24 haziran 2021 de yapılan tanıtım toplantısı ile Windows 11 resmen duyruldu. Halbuki Microsoft tarafından yapılan açıklamada Windows 10 un son işletim sistemi olacağı söylenmişti , elbette değişen
dünyada koşullar neyi gerektiriyorsa o yapılacaktır. Bu toplantıda önümüzdeki sonbaharda çıkacak olan Windows 11 in özellikleri hakkında da bilgiler sunuldu , mesela ; Sistem 32 bit uygulamalarla uyumluluğunu sürdürecek olsa da, Windows 11 artık yalnızca 64 bit olarak gelecek yani 32 bit Windows ISO larını artık indirmek mümkün olmayacak.
Diğer ilginç bir bilgi ise Windows 11 Home sürümünde kurulumunu tamamlamak için Bir Microsoft hesabı ve Ağ bağlantısının gerekli olması , yani dağ başındasınız ve Internet bağlantınız yok , sisteminiz çöktü Windows 11 Home sürümünü temiz kurulum yapacaksınız , Microsoft OLMAZ diyor , ben bu durumun nihai sürüme kadar değişeceğini tahmin ediyorum çünkü Akıl dışı görünüyor bir diğer husus Bugüne kadar bana hiç gerekli olmayan Microsoft hesabı , Windows 11 de de kullanmayı düşünmüyorum, yerel hesabımdan gayet memnunum.
Windows 10 dan Windows 11 e geçiş ÜCRETSİZMİ ?
Windows 11 tüm lisanslı Windows 10 kullanıcıları için ÜCRETSİZ olacak , hatta pek bahsedilmese bile halen lisanslı windows 7 den Windows 11 e ücretsiz güncelleme yapıldığı Söylentileri dolaşmaktadır. Windows 11 sunumu sırasında Microsoft, Windows güncellemelerinin nasıl çalışacağına ilişkin bazı açıklamalarda da bulundu. Windows 10 hepimizi Format manyağı yapmıştı her 6 ayda bir temiz kurulum yapardık , Windows 11 ile bu durum değişti , yılda iki özellik güncellemesi yerine Windows 11, Apple ve Google'ın işletim sistemlerinde uyguladığı yönteme benzer şekilde yılda bir büyük güncelleme sunacak. Windows 11 e yükseltmeden önce minimum sistem gereksinimlerini kontrol ettiğinizden emin olun, çünkü önemli bazı değişiklikler bazı eski makineleri Windows 11 i çalıştıramaz hale getirebilir.
Windows 11 sistem gereksinimleri nelerdir
Windows 11'i bilgisayarınıza yüklemek ve düzgün şekilde çalıştırmak için bilgisayarınızın aşağıdaki donanım gereksinimlerini karşılaması gerekir:
CPU : 64 bit çift çekirdekli 1 Ghz veya daha üzeri CPU
RAM : Minimum 4 GB
HDD : 64 GB depolama alanı veya üzeri
Ekran : Minimum 1366x768 çözünürlüğe sahip 9 inçlik bir ekran
Anakart: UEFI, Güvenli Önyükleme ve Güvenilir Platform Modülü 2.0'a sahip bir anakart.
GPU : DirectX 12 desteği ve WWDM 2.X ile ayrı veya tümleşik bir GPU , ayrıntı listesi Burada
Peki ama Bilgisayarınız bu özellikleri karşılıyormu ? bunu anlamak için Microsoft, Windows 11 i yüklemeden önce uyumluluğu ve donanım gereksinimlerini kontrol etmek için özel bir uygulama geliştirdi. Burada
1. Yazılımı indirip çalıştırın ve lisans sözleşmesini kabul edin ardından ileri butonuna tıklayın, bir sonraki ekranda Son butonuna tıklamadan önce "Windows PC sistem Durum denetimini Açın" kısmının tikli olduğundan emin olun.
2. Kısa bir süre durum denetlenecek ve yeni bir pencere açılacaktır burada tek odaklanmanız gereken yer Windows 11 tanıtımı başlığı altındaki Şimdi denetle butonudur, buraya tıklayıp sonucu bekleyin.
Görüldüğü üzere bendeki neredeyse 9 yıllık olacak olan Laptop a Bu bilgisayar Windows 11 i çalıştırmaz diyor. Ama sebeplerini belirtmemiş bu nedenledirkli tavsiyem kurulumlu olan bu microsoft uygulamasını kullanmak yerine Portable olan ve bir tıkla sonucu size veren farklı bir yazılım kullanmanızdır.
Why Not Win 11 yazılımı ile sisteminiz Windows 11 e uygunmu bulun
Üstte Microsoftun basit bir kontrol işlemini bile nasıl karmaşık hale getirdiğiniz gördük. Oysa portable bir yazılım ile bir tıkla sisteminiz windows 11 e uygunmu öğrenebilirsiniz ilaveten , değilse sebeplerini de görebilirsiniz. yazılım sayfa sonundaki linkten indirip çalıştırın karşınıza aşağıdaki gibi ekran gelecektir. Kırmızılar Windows 11 için gerekli olup Bilgisayarımda devre dışı olan veya bulunmayan özelliklerdir.
Üstteki resimdende anlaşılacağı gibi BIOS tan Boot türümü Legacy yerine UEFI yapar, Secure Boot u açar , TMP support u enable konuma alırsam ve diskimide GPT ye çevirirsem Windows 11 kurulumunda sorun yaşamam.
- Windows 10 Son güncelleme KB numarası nedir Burada
- VHD ye kurulmuş sistemi Virtual Box ile çalıştırın Burada
- Win Toolkit ile Windows güncellemelerini entegre edelim Burada
- Windows güncelleme klasörünü temizleyelim Burada
- Windows güncellemelerini toplu olarak nerden bulurum Burada
- Windows güncelleme sorun giderme aracı Burada
- DISM yöntemi ile güncelleme entegrasyonu Burada
- Windows ta yüklü güncelleştirmeleri görüntülemek Burada
- Eski telefonlar neden Android güncellemesi almaz Burada
- Windows güncellemelerini kolayca engelleyin Burada
- Windows 10 da Güncellemeleri duraklatalım Burada
İki gün önce denedim. Sadece TPM yok. Uygun TPM bulabilirsem dahili connector'una takacağım. Secure Boot ve TPM olamadan da kurmak mümkün olacak. Aşağıdaki linkte detaylı olarak anlatıyor. Sadece kurulum esnasında bir regedit kaydı yapmak gerekiyor. Kurulumu mümkün hale getiren programlar da olacaktır (NLite, WinNTSetup, WinToolkit vb).
Web Link: Web Link ...
@Erhan : 8. ci nesil ve sonrası dayatmasının olacağını sanmıyorum.
@Win10dangelen : Zaten şu an sızdırılan sürüm O ihtiyaçları karşılamayan Bilgisayarlara kuruyor , nihai sürümde değiştirirlermi zaman gösterecek.
sarı renk tekilerde henüz desteğin olmadığını gösteriyor örneğin intel içim 8.nesil ve sonrası için destek var deniyor eğer bu dayatılırsa birçok kişi windows 11 geçişi normal şartlarda olamaz ama illaki durum zorlanır 🙂
Windows 10 daykende çalışmazlar dedikleri çoğu bilgisayara windows 10 kuruldu, bence yine kurulabilir. Ama anakart da uefi yoksa ve illa uefi istiyorsa bu büyük dert.
Microsoft şimdiden kullanıcıları "Yeni bir donanım/sistemi" alması için zorlamaya başladı bile ayrıca Windwows 11 x64 sistemi Android PC İşletim Sistemi RemixOS arayüzünü taklit etmiş...
Web Link ...
Hiç şaşırmadım....Microsoft bu.....Hiçbir zaman özgün olamadı, sağ'dan sol'dan çırppıp durdu İnşallah Windows 11, Windows 10 yada Win98 gibi fiyasko ile sonuçmaz diyeceğim ama bu temmeniden de hiç umutlu değilim. Ben şahsen yeni sistemi 2021 fındık sezonundan sonra aralık ayının sonu, 2022 yılım Şubat ayının ortalarında alacağım MSI Notebook PC (Gaming) ile karşıyacağım + OEM Kutu Lisans 'da alacağım...
Bakalım zaman ne getirecek....
Not:
@Tarkan_Dost'da görünüşe göre Windows 10 İşletim sistemine çakılmış durum da görünüyor.Yakında yeni bir donanım alırsa hiç şaşırmam.....Gidişat bunu gösteriyor.
@Mertcan: İlginç bir durum BIOS ta da o ayar yoksa gerçekten tuhaf çünkü bendeki 9 yıllık laptopta var ama kapalı görünüyor.Birde Microsoftta şöyle bir bilgi var.
Microsoft şöyle diyor ; TPM 2.0, BIOS'un Eski ve CSM Modlarında desteklenmez. TPM 2.0'a sahip aygıtların BIOS modu yalnızca Yerel UEFI olarak yapılandırılmalıdır. Eski ve Uyumluluk Destek Modülü (CSM) seçenekleri devre dışı bırakılmalıdır. Ek güvenlik için Güvenli Önyükleme özelliğini etkinleştirin.
Web Link ...
Teşekkürler konu için. Yalnız, bayağı zorlaştırmışlar.
Windows 11 hakkında yorumsal düşüncemei burada belirttim
Web Link ...
Dereyi görmeden baçaları sıvamak aklıca olmaz.
Yabancı forumlar'da şöyle bir ifadeye denk geldim.
"Net Framework 3.5 is not running, VCredist packages are not installed. I checked out of the virtual machine. I decided not to load. Than too early. "
Daha çok erken ....
Önce bir beta ön izleme sürümünü (RC) ardından stable "RTM (Teknik Ön İzleme Sürümünü)" bekleyin derim.
En uygun kararlı sürüm 2022 yılın Ocak ayının ortalarında çıkacaktır.
Verdiğiniz yazılımla test ettiğimde sadece TPM şartını yerine getiremiyorum. Bu bana biraz dayatma gibi geldi. TPM fiyatları artmış bu arada.
7 senelik masaüstü bilgisayarımda TPM 2.0 desteği yok. Windows 11 kurulması için bu zorunlu kılınmış. Bana göre dağ fare doğurdu. Binlerce insan istesede bu dayatma yüzünden geçemecek.
Teşekkürler shampuan , selamlar.
Aydınlatıcı bir konu.