Laptop pil kalibrasyonu nedir nasıl yapılır


Laptop pil kalibrasyonu nedir nasıl yapılır
Kalibrasyon Doğru ölçüm için yapılan uygulama veya işlem demektir. Pil Kalibrasyonu sistemin pilin şarj durumu hakkında doğru bir bilgi almasına yardımcı olur. Eğer laptopunuzun kalan pil seviyesi

diyelimki % 40 - 50 lerdeyken aniden kapanıyorsa yada Pil %10 kaldığını gösterdiği halde 2 saat daha kullanabiliyorsanız , sistem kalan pil seviyesini düzgün okuyamıyor demektir. Pil kalibrasyon işlemi size daha uzun bir pil ömrü sağlamayacaktır fakat piliniz hakkında doğru değerler almanıza yardımcı olacaktır. Eğer Laptopunuz pil durumunu doğru şekilde gösteriyorsa kalibre etmenize gerek yoktur bu durumda yapmanız gereken sadece Pil sağlığını kontrol etmektir.

Laptop Pili Ömrünün neresinde bir tıkla bulun

Windows işletim sistemi bu konuda bazı araçlar sunmuştur , mesela komut istemini yönetici yetkilerinde çalıştırıp aşağıdaki komutlardan birini verdiğinizde masaüstünüzde uzantısı ".html" olan bir rapor oluşacaktır.

powercfg /batteryreport /output %UserProfile%\Desktop\battery_report.html
powercfg -energy -output %UserProfile%\Desktop\Energy_report.html

komutları bir tıkla uygulayan Vbs scriptlerini sayfa sonundaki linklerden edinebilirsiniz.

Laptop Pil sağlığı

Pil ömrü konusunda farklı yazılımlar da mevcuttur mesela Nirsoft un BatteryInfoView uygulaması - Burada , Battery Cat uygulaması - Burada ... gibi , aşağıdaki ekran görüntüsü laptop pilimin nekadar aşındığını göstermektedir. (%100 - %92 = %8 Aşınma)

battery cat ile pil ömrünü bul

Laptop pili nasıl kalibre edilir

Kalibrasyon süresi konusunda farkı görüşler olmasına rağmen ortalama 6 ayda bir yapılabilir diye düşünüyorum. Eğer marka ve modeliniz izin veriyorsa web sitesinden ilgili uygulamayı indirip yönergeleri takip etmeniz yerinde olacaktır. Eğer Laptop markanız böyle bir uygulama sunmamışsa BIOS unuzu kontrol ediniz bazen BIOS ta "Smart Battery Calibration" veya benzeri isimde bir seçenek bulunabiliyor.Diyelimki sizde bunların hiçbirisi yok ve Pilinizi kalibre edeceksiniz bu durumda aşağıdaki adımları dikkatlice izlemeniz gerekir.

1. Laptopunuzun pilini %100 dolana kadar şarj edin. Dolduktan sonrada 2-3 saat prizde kalsın. Bilgisayarınızı prize takılıyken normal şekilde kullanabilirsiniz.

2. Prizden çekin ve Pili sonuna kadar kullanın, bunu yapabilmek için çalıştırdan aşağıdaki komutu verin ve Güç seçenekleri penceresini açın

control.exe powercfg.cpl,,3

Açılan ekranda Kritik pil eylemi kısmının ; hazırda beklet , Kritik pil düzeyinin ise Pilde ve Prizde %5 veya daha düşük olmasını sağlayın. % 5'e ayarlayamıyorsanız, izin verdiği en düşük değere ayarlayın.

Güç seçeneleri Kritik pil düzeyi

3. Eğer bilgisayarda bir filim açıp pilinin daha çabuk bitmesini sağlayacaksanız ve başında beklemeyecekseniz, çalıştırdan aşağıdaki komutu verin

%windir%\system32\control.exe /name Microsoft.PowerOptions /page pagePlanSettings

Açılan sayfada Ekranı kapat ayarını ve Bilgisayarı uyku moduna geçir ayarını hem pilde hemde prizde "Hiçbirzaman" olarak ayarlayın.

Bilgisayar Uyumasın Güç planı ayarı

Bu ayarları yapmamızın sebebi , Siz bilgisayar başında değilken otomatik olarak güç tasarrufu moduna girerse, güç tasarrufu sağlayacağından pil tam olarak boşalamaz. Pilin bitip bilgisayarınızın kendini otomatik kapatmasını bekleyin ardından eğer pilini çıkartabiliyorsanız çıkartıp en az 5 saat mümkünse birkaç gün laptopa takmadan bir kenarda bekletin , bu sürede laptopunuzu prize takılı vaziyette kullanabilirsiniz. Eğer pil sabit ise ve Laptoptan çıkmıyorsa cihazı bir kenarda 5 saat kadar bekletin ve kullanmayın.

4. Pil bekletme süresini Pilin içindeki enerjinin sıfıra kadar inmesi için yapıyoruz. Süre sonunda Bilgisayarınızı tekrar prize takın ve % 100 dolana kadar tamamen yeniden şarj edin. Bilgisayarınızı şarj olurken normal şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.Ardından plan ayarlarını değiştir deyip varsayılan ayarlara geri alın mesela bendeki Windows 10 un varsayılan ayarları aşağıdaki gibidir.

Pil ayarları Varsayılan ayarları

Kalibrasyonun ana amacı, pilin % 100 doluyken neredeyse pil doluluk oranını sıfıra gelinceye kadar çalışmasına izin vermek ve ardından % 100 dolana kadar yeniden şarj etmektir. Li-Ion pillerde her hücrenin Güvenli Çalışma Alanında (Aşırı şarj edilmesin, düşük şarj edilmesin, güvenli sıcaklık aralığında kalsın....) çalışmasını sağlamak için bir Pil Yönetim Sistemi bulunur . Pilin kimyasal elementi (lityum veya nikel) enerjiyi depolayan şeydir. Çip, bu enerjinin ne kadarının depolandığını okumaya çalışır. En doğru okuma için, yonganın (Çipin) akünün kapasitesini "öğrenmesi" gerekir. Pil dolup , azaldıkça çip in kapasiteyi hatalı okumasına sebep olabilecektir. Bu sebeple batarya tamamen (%0) boşalırsa ve full (%100) şarj edilirse, çip kapasiteyi öğrenecektir.

- Laptopunuzun nekadar pil ömrü kalmış bulun Burada

- Mobil cihazlarda batarya kalibrasyonu Burada

- Android telefonlarda pil çabuk bitiyor sorunu Burada


8 Yorum Var
  1. Avatar for Tarık
  2. Avatar for Velociraptor
  3. Avatar for Omer
  4. Avatar for Velociraptor
  5. Avatar for Sami A.
  6. Avatar for shampuan
  7. Avatar for Velociraptor
  8. Avatar for Tuba

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha