Hızlı Başlatma (Hızlı Önyükleme) , bilgisayarınızın kapatıldıktan sonra daha hızlı açılmasına yardımcı olan bir özelliktir bunu yaparkende sistem , İşletim sistemi durumunu , Windows çekirdeğini
ve sürücülerini hazırda bekletme dosyasına (hiberfil.sys) kaydetmektedir. Hızlı Başlat , çoğu dizüstü bilgisayarda ve bazı masaüstü bilgisayarlarda temiz bir Windows kurulumunda varsayılan olarak etkindir, ancak her zaman mükemmel şekilde çalışmaz. Hızlı başlatma özelliğine ulaşmak için Denetim Masası - Donanım ve Ses - Güç Seçenekleri kısmına tıklayın. Karşınıza kapatma ayarlarının silik olduğu aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.
Microsoftun hangi akla hizmet böylesi bir saçmalığa gittiği halen Muamma, ardından sol tarafta bulunan Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin özelliğine tıklayın. Artık hızlı başlatı aktif ise kapatabilir,kapalı ise açık hale getirebilirsiniz.
Windows 11 ve 10 da Hızlı Başlat Seçeneği Yok
Eğer hızlı başlat seçeneği sizde yok ise bunun sebebi Hazırda beklet (Hibernate) özelliğinin kapalı olmasındandır. Hazırda beklet özelliğini aktif edebilmek için Komut istemi dediğimiz Cmd yi Yönetici yetkilerinde çalıştırıp aşağıdaki ilk komutu verin. İkinci komut hazırda beklet özelliğini devre dışı bırakacaktır.
powercfg.exe /hibernate on powercfg.exe /hibernate off
Böylece Hazırda beklet özelliği aktif hale gelecektir.
Üstteki komutlarda biri uygulandığında aşağıdaki registry kaydında değişiklik meydana gelmektedir.
Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power] "HibernateEnabled"=dword:00000000
HibernateEnabled =dword:00000000 - Hızlı başlat kapalı
HibernateEnabled =dword:00000001 - Hızlı başlat aktif
Hızlı başlat özelliğinin bazı olumsuzlukları vardır.
1. Hızlı Başlatma etkinleştirildiğinde, bilgisayarınız düzenli bir kapanma gerçekleştirmez.Yeni sistem güncellemelerinin uygulanması genellikle tam kapatma gerektirdiğinden, güncellemeleri uygulayamayabilir ve bilgisayarınızı kapatamayabilirsiniz.
2. Hızlı Başlangıç etkinleştirilmiş bir bilgisayarı kapattığınızda, Windows sabit diskini kilitler.Bilgisayarınızı Multiboot olarak yapılandırdıysanız, diğer işletim sistemlerinden erişemezsiniz.Hazırda bekletme modundaki Windows kurulumunun kullandığı sabit diskteki (veya bölümdeki) herhangi bir şeye erişir veya bunları değiştirirseniz, bozulmaya neden olabilir.
3. Sisteminize bağlı olarak, Hızlı Başlangıç etkinleştirilmiş bir bilgisayarı kapattığınızda BIOS/UEFI ayarlarına erişemeyebilirsiniz.
4. Bilgisayarınız hızlı başlatma etkinken kapatıldığında "Wake-on-LAN" özelliği muhtemelen düzgün çalışmayacaktır.
5. Genellikle SSD kullanıcıları bu özelliğin sürekli hiberfil.sys dosyasına yazması sebebi ile SSD ömrünün azalmasına sebep olabileceğini düşündüklerinden kapatırlar ilaveten kanıt olmasa da kullanıcılar tarafından bazı mekanik sabit disk sürücülerinde sorunlara sebep olduğu bildirilmiştir.
Eğer Hızlı başlatı bir tıkla kapatmak ve yine bir tıkla açmak istiyorsanız aşağıda sizler için kodladığımız Vbscripti kullanabilirsiniz.
Script, Windows dizinindeki hiberfil.sys dosyasını kontrol edip işlem yapmaktadır.
- Hazırda bekleti bir tıkla kapatıp açın Burada
- Hazırda beklet ve Uyku modu arasındaki fark nedir Burada
- Windows 10 da SSD için hangi ayarlar yapılmalıdır Burada
- Hazırda bekleti kapatalım ama hızlı başlat çalışsın Burada
- Windows Pagefile dosyası nedir Burada
- Windows ta derinlemesine temizlik yapalım Burada
- Windos 10 da sistem koruması açıkmı kontrol edin Burada
- Windows 10 geçici dosyaları otomatik temizlesin Burada
- WinSXS klasörünün Analiz ve Temizliği Burada
- Hazırda bekleti bir tıkla kapatıp açın Burada
- Disk temizlemeyi otomatikleştirme Burada
15 Temmuz 2021 Tarihli başlık güncellendi
Selamlar.
Registry ayarını modifiyeli windows iso'ma ekledim sağolun.
Faydalı olmasını dilerim.
Script işimi kolaylaştırdı. Teşekkürler.
Microsoft Tam olarak sağlıklı çalıştığına emin olmadan bazı özellikleri piyasaya sunuyor sonuç ortada malesef.
Hızlı başlatması aktif olduğu için hatalı bir sistemi güvenli modda başlatamamış ve de format atamamıştık. Sistemde hata olduğu için anlatımdaki ayarlara da giremiyorduk devamlı reset atıyordu. garantili olduğu için HDDyi de sökememiştik. Faydalı bir konu teşekkürler.
Faydalı bulmanıza sevindim, selamlar.
Çok güzel bir makale olmuş. Bende hibernate açıkmış kapattım.