Microsoft , kendi EDGE tarayıcısı kullanılsın diye varsayılan tarayıcı mekanizmasını değiştirene kadar , kullanıcılar istediği tarayıcıyı kurup bir tıkla sistem varsayılanı yapabiliyorlardı gel gelelim
Microsoft kendince sebeplerle Windows 11 ve 10'da varsayılan tarayıcıyı değiştirme ayarını zorlaştırdı ve Hem Windows 11 hemde Windows 10'daki varsayılan tarayıcı olan Microsoft Edge dışında başka tarayıcıları varsayılan yapmak isteyen kullanıcıların bunu manuel olarak (el ile) yapmaları gerekiyor , Varsayılan yap butonuna tıklandığında Ayarlar uygulaması açılmakta ve burada Uzantılara göre tek tek tarayıcı ayarını değiştirmek gerekmektedir. Microsoft , sebebini güvenlik olarak açıklıyor. Eğer varsayılan tarayıcınızı değiştirdiniz ise tekrar Microsoft EDGE yapmak için sadece bir butona tıklamanız yeterlidir.
Microsoft Windows 11 işletim sisteminde, işleri daha da zorlaştırıyor.Microsoft EDGE tarayıcısı dışındakiler Ayarlar uygulamasını açıp tek tek değişiklikler yapmaz zorunda. Tarayıcı üreticileri, Microsoft'un Windows 11 ve Windows 10'de uyguladığı değişikliklerden pek memnun değiller , Firefox kodlayıcıları, Windows 10'un varsayılan tarayıcı mekanizmasını çözerek bu korumayı aşmayı başardılar ve artık bir tıkla Firefox varsayılan tarayıcı haline getirilebiliyor. Aşağıda En çok kullanılan tarayıcılar için varsayılan tarayıcı ayarı nasıl yapılır açıklamaya çalıştık.
1. Windows 11 /10 da Varsayılan tarayıcınız Firefox olsun
Eğer Windows 11 veya Windows 10 da Varsayılan tarayıcınız Firefox olsun istiyorsanız , firefox u çalıştırdıktan sonra karşınıza çıkacak olan "Firefox Ana tarayıcınız olarak ayarlansınmı" penceresindeki "Ana tarayıcı olarak ayarla" butonuna tıklamanız yeterlidir.
Eğer üstteki resimde Bu mesajı birdaha gösterme kısmı işaretlenmiş ise , tarayıcı adres satırına aşağıdaki kodu yapıştırıp.
about:preferences
Açılan sayfada Varsayılan Yap butonunu kullanmanız , sistem tarayıcınızı Firefox yapmanız için yeterlidir.
2. Windows 11 /10 da Varsayılan tarayıcınız Google chrome olsun
Google chrome varsayılan tarayıcınız değilse bunu tespit edecek ve size Varsayılan olarak ayarla butonunu sunacaktır.
Bu butona tıkladığınızda karşınıza Ayarlar uygulamasında yeralan varsayılan Uygulamalar kısmı açılacaktır. Burada yeralan Microsoft EDGE ye tıklayın.
Ardından Varsayılan dosya türlerini veya bağlantı türlerini ayarla penceresi gelecektir burada her bir bağlantı türü için Microsoft EDGE nin üzerine tıklayın.
ve yeni açılacak olan pencerede "Yinede değiştir" kısmına tıklayın.
Son işlem olarak açılan sayfada Google chrome yi seçip Dip kısımdaki Tamam butonuna tıklayın.
Html, Htm, mht... gibi her bir tür için tek tek bu ayarları yapmak oldukça zahmetlidir. aynı ayara ulaşmak için adres satırından aşağıdaki komut ta kullanılabilir.
chrome://settings/defaultBrowser
Böylece direkt olarak Üstteki resimlerde gösterilen varsayılan uygulamalar sayfası açılacaktır.
3. Varsayılan tarayıcınız Microsoft EDGE olsun
Microsoft kendisine torpil geçtiğinden EDGE yi çalıştırdıktan sonra varsayılan tarayıcınız olup olmadığını kontrol edecek ve eğer değilse bir uyarı penceresi çıkartacaktır burada yeralan varsayılan tarayıcı butonuna tıklarsanız Microsoft edge varsayılan tarayıcınız olacaktır. Aynı yere ulaşmak için adres satırından aşağıdaki komutu da verebilirsiniz.
edge://settings/defaultBrowser
Böylece yeni açılacak olan pencerede varsayılan tarayıcınızı bir tıkla değiştirebilirsiniz.
Opera ve diğer tarayıcılarda Varsayılan tarayıcı yapma ayarı Google chrome gibidir diye tahmin ediyorum.
- Bir tıkla varsayılan tarayıcınızı değiştirin Burada
- Mobil Google chromede tüm site çerezleri nasıl silinir Burada
- Windows 10 da ara sunucu (Proxy) kullanımı Burada
Teşekkürler burak 🙂
merhaba iron 80nci sürüm kullanıyordum herhangi bir sorunu sıkıntısı yoktu fakat biraz işlemciyi fazla kullanıyor gibiydi. edge denedim daha doğrusu bi şans vermek istedim ama yok olmuyor kullanılacak gibi değil. bende çareyi eski dost slimjet deneyerek buldum daha önce defalarca kez geri bildirim yapmıstım ssd ye yazıyor diye galiba görmüşler 🙂 şuan ssd ye yazmıyor. son sürüm olan 34.0.1.0 kendi sitesinden ve portable olarak indirdim hemen hemen tüm ayarları kapattım tarayıcıyı gizli modda başlat ayarını actım, geliştirme amaçlı anonim istatistik gönder ayarını kapattım. biri disk alanını azaltmayacak diğeride veri göndermeyecek. en önemli olan bellek kullanımını optimize et ayarınıda açıp değer olarak 0 girdim, mükemmel oldu. şuan tarayıcı sorunsuz çalışıyor ayrıca sürekli bitmek bilmeyen fan sesindende kurtuldum. belki işinize yarayabilir. tarayıcıda varsayılan olarak reklam engelleyicide var ama çok yeterli gelmeyebilir. onun için indirir indirmez hemen üstüne bi ublock origin kurup tüm filtreleri açın derim. Not: ben bu sayfaya bakarken kullandıgı kaynak miktarı: işlemci %0ila3 arası, ram 285 mb diske yazma ise yok 🙂 arasıra 200-300kb kadar ufak yazmalar oluyor ama o kadarıda ssdye zarar vermez herhalde diye düşünüyorum.
Ek bilgi için Teşekkürler Süleyman.
Bu anlatımla Cent Browser, Brave Browser ve Chromium aynı.
Teşekkürler.
Rica ederim , selamlar.
çok bilgilendirici. teşekkürler