Ayarlar butonuna tıklayın, varsayılan ayarlarınız aşağıdaki gibi olmalıdır.
Eğer sizde MiniDump yada Memory dosyası yoksa birde üstteki resimdeki ayarları yapıp mavi ekran aldıktan sonra ".dmp" dosyasının oluşup oluşmadığını kontrol edin. Normalde mavi ekran hata bilgileri dosyası aşağıdaki yerden birinde bulunur.
%SystemRoot%\MEMORY.DMP %SystemRoot%\Minidump\Minidump.dmp
Hataların kaydedildiği bu dosya için ayrıntılı bilgiye Buradan ulaşabilirsiniz.
Mavi ekran hatasıne ne sebep oluyor
Üstte mavi ekran hatası alındığında hangi dosyaya hata kaydının yapıldığını açıklamaya çalıştık gel gelelim bu dosyadan hatanın ne olduğunu nasıl anlayacağız ? Nirsoft a ait BlueScreenView isminde Ücretsiz ve portable bir uygulama mevcut , indirme linkini sayfa sonunda bulabilirsiniz. Tıklayıp indirin ve zipten çıkartıp çalıştırın , yazılım sisteminizdeki hata sırasında oluşturulan tüm ".dmp" dosyalarınızı tarar ve çökmelerle ilgili bilgileri tek bir tabloda görüntüler. Üst bölmede görüntülenen her kilitlenme için, alt bölmede çökme sırasında yüklenen aygıt sürücülerinin ayrıntılarını görüntüleyebilirsiniz.
Eğer .dmp dosyası sizin sisteminizde değilse ve analiz etmek için biryerlerden indirdiniz veya hata veren bilgisayardan aldınız ise sürükle bırak yöntemi ile Yazılım arayüzüne sürükleyin ve en üstteki .dmp dosyasını fareniz ile seçin. Yazılım arayüzünde hatanın kaydedildiği dosya adını , hatanın tarihini/saatini, mavi ekranda görüntülenen çökme bilgilerini (Bug Check Code ve 4 parametre) ve çökmeye neden olan sürücü veya modülün ayrıntılarını görebilirsiniz ( dosya adı, ürün adı, dosya açıklaması ve dosya sürümü). Karmaşık gibi görünsede aslında son derece basittir ilgilendiğimiz yer kırmızı ile işaretlenen dosyalardır. Buna göre hata aşağıdaki iki dosya ile ilgili görünmektedir.
watchdog.sys
dxgkrnl.sys
Yazılım arayüzündeyken teker teker soruna sebep olan dosyanın üzerine sağ tıklayın ve "Copy selected Items" deyin.
Bunları arama motorlarında araştırırsanız Ekran (grafik) kartı ile alakalı olduğunu bulursunuz. Dolayısı ile örneğimizde mavi ekran hatasının sorumlusu Ekran kartıdır. Gidermek için Ekran kartı sürücülerinin yenilenmesi denenebilir.
- Mavi ekran hatasında Windows yeniden başlamasın Burada
- Eski işletim sistemi kurarken mavi ekran hatası Burada
- Eski işletim sistemi kurarken mavi ekran hatası Burada
- MMC Ek bileşeni oluşturamadı hatası Burada
- Güncelleştirmeler başarısız oldu hatasına çözüm Burada
- Windows önyükleme (boot) hatası veriyor Burada
- Windows Update hizmeti bulunamıyor hatası Burada
- Hesabınıza oturum açamıyoruz hatası Burada
- Oturum açamadığınız Windows 10 u sıfırlayın Burada
- Sistem özellikleri pencerelerini komutla açmak Burada
3 Mayıs 2011 Tarihli başlık güncellendi
Microsoft tekrar Mavi ekrana geri dönmüş diye duydum ama doğrumudur bilemiyorum.
Ekran görüntüsündeki iki .sys sürücü dosyasının kaynak kullanımını çakışması....Yani iki sürücü'de aynı offset aralığından (fff ile başlayan ifade) CPU'dan Ram talebinde bulunmuş ve biri diğerini baskılamış (96d000 diye sonlanan ifade) diğeri de buna tepki olarak, Windows'a darbe indirmiş (Ölü Mavi Ekran Hatası ki, doğru Türkçeleştirme bu olmalıydı ) vermiş...
Mavi Ekran Hatasının Windows Termilojosindeki kısaltılmış adı (bir zamanlar Windows XP'de bu terim her kullanıcının ağızından düşmüyordu)
BDDOS (Mavi DOS Hatası) 'dur.
Yeni Windows'lar Mavi Ekran , Siyah Ekran'a dönüşüverdi ve yeni hata metni tanımlandı Microsoft Corp. tarafından;
Windows, bir şey oldu......
Ne oldu? Bilen yok ama bir şey oldu....Windows'un kendisi bile meydana gelen hatayı hata kod numarası ile yada 16'lık kod düzeninde gösteremiyorsa, biz kullanıcılar ne yapsın....
Evet bir şey oldu, olan kullanıcının sinir krizi geçirmesidir.....!!!
İyi olur 🙂
Faydalı konu. Bunu foruma taşıyalım.
Umarım mavi ekran almazssınız.
Mavi ekran aldığımda deneyeceğim artık. Teşekkürler.
Yorumun için teşekkürler burak.
teşekkürler yine ders niteliğinde önemli değerli bir konu elinize sağlık 98 den beri windows sistemler kullanırım daha mavi ekran yemedim çok şükür en çok windows7 kullandım ondada daha bir kez olsun mavi ekran yemedim buarada win7 ultimate 64bit ve laptopumu ilk aldıgımda win7 home premium 64bit kullandım (home sürümü orj dvdden kurup kullandım) şuan win10 pro 1709 dayım bi sorunum sıkıntım yok sadece arka planda çok fazla servis exe ıvır zıvır çalışıyor kaynak tüketimini aşağı çekmeye çalışıyorum buarada win10 kullanırken birkaç küçük sorun yaşadım onlarıda belirteyim sorun yasayan varsa referans olsun bikere çok fazla şey kurmayın hem işlemciye rame ssdye abanıyor hem çok ssdye yazma yapıyor hem paso update yapıp kaynak tüketiyor mümkün mertebe portable temiz basit arayüzlü sade yazılımlar kullanın ikinci eğer çok gerekli değilse driverlarla fazla uğraşmayın üçüncüsü korsan prog yazılımmıs oyun vs uzak durun 4üncüsü tarayıcınızda mutlaka en basitinden bi ublock olsun ve tüm filtereleri açık olsun malum formatlık olmayın para ve zaman değerli 5ncisi gereksiz her ne varsa kapatın update hibernate dizinleme hızlı getirme telemetry servis hizmetleri ve görev zamanlayıcıdaki görevleri gereksiz dahili uygulamaları kullanmadıklarınızda kaldırabildiklerinizi kaldırın win10da bikez film izlerken pc donup kaldı 1 kez oldu bir kez ayarlar menüsünü açtığımda çat diye kapandı bi kezde defenderi açtığımda çat diye kapandı ama onlarda çok büyük bir sorun yaratmadı bende olsun okadar ne yapalım dedim tabikide bu sorunları win7de yaşamadım yinede dikkatli olmak lazım genelde ".sys" hataları gpu driver hatası diye biliyorum yabancı sitelerden