Dosya geçmişi özelliğinin kullanımını yasaklayın


Dosya geçmişi özelliğini yasakla
Dosya geçmişi , NTFS'nin Journal (Günlük) özelliği kullanması sebebi ile sadece NTFS dosya sisteminde çalışan ve Belgeler, Resimler, Müzikler, Videolar ve Masaüstü klasörlerinde depolanan önemli verilerinizin


yedeklenmesini sağlayan ve bu sayede yanlışlıkla silme veya veri kaybı durumlarında ilgili dosyayı yedekten kolayca geri getirmenize yardımcı olan kullanışlı bir özelliktir. Saklanacak dosyaların birer kopyası oluşturulur. Bu aracı kullanmak için bilgisayarınıza harici bir sabit sürücü bağlamanız, onu Dosya Geçmişi'ne eklemeniz ve Dosya Geçmişini AÇIK konuma getirmeniz yeterlidir ardından veriler otomatik olarak harici sürücüye kopyalamaya başlar. Dosya geçmişini etkinleştirmek için çalıştırdan aşağıdaki komutlardan birini vermeniz yeterlidir.

shell:::{F6B6E965-E9B2-444B-9286-10C9152EDBC5}
ms-settings:backup

İlk komut Denetim masası üzerinden , ikinci komut ise Ayarlar uygulaması üzerinden Dosya geçmişi penceresini karşınıza getirecektir. Eğer Harici bir disk veya bellek takmadıysanız, Kullanılabilir sürücü bulunamadı. Dosya geçmişi için harici bir sürücü kullanmanızı öneririz... diye devam eden bir uyarı belirecektir.

Dosya geçmişi için kullanılabilir sürücü bulunamadı

Harici bir HDD veya Parmak bellek taktığınızda ise Dosya geçmişini aç butonu aktif olacak ve dosya geçmişi özelliğini açabileceksiniz. Peki ya Dosya geçmişi özelliğinin kullanımını engellemek isterseniz ?

Dosya geçmişini Aç

Windows 10'da Dosya Geçmişini kalıcı olarak devre dışı bırakın

Windows 10'da Dosya Geçmişi aracını kalıcı olarak devre dışı bırakmak istiyorsanız, ya yerel grup ilkesi düzenleyicisi veya Registry yöntemini kullanmanız gerekecektir. Gpedit.msc Home ve Single languge sürümlerinde bulunmamaktadır.

1. Yerel grup ilkesi düzenleyicisi ile dosya geçmişinin kullanımını engelleyin

Çalıştırdan Gpedit.msc komutunu çalıştırın ardından ; Bilgisayar yapılandırması - Yönetim şablonları - Windows Bileşenleri - Dosya Geçmişi kısmına gidin ve sağ tarafta bulunan "Dosya geçmişi'ni Kapat" kısmına tıklayıp açılan Pencerede Etkin kısmını seçtikten sonra Uygula ve Tamam butonlarına tıklayın.

gpedit.ms ile dosya geçmişini kapat

Artık bu özelliği hiçbir kullanıcı kullanamayacaktır.

Dosya geçmişi kullanılamıyor

2. Registry ile Dosya geçmişini engelleyin

Registry yöntemi Tüm Windows sürümlerinde geçerli olduğu için çok daha pratiktir. Öncelikle aşağıdaki registry kaydına gidin.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows

Ardından Eğer Windows anahtarının altında "FileHistory" isimli anahtar yoksa Oluşturun ve sağ taraftaki boşlukta "Disabled" isimli yeni bir DWORD(32 bit) Değeri olşturup değer olarak "1" rakamını girin.

Registry ile Dosya geçmişini kapatın

İşlemler bukadar artık dosya geçmişi tamamen devre dışı bırakılmış olacaktır. Eğer registry ile uğraşmak yerine bu işlemi Vbscript ile bir tıkla yaptırmak istiyorsanız bu durumda sayfa sonundaki scripti kullanabilirsiniz. Script ilk tıklamada Dosya geçmişi kulanımını yasaklayacak ikinci tıklamada ise varsayılan hale getirecektir.

Vbs ile dosya geçmişini yasakla

Script, registryde gerekli değişikliği yaptıktan sonra denetim masasındaki dosya geçmişi sayfasını otomatik olarak açacaktır.

- Windows 10 da Dosya geçmişini açalım Burada

- Eski tarihli dosya geçmişi yedeklerini silelim Burada

- Windows 10 da Sağ tuşa Dosya geçmişi ekleyelim Burada

- Silinen dosyayı kolayca geri alın (Getirin) Burada

- Açılmayan Bilgisayardan verileri Not defteri ile kurtarmak Burada

- Açılmayan Disklerden veri kurtarma yöntemleri Burada

- Usb Bellek RAW formatına dönüştü erişilemiyor Burada

- Açılmayan VHD den verileri kurtarmak Burada

- Kazara sildiğimiz bir dosyayı kurtaralım Burada


5 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for Merve S.
  3. Avatar for Hakan K.
  4. Avatar for Mehmet Ocak
  5. Avatar for shampuan

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha