Kullanılmış RAM satın almak güvenlimidir


ikinci el RAM satın almak emniyetlimidir
Makalelerimizin birkısmında sizlerden gelen soruların cevaplarına yer veriyoruz, Geçenlerde Youtube kanalımızda bir takipçimiz , uygun fiyatlı olduğu için ikinci el RAM satın almak istediğini fakat ikinci el RAM


ile yenisi arasında Performans farkı olup olmadığını ve nelere dikkat etmesi gerektiğini sordu elbette soruya kapsamlı bir cevap yazmak sadece bizim ve takipçimiz arasında kalacağı için bu konuda bir makale hazırlamaya karar vedik böylece ikinci el Hafıza (RAM) satın almak isteyen kişiler de bu yazıdan faydalanabilecekler.

İkinci el RAM Performansı yenisi ile aynımıdır

RAM, bir bilgisayarın önemli bir bileşenidir ve RAM ı arttırmak çoğu durumda bilgisayarın hızlanmasına katkı sağlar , İnternette sayfalar daha hızlı açılır, donmalar azalır , bilgisayar rahatlar. İkinci el RAM in en önemli avantajı fiyatının yenisine oranla uygun olmasıdır. Bilgisayar donanım parçalarını gözönüne aldığımızda RAM belkide satın alınacak en güvenli donanım bileşenidir.

Ramlarda DIMM SODIMM

Mesela İşlemcilerde Overclock (Hızaşırtma) uygulanmış olabilir bu da CPU yu yıpratmıştır ve bir süre sonra bozulmasına sebep olabilir. GPU (Grafik yada Ekran Kartı) , neredeyse işe yaramaz hale gelene kadar sanal para madenciliğinde kullanılmış olabilir . Sabit disklerin (HDD veya SSD) belirli ömürleri vardır ve ikinci el olarak alınmaması gereken donanım parçalarından biridir. Anakart belkide arızalanıp tamir edilmiş olabilir ki buda tekrar arızalanmasını kolaylaştırır. Halbuki RAM biraz farklı bir parçadır çünkü ;

1. RAM (Hafıza) genellikle Ömür boyu garantilidir ve kolay kolay bozulmazlar. Bazen üzerlerindeki mikroçipler aşırı kullanım veya güç sorunlarından etkilenebilir ve bu da genellikle bir Bilgisayar veya dizüstü bilgisayarın ekranına görüntü gelmemesine sebep olabilir fakat bu sorun kolayca giderilebilir.

2. RAM de Hareketli parça yoktur ve kullanıcılara genellikle bir Overclock (hız aşırtmaz) imkanı sunmaz buda kolayca bozulmayacağı anlamına gelir. Kullanılmış ve Yeni RAM ler arasında Genellikle performans farkı yoktur.

Bilgisayarınızdaki RAM ler hakkında bilgi edinin

İkinci el RAM satınalmadan önce kendi RAM leriniz hakkında bilgi edinmeniz gerekecektir. Herhangi bir ek yazılım kullanmadan RAM lerinizin kaç MHZ olduğunu öğrenmek için Görev yöneticisini açın , bunun için Çalıştırdan aşağıdaki komutu vermeniz yeterlidir.

taskmgr

Tamam veya ENTER tuşuna bastığınız anda karşınıza gelecek olan Görev yöneticisinde Performans sekmesine geçiş yapın , Burada RAM leriniz hakkında tüm bilgileri bulacaksınız, mesela Toplam Kaç GB Ram ini var MHZ leri nelerdir Boş slotunuz varmı ?...

Windos 10 görev yöneticisinde RAM bilgisi

RAM (Hafıza) hakkındaki bilgileri bir Vbscript ile görüntülemek isterseniz Buradaki scripti edinip kullanabilirsiniz , bir tıkla size RAM leriniz hakkında gerekli bilgileri verecektir.

VBS ile RAM bilgisi

Sadece RAM lerin Mhz değerlerini öğrenmek istiyorsanız Komut isteminden aşağıdaki komutu vermeniz yeterlidir.

wmic memorychip get speed

neticede size RAM lerinizi MHZ olarak hızlarını verecektir.

Ram Mhz nasıl bulunur

RAM leriniz hakkında Daha ayrıntılı bilgiler edinmek isterseniz RAMMon isimli uygulamadan faydalanabilirsiniz. kişisel kulanım için ücretsiz bir uygulamadır.

RamMon arayüzü

RAM (Hafıza) Satın alırken nelere dikkat etmek gerekir

Tüm RAM modülleri her anakartla uyumlu değildir. Örneğin, anakartlarınız DDR3 RAM modülünü destekliyorsa ve DDR4 modül RAM'i satın alırsanız, fiziksel olarak farklı şekilde tasarlandıkları için anakartınıza sığmayacaktır. Bu nedenle, anakartınızın ne tür bir bellek modülünü desteklediğini bilmelisiniz (Üstte ayrıntılar verildi) ve uyumlu RAM leri satın almalısınız. Anakartınız Muhtemelen aşağıdaki bellek modüllerinden birini destekler :

1. SDR (tek veri hızı) esas olarak 2002'den önce üretilen sistemlerde mevcut idi.
2. DDR2 (ikinci nesil çift veri hızı) teknolojisi, 2004 yılının ortalarında ortaya çıkmaya başladı.
3. DDR3 standardı 2007'nin sonunda ortaya çıktı.
4. DDR4 2014'te ortaya çıkmaya başladı
5. DDR5 (2020 sonu 2021 başı , DDR5 RAM‘ler ile birlikte ilk defa 128 GB modeller geliyor)

Aşağıdaki resimde DDR,DDR2,DDR3 ve DDR4 Masaüstü / DIMM Ramlar görünmektedir. Laptop Ramlarınde / SODIMM de Çentikler aynı şekilde farklı yerlerdedir.

DDr , DDr2 ,DDR3 , DDR4 ram karşılaştırması

2. Ram leri Satın Almadan Önce Test Edin bunu Buradaki şekilde veya MemTest86 gibi bir yazılımla yapabilirsiniz.

3. RAM lerin fiziksel durumlarını gözle bir kontrol edin Yüzeyinde yıpranma ezilme darbe izi varsa satın almayın

4. Farklı Frekans Ve Markaları Karıştırmaktan Kaçının. Bellek modülleri (RAM) 800Mhz'den 4200Mhz'ye kadar farklı frekanslarda çalışır. DDR4 modülleri 2133 Mhz'den başlar ve 4200Mhz'ye gider, daha yüksek Mhz, daha yüksek hız demektir.

5. Bir sistemin en yavaş parçanın hızında çalışacağını unutmayın mesela ; bilgisayarınızdaki eski RAM'iniz 2200Mhz ve satın aldığınız yeni RAM'iniz 4200 Mhz'de çalışıyorsa. her iki RAM de 2200Mhz'de çalışacaktır.

6. Mümkünse RAM i arttırırken aynı Markadan satın almaya bakın çünkü Farklı markalarda benzer frekansı bulmayı başarsanız bile, onu tam potansiyeli ile kullanma olasılığınız düşüktür çünkü tüm markalar elektriksel olarak kendi yöntemleriyle tasarlanmıştır ve aynı marka modül ile en iyi şekilde uyumludur. Ram leri Dual Channel olarak kullanarak Oyunlarda %38 e varan daha yüksek verim alma şansınız vardır.

Bu arada şunu da hatırlatalım diyelimki 2 adet RAM iniz var ve bilgisayar aniden açılmamaya başladı , sizde test etmek için RAM lerden birini çıkartıp Açmayı denediniz baktınız Bilgisayar Açıldı , hangi RAM in bozuk olduğunu anlamak için sırası ile tek tek taktınız ama her ikisinde de sistem açıldı sadece 2 RAM birarada olunca sistem açılmıyor. Böylesi tuhaf bir durum ile karşılaşırsanız ; Tek RAM le bilgisayarı başlatıp BIOS a giriş yapın ve varsa "Enable XMP" seçeneğini devre dışı bırakın ardından diğer RAM ı da takıp sistemi açın , bu sefer her iki RAM ı kabul edecektir.

- Bir tıkla Ram bilgisini görün Burada

- Belleklerinizde arıza varmı kontrol edin Burada

- Multi/Dual Channel Hafıza ve performansı Burada

- Hafıza kullanımını optimize edin Burada

- Görev yöneticisi istediğiniz sekmede açılsın Burada

- Masaüstünde Anlık işlemci kullanımını görün Burada

- Bir tıkla Grafik kartı modelini ve Ram miktarını bulalım Burada

- Windows Pagefile dosyası nedir Burada

- Dahili ve Harici ekran kartları arasında farklar Burada

- Komutla grafik kartı belleğinizi bulun Burada


14 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for TRWE_2012

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha