Dahili ve Harici ekran kartları arasında farklar


Dahili ve Harici ekran kartları arasında farklar
Öncelikle dahili ve harici ekran kartı arasındaki farklara kısaca bir gözatalım. Entegre (Dahili , paylaşımlı veya Tümleşik) grafik kartlarının kendi işlemcileri (Cpu) ve Hafızaları (Ram) yoktur bunun


yerine sistemin hafızasını (RAM) ve işlemcisini (CPU) kullanırlar. Geçmişte dahili GPU (Ekran kartı) anakarta entegre edilirdi, ancak şimdi , CPU dediğimiz işlemciye entegre edilmektedirler ve Video bilgilerini anakart çıkışı aracılığıyla ekranınıza gönderirler. Mesela sisteminizde 8 GB ram ve 1 GB dahili ekran kartı varsa sisteminizin kullanımına sunulan bellek miktarı 7 GB demektir çünkü bunun 1 GB ını dahili ekran kartı (grafik kartı) kullanır.

Entegre , Dahili paylaşımlı veya Tümleşik Ekran (Grafik) kartının olumlu yönleri

1. Uygun maliyetlidirler (Ucuzdurlar) , web, Youtube, E-posta vb. Gibi günlük kullanıcı görevlerinin çoğunda yeterlidirler. Özellikle laptoplarda sadece dahili ekran kartı varsa fiyat çok daha düşük olacaktır.

2. Entegre garfik kartları , Harici Ekran kartlarına göre çok daha az güç kullanırlar bu da üretilen ısı miktarını azaltırken, Laptoplarda pilin dayanma süresini uzatır.

3. Ekstra bir yer kaplamazlar ve ek bir soğutucuya ihtiyaçları yoktur, CPU nun soğutucusu yeterlidir.

Dahili (Entegre) Grafik kartı

Entegre , Dahili paylaşımlı veya Tümleşik Ekran (Grafik) kartının olumsuz yönleri

1. Bazı eski 3D oyunlar dışında 3D oyunları düzgün oynayamazssınız,hele hele son çıkan oyunları hiç oynatmaz.

2. Overclock (Hız aşırtma) yapılamaz (Normal şartlarda)

Modern işlemcilerin çoğunda entegre bir GPU bulunur. Harici ve dahili grafik kartı olan bilgisayarlarda, İşletim sistemi ikisi arasında otomatik olarak geçiş yaparak Performans ve verimliliği dengelemeye çalışır. Harici ekran kartlarının sistem belleğinden (Hafıza veya RAM) bağımsız olarak kendi bellekleri bulunur. Mesela sisteminizde 8 GB Ram varsa ve birde Nvidia GeForce RTX 2060 (6 GB) harici bir ekran kartı bulunuyorsa , sisteminiz 8GB ın tümünü kullanabilecektir. Bilgisayarda son çıkan oyunları oynamak veya Profesyonel grafik dizaynı gibi Grafik yoğun işlemler ile meşgulseniz bu durumda kesinlikle harici bir ekran kartı (Grafik kartı veya GPU) kullanmanız gerekecektir.

Oyun laptopu

Harici Ekran (Grafik) kartlarının Olumlu yönleri

1. Entegre Grafik kartlarına göre çok daha iyi bir grafik performansı sunarlar ayrıca son çıkan oyunları sorunsuz ve yeterli FPS de oynatabilirler ve grafik yoğun işlemleri zorlanmadan yapabilirler

2. Kendi hafızaları (RAM) bulunur.

3. Upgrade (yenileme) yapılabilir , Mesela masaüstü bilgisayarlarda eskisini çıkartıp en yeni ekran kartını kolayca takabilirsiniz.

Nvidia rtx 2080 Harici grafik kartı

Harici Ekran (Grafik) kartlarının Olumsuz yönleri

1. Fiyatları entegre grafik kartlarına göre çok daha pahalıdır

2. Yüksek güç tüketimi gerektirdiklerinden dahili ekran kartlarına göre çok daha fazla ısınırlar

3. Belirli bir yer kaplarlar

Peki ama bir Bilgisayar satın alırken Dahili ekran kartlısını mı harici ekran kartlısınımı yoksa hem dahili hem harici ekran kartlısını mı almalıyız ?

Intel ve AMD nin bazı CPU larında dahili ekran kartı (IGPU veya APU) bulunmaz

Özellikle laptop satınalırken İşlemci serisinin Dahili ekran kartı içerip içermediği konusu önem arzetmektedir, mesela Intelin işlemeci modelinde "F" harfi görürseniz bilinki dahili ekran kartı bulunmamaktadır Burada, bunlara birkaç örnek ;

Intel Core i9 9900KF
Intel Core i7 9700KF
Intel Core i7-9700F
Intel Core i5 9600KF
Intel Core i5-9400F

intel işlemci seri numaraları

Tuhaf olanı ise bu işlemcilerde dahili ekran kartı olmamasına rağmen fiyatlarının ucuz olmamasıdır. Intel Sandy Bridge ile işlemcilere Grafik kartı entegre etmeye başlamıştı iyide neden kendi kuralını kendisi bozdu ? burnuma iyi kokular gelmiyor bu sebeple ben seri numarasında "F" harfi bulunan işlemcilere pek ısınamadım neden K serisini almak yerine bunlara para vereyimki ? . AMD işlemcilerinde de benzeri bir durum vardır ve bazı işlemci modellerinde Entegre grafik kartı bulunmaz. Varsayalım Bilgisayar alacaksınız aşağıdaki seçenekleriniz var :

1. Laptop/Masaüstü sadece dahili ekran kartı var
2. Laptop/ Masaüstü sadece harici ekran kartı var
3. Laptop/ Masaüstü hem dahili hem harici ekran kartı var

Eğer Harici grafik kartınız bozulursa bilgisayar açılmayacaktır. Oysa hem dahili hem harici ekran kartı varsa her halükarda ekrana görüntü geleceğinden hem dahili hem harici ekran kartı olması bir avantajdır. Eğer alacağınız şey bir laptop ise ve sadece harici ekran kartı varsa sistem sürekli bu yüksek güç gerektiren ekran kartını kullanacağından hem daha fazla ısınır hemde pili daha hızlı bitecektir.

pubg oyunundan bir sahne

Oyun oynamak için bilgisayar alacaklara birkaç hatırlatma:

1. Oyun oynamak için uzun vadede Laptop yerine Masaüstü bilgisayarı tercih ediniz, Hem grafik kartını kolayca değiştirebilir hemde çok daha iyi bir grafik performansı yaşarsınız.

2. Dual kartların (Multi-card SLI veya CrossFire) performans artışından çok soruna yolaçtığı ortaya çıkalı çok oldu o nedenle uzak durun

3. Overclock kapasiteli kartlar yerine daha iyi kartlara yönelin , Overclocktan (Hız aşırtma) alacağınız performans artışı 5-10% u geçmez.

4. Monitörünüz sadece 60Hz ve 1080p yi destekliyorsa pikselleri , monitörünüzün desteklediği Hz den hızlı oynatmaya zorlayacak yüksek performanslı bir grafik kartına boşuna para vermenize gerek yoktur önce daha kaliteli bir monitör edinmeye bakın.

- Oyun Oynamak için laptop satın alınırmı Burada

- Laptopun içini açmadan fan temizliği yapın Burada

- İntel Mobil işlemcilerinin i7 serisindeki U harfine DİKKAT Burada

- Bilgisayarı HDMI ile Tv ye bağladım ses gelmiyor Burada

- Windows 10 da ekran kartları arasında geçiş yapalım Burada

- İşlemci,Grafik kartı ve HDD normal ısı değerleri Burada

- Touchpad (Dokunmatik Yüzey) nasıl devre dışı bırakılır Burada

- Intel HD grafik kartında Pil tasarrufu ayarı Burada

- VSync (Dikey Senkronizasyon) - Nedir, nasıl kullanılır? Burada

- Varsayılan ses aygıtını bir tıkla değiştirin Burada


5 Yorum Var
  1. Avatar for Olgun
  2. Avatar for Velociraptor
  3. Avatar for Burhan gürkan
  4. Avatar for Velociraptor
  5. Avatar for Gökhan

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha