Bilgisayardaki verileri kalıcı şekilde silin


Bilgisayardaki verileri kalıcı şekilde silin
Bilgisayarlarımızda tuttuğumuz verilerin hemen hepsi bizim “hassas verilerimizi” oluşturmaktadır. Örneğin forum ve sitelere giriş şifrelerimizi de içeren; ayrıca hangi siteleri ziyaret ettiğimize dair bilgilerden

oluşan tarayıcı çerezlerimiz; bunların dışında sildiğimiz verilerimiz, elle temizlik yapsak bile depolama ortamımızın boş alanında bekler. Bilgisayarımız başkalarının eline geçtiğinde ise veri kurtarma yazılımları kullanılarak bu verilerimiz kolayca kurtarılabilir. Hesaplarımız çalınabilir, sosyal medya hesaplarımıza parola dahi girmeden giriş yapılabilir, kredi kartı ve banka hesap bilgilerimiz ele geçirilebilir; ayrıca önceden elle sildiğimiz verilerimiz kurtarılarak hakkımızda daha fazla bilgiye erişilebilir. Dolayısıyla hangi önlemi alırsanız alın, güvenlik açığı her zaman vardır ve hemen hepimiz risk altındayız. Yine de elimizdeki imkanlarla bilgisayarımızda kalıcı silme yaparak bu güvenlik açığı ile başa çıkmaya çalışabiliriz. Bunun için aşağıdaki işlem adımlarını sırasıyla yürütebilirsiniz.

1. Ccleaner ile geçici dosyalarınızı silin

CCleaner’ı açıp, önce windows sekmesinde (1) Ardından Uygulamalar sekmesinde (2) hangi uygulamaların izlerini, hangi geçmiş dosyaları temizleyeceğinize dair kutucukları doldurun.Bu seçimler, kişiden kişiye değişebilir. Ne yapacağınızı bilmiyorsanız hepsini doldurabilirsiniz. Ancak bu yöntem, bazı sistem ayarlarınızı da sıfırlayacaktır; güvenli kalmak adına bu olumsuzluğa katlanmak zorunda kalabilirsiniz.

Ccleaner ile geçici dosya temizliği

İşaretleme bitince Temizleyiciyi çalıştır deyin. İşlemin bitmesini bekleyin. Bittikten sonra bu kez Eraser yazılımına geçin.

Eraser uygulaması ile kurtarılması mümkün verilerinizi kalıcı şekilde silin

Dosyalarınızı güvenli silmek için bu işi yapan ücretsiz yazılımlardan faydalanabilirsiniz. Eraser, gerek dosyalarınızı, gerekse diskinizin boş alanını silebilmektedir. Eraser’ı Buradaki indirme linkinden edinebilirsiniz. Kurulum adımlarını ileri ileri diyerek geçin.

Eraser kurulum

Sisteminize kurduktan sonra kısayolundan çalıştıralım. önce "Settings" menüsüne başvuralım , Ayarlar penceresi açılınca varsayılan silme metodunu (Default file erasure method) seçiyoruz. Örnekte, 1 kez rassal data ile doldurma (Pseudorandom data 1 pass) seçilmiştir (1). Daha sonra diskin boş alanını silmek için gerekli geçiş yöntemini (Default unused space erasure method) seçiyoruz (2). Resimdeki örnekte British HMG IS5 (Baseline) 1 pass olarak seçilmiştir.

Eraser ayarları

silinecek dosyanıza sağtık yaparak güvenli sildirebilirsiniz. Disklerinizin boş alanlarını da daha önce silinmiş verilerinizin yok edilmesi için sildirebilirsiniz. Ancak Eraser’ı boş disk alanınızı temizletmek için kullanmadan evvel, mutlaka yukarıda anlatıldığı gibi CCleaner ile temizlik yaptırın.Eraser yazılımını kurduktan sonra, sistem tepsinizi (saatin yanındaki simgeler) kontrol edin ve eğer eraser’in simgesini görürseniz sağtık yaparak "Exit Eraser" deyin. Şimdi de masaüstündeki simgesine sağtık yaparak Yönetici olarak çalıştır deyin.Bu bilgisayar” menünüze geçip boş alan temizliği yaptıracağınız sürücünüze sağ-tık yaparak, Eraser -> Erase Unused Space deyin.

Sagtıkta eraser

Bu işlemleri yapar yapmaz Eraser, diskinizin boş alanını temizlemeye başlar. Bu işlemin çok uzun sürmesi normaldir. Program hiç çalışmıyor gibi görünürse endişe etmeyin, sadece işleminiz yavaş çalışıyor demektir. Silme işlemi bitene kadar bir hata oluşmaması için bilgisayarınızı kullanmayı bırakın.

Yukarıda anlatılan tüm işlemleri tek seferde yapabilen yazılımlar da vardır. Eğer bu kadar uzun uzadıya uğraşmak istemiyorsanız araştırarak bu yazılımlara da ulaşabilirsiniz. Bleachbit, yukarıda sayılan işlemleri tek seferde ve üzerine yazdırma metodu kullanarak yapan örnek bir yazılımdır. Aşağıdaki linkten indireceğiniz belgede, konu hakkında daha detaylı bilgilerle beraber, güvenli silmede üstüne yazma metotlarının neler olduğunu ve hangi yöntemlerle kaç defa yazdırdıklarını da içermektedir. Linke tıklatarak okuyabilirsiniz. Konuyu hazırlayan Shampuan nicki forum üyemize teşekkürler.

- Sağ tuş menüsüne kalıcı sil özelliği ekleyelim Burada

- Dosya direkt silinsin çöp kutusuna gitmesin Burada

- Silme onayı uyarı mesajını geri getirelim Burada

- Geri dönüşüm kutusundaki çöp nekadar yer kaplıyor Burada

- Sağ tuşa klasör içeriğini sil fonksiyonu Burada

- Verileri kalıcı olarak silen komut Burada

- Windows 10 da çöpler otomatik temizlensin Burada

- Sağ tuşa klasöre taşı ve kopyala ilave edelim Burada

- Windows 10 da Sağ tuşa denetim masası ekleyelim Burada

- Sağ tuş ile klasör ve dosyalara erişimi engelleme Burada


30 Yorum Var
  1. Avatar for shampuan
  2. Avatar for esatiz
  3. Avatar for Antiparazit
  4. Avatar for esatiz
  5. Avatar for Antiparazit
  6. Avatar for Velociraptor
  7. Avatar for Antiparazit
  8. Avatar for Velociraptor
  9. Avatar for Antiparazit
  10. Avatar for esatiz
  11. Avatar for Racırr
  12. Avatar for Velociraptor

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha