Sistem açılış hızı , google aramalarında en çok karşımıza çıkan konulardan biri olmaktadır. Kullanıcılar genellikle kendi sistemlerinin daha hızlı olduğunu ispatlamak için rakibine ; Windowsun kaç saniyede
açılıyor sorusunu yöneltirler. Gel gelelim sistem açılışının gecikmesine sebep olan birçok faktör vardır , mesela bunlardan en başta geleni sabit diskin türüdür, çünkü Bire bir aynı donanıma sahip iki bilgisayarın birinde mekanik sabit disk diğerinde SSD varsa , çok yüksek bir ihtimalle SSD li olan sistem en az 15 sn daha hızlı açılacaktır. Sabit diskler de aynı ise bu sefer devreye açılışta yüklenen programlar ve sistemin en son ne zaman kurulduğu ... gibi faktörler girecektir. Windows , zamanla ağırlaşan bir sistem olduğundan belirli bir süre sonra format kaçınılmaz olabilmektedir.
Bir komutla son 10 sistem açılış kaydını görün
Daha önceki başlıklarımızda sistem boot süresini nasıl bulabileceğimizi hem programsız hemde bir script yardımı ile açıklamıştık , ilgili başlıkları konunun altındaki linklerde bulabilirsiniz. Gel gelelim her ikiside zahmetli yöntemlerdi mesela script ile sistem açılış hızını bulmak için sistemin yeniden başlatılması gerekiyordu insanlar işlerini güçlerini bırakıp sistemini yeniden başlatmaya pek sıcak bakmazlar. Aşağıdaki şemada Bilgisayarın başlat düğmesine bastıktan sonra işletim sistemi tamamen açılana kadar ki süreç verilmiştir.
Görüldüğü üzere Makina boot ederken öncelikle son BIOS zamanı süresi ilk gecikmenin yaşandığı yer olarak karşımıza çıkmaktadır, Ardından kullanıcı girişi (Eğer varsa şifresini girmesi vs.) ve son olarak ta sürücü ve gerekli bileşenlerin yüklenip kullanıma hazır hale gelmesi gösterilmiştir. Bu sürenin nekadar olduğunu öğrenmek için Bir powershell kodu çalıştırmak yeterlidir (Aşağıda)
Üstte resmi verilen kodların hazır halini sayfa sonundaki linkte ps1 formatında bulabilirsiniz. Sayfa sonundaki indirme linkinde ayrıca Bir exe dosyası bulacaksınız (boot_time.exe) bunu çalıştırdığınızda karşınıza eğer kayıtlarda varsa son 10 önyükleme süresi alt alta sıralı şekilde getirilecektir, mesela bendeki windows 11 da son 10 önyükleme kaydı sn cinsinden BootTime sütunu altında göstermektedir.
Vbscriptin çalışma mantığı Powershell kodunu çalıştırdıktan sonra çıktıyı Saniye cinsine çevirmektir. Sistemi yeniden başlatmadan bir tıkla Powershell in yeraldığı tüm sistemlerde sorunsuz olarak çalışacaktır. mesela aşağıdaki ekran görüntüsü Windows 7 Ultimate den alınmıştır. bu sistem VHD içerisine kuruludur.
Eğer inen dosyadaki exe "boot_time.exe" sizde çalışmıyorsa ve aşağıdaki gibi bir ekran çıktısı veriyorsa bunun sebebi , bazı bilgisayarlarda Olay görüntüleyicisi Olay kimliği numarası 100 olan ve açılış hızını Sn cinsinden gösteren bu bileşenin eksik olmasıdır Burada
Hatada No Events were found (Olay yada Etkinlik bulunamadı) diyerek üstte bahsedilen hatayı işaret etmektedir. Microsoftun bu hatayı gelecek sürümde fixlediğine dair duyumlar vardır.
- Son BIOS zamanı süresi nedir nasıl bulunur Burada
- Windowsun açılış ve kapanış hızını programsız öğrenin Burada
- Windowsunuz kaç saniyede açılıyor (.vbs) Burada
- Bilgisayarın açılış ve kapanış kayıtlarını görelim Burada
- Windows açılışı aşırı yavaş sorunu Burada
- Bir tıkla sorun raporlarını görelim Burada
- Bilgisayarınız sizden habersiz açılmışmı öğrenin Burada
Geri bildirim için teşekkürler.
Teşekkürler bir tık ile kolayca buldum
Olay görüntüleyici ile de bakabilirsin
Web Link ...