2.4 GHz ve 5 GHz Wifi sinyalleri arasındaki farklar


2.4 GHz ve 5 GHz Wifi sinyalleri arasındaki farklar
Yeni bir Modem almaya kalkarsanız muhtemelen karşınıza Çift (Dual) bant terimi çıkacaktır , bu bir yönlendirici (Router) tarafından kullanılan iki WiFi bandını ifade eder: 2,4 GHz ve 5 GHz. Hertz (Hz) ismi, Alman

fizikçi Heinrich Rudolf Hertz'den gelir ve frekansı ölçmek için kullanılır. Frekans, bir şeyin ne sıklıkta gerçekleştiğinin tanımıdır. 1 Hertz'lik bir frekans, bir şeyin saniyede bir gerçekleştiği anlamına gelir. 2,4 GHz bandı , 2,400 GHz ile 2,4835 GHz arasındadır , ancak kısaca 2,4 GHz olarak adlandırılır. 5 GHz bant aralığı 5.150 GHz ve 5,825 GHz arasındadır.

2.4 GHz ve 5 GHz dalgaları

2,4 GHz ve 5 GHz Frekans bantları arasındaki farklar

2,4 GHz ve 5 GHz sinyaller arasındaki temel farklar hız ve kapsama alanıdır. Aşağıdaki Maddelerde temel farklılıkları birarada görebilirsiniz.

1. 2,4 GHz'lik bir WiFi sinyali daha geniş bir alana internet sağlar, ancak hızı düşüktür, 5 GHz bandı daha dar bir alana daha yüksek hızlı internet sağlar.

802.11 Kapsama alanları

2. 5 GHz cihazların daha az kullanılması nedeniyle, daha serbest radyo frekansına ve daha fazla kanala sahiptir.

3. 5 GHz frekans bandını kullanmak için bir kablosuz ağ istemcisinin (akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar veya USB adaptörü) bu frekansı (5Ghz ) desteklemesi gerekir.

2.4 GHz ve 5 GHz frekansları fark tablosu

Teorik olarak, 2,4 GHz WiFi, 450 Mbps veya 600 Mbps'ye kadar destekler, ancak bu yönlendirici (Router) türüne bağlıdır. 5 GHz WiFi, 1300 Mbps'ye kadar destekler. Aşağıdaki hız testlerinde Aradaki büyük farkı görüyorsunuz.

5 GHz ve 2.4 GHz arasındaki hız testi farkı

2.4 GHz mi 5 GHz mi, tercih edilmelidir

2,4 GHz Daha uzun dalgalar kullandığından, uzun menzillerde ve duvarlardan geçiş için daha iyi çalışır veya WiFi sinyalinizi engelleyebilecek çok sayıda duvarınız veya başka katı nesneleriniz varsa, 2,4 GHz in en iyi seçenek olduğu söylenebilir. Mesele şu ki, pek çok cihaz 2,4 GHz bandını kullandığından, tıkanıklık bağlantının düşmesine ve daha yavaş hızlara yol açmasına neden olabilir. 5 GHz bandı o kadar sıkışık olmasa da, bu daha hızlı ve daha kararlı bir bağlantı sağladığı anlamına gelirken , kullandığı daha kısa dalgalar, duvarlardan ve katı nesnelerden geçerken zorlanacak buda sinyalin etkisini yitirmesine sebep olacaktır. 5 GHz'in etkili menzili, 2.4 GHz bandıyla elde ettiğinizden daha kısa olmasına rağmen , Repeater denilen menzil genişleticiler kullanılarak bu aşılabilir. Aslında yönlendirici dediğimiz Router kablolu bir Ethernet bağlantısını destekliyorsa tavsiyemiz, En yüksek hız için kablosuz yerine kablolu bir bağlantı kullanmanız yönünde olacaktır. Eğer 802.11 den sonra gelen harflerin kapsama alanları ile bağlantısını merak ediyorsanız aşağıdaki resim yardımcı olacaktır.

802.11 menzilleri

5G ve 5Ghz Aynı Şey mi? Fark ne?

5G ve 5Ghz aslında tamamen farklı iki kavramdır. 5Ghz, bazı WIFI sistemleri ve 5G tarafından kullanılan bir frekanstır (Bant) . 5G ise beşinci nesil anlamına gelir ve buradaki G , Generation kelimesinin kısaltmasıdır. Kısacası 5G = beşinci nesil demektir.

- Kablosuz ağ kartınız Wi-Fi kaçı destekliyor Burada

- Kablosuz ağ standartlarının teorik ve gerçek hızları Burada

- Windows 10 kablosuz ağı unutsun Burada


5 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for salih
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for Faruk
  5. Avatar for Mehmet Akif

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha