Korona virüsün tüm dünyayı etkisi altına aldığı şu yaz günlerinde, insanlarla muhatap olmamak için birçok kişi fan temizliği adı altında yapılan ve laptopların nefes borusunu açan bu temizliği yaptırtmıyor
1. Bir laptop i7 işlemcisi bir masaüstü i3 işlemcisinden daha güçsüzdür, aynı marka model laptop ve masaüstü işlemciler arasında dağlar kadar güç farkı vardır.
2. Bütün Laptoplar dar alana bir sürü parça sıkıştırıldığı için masaüstü bilgisayarlardan çok daha fazla ısınırlar.
3. Reklamlarla, Oyun laptopu kavramı bir güzel işlense bile yanlıştır ve performans alamazssınız , başta aldığınızı sanırsınız fakat 2 sene içinde o laptop en yeni çıkan oyunları ya oynayamaz veya aşırı kasmaya başlar. Oysa Masaüstü bilgisayarda ekran kartını yenilersiniz olur biter.
Fan temizliği nedir neden gereklidir
Laptoplarda kullanılan iç hacim dar olduğu için hava sıcaklığı arttıkça ısı değerleri artar birde sıcak havanın dışarıya tahliye edildiği ızgaralar tıkanmaya başladıysa,laptop soğutma sistemi yetersiz kalmaya başlar. sıcak havanın dışarıya tahliye edildiği ızgaralar yaklaşık 2-3 yıl sonunda % 35-50 oranında tıkanacaktır ve Laptop bir anlamda nefes alamamaya başlayacaktır , dışarıya atılamayan sıcak hava yüksek ısılara ve işlemcinin kendisini kapatmasına kadar varan bir sürece sebep olur.
Bir laptop bu hale geldiyse aşağıdaki işlemlerin yapılması gerekir ;
1. Fan ve sıcak hava tahliye ızgaralarına erişilip bunların çıkartılıp temizlenmesi gerekir. Bu işlem Laptop marka ve modeline göre değişebilir mesela bir Laptop modelinde fana ulaşmak için sadece iki vida sökmek yeterli iken bir diğer marka ve modelde Klavyesi dahil komple sökülmesi gerekebilir. Bu sebeple laptop alırken youtubede bunların içinin açıldığı videolarına gözatıp öyle alınız.
2. Eğer komple sökülmesi gerekiyorsa Termik (Termal ) macununun yenilenmesi ve üstteki resimde görünen ve yumak haline gelmiş toz tabakasının mutlaka temizlenmesi gerekmektedir. ancak sonrasında laptop ısısı dengelenecek ve normal seviyesine geri dönecektir. Görüldüğü üzere Fan temizliğinin fanın kendisini temizlemek ile pek bir alakası olmamakla birlikte elbetteki fan kirli ise temizlenmesi gerekir.
Elektrik süpürgesi ile sıcak hava tahliye ızgaraları temizlenebilirmi ?
Kullanıcı ortamın tozuna göre her 6 ayda veya sene de bir aşağıdaki işlemi uygularsa sıcak hava tahliye ızgaralarının tıkanmasını engelleyecektir. İşlem doğru uygulandığında Laptopa hiçbir zararı yoktur.
1. Laptopun bataryasını çıkartın (Çıkmıyorsa ellemeyin) ve eğer fana , laptopun arka kapağındaki birkaç vidayı sökerek ulaşabiliyorsanız , vidaları sökün başka hiçbirşey yapmayın. Buradaki amacımız fana dokunabilmek ve elektrik süpürgesi vakumunun fanı çok hızlı döndürüp zarar vermesini engellemektir,(ben parmağımla hafifçe fanı tutuyorum), Statik elektrik kısmında da dikkat ederseniz daha sağlıklı bir işlem olacaktır.
2. Elektrik süpürgesinin ucuna plastik aparatını takın. Bu süpürge öncesinde çalıştırılmamış olmalıdır, 5-10 dk dır temizlikte kullanılan elektrik süpürgesi hava sürtünmesinden dolayı statik elektrik üretmiş olabilir bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır. Ben aşağıdaki resimdeki gibi birşey kullanıyorum.
3. Laptopunuzdaki sıcak hava nereden tahliye ediliyorsa (aşağıda resimde gösterildi), buraya ilgili plastik uç yaslanıp tahliye ızgaralarının içerisinde birikmeye başlamış olan toz ve yumak şeklindeki maddeler çekilir.Elbette elektrik süpürgesini resimdeki yere yapıştırıp dakikalarca orada tutmayın uygulama ilgili kısma aparatı yaslayıp 1-2 sn çektirtip aparatı oradan ayırma ve gözle içerisini kontrol etme şeklinde olmalıdır. Arından işlem birkça defa tekrarlanabilir.
Eğer Sizdeki Laptop modelinde Fana ulaşmak için komple sökülmesi gerekiyorsa hiç ellemeyin ve elektrik süpürgesini yavaş konuma alıp üstteki resimde gösterilen yere uç aparatını yaslayıp birkaç saniye sonra çekin ve işlemi birkaç kez tekrarlayın. Üstte anlatılan işlem Yabancı kaynaklar dahil birçok yerde yazılmış olup tarafımdan defalarca uygulanmıştır.
4. Elektrik süpürgesi çekerken parmağımızla veya herhangi bir plastik parça ile fanın dönmemesini sağlarsanız , fana hiçbir zararı olmayacaktır, eğer o kısım tıkalıysa zaten vakum fana zor ulaşacağından fanı çok hızlı döndüremeyecektir ayrıca Ters akım yapma olasılığı imkansızdan ötedir çünkü plastik uç kullanıyoruz ve yasladığımız kısımda plastik. Laptoplarda asıl zararlı olan şey bu tahliye ızgaralarından içeriye basınçlı hava vermektir, bu tamamen oradaki tozun anakart ve diğer donanım parçalarına yapışmasına sebep olur ASLA YAPMAYIN,Basınçlı hava sadece Masaüstü bilgisayarın kasasını açtıktan sonra tozunu almak için çok yaklaştırmayarak kullanılabilir.
Laptop USB fanı diye satılan ürünler Üstte uygulanan işlemde, elektrik süpürgesini sıcak hava tahliye ızgaralarına dayayıp saatlerce orada tutmak ile benzeri bir etkiye sahiptir.
Üstteki resimdeki gibi ürünler fanınıza zarar verebilecektir. Elektrik süpürgesi ile çekim yöntemi doğru uygulandığında sıcak hava tahliye ızgaralarınız senelerce tıkanmayacaktır ayrıca bu yöntem ile Termal macun değişimi gerekmediğinden fabrika çıkışı macun uzun süre değişmeden kalacaktır.
- İşlemci güç yönetiminde En Yüksek işlemci Frekansı yok Burada
- Intel Turbo boost teknolojisi nasıl kapatılır Burada
- İşlemci,Grafik kartı ve HDD normal ısı değerleri Burada
- Sistem soğuma ilkesi ayarları Burada
- İşlemci ısısını ölçmeye yarayan Ücretsiz portable programlar Burada
- Güç seçeneklerine Nihai performans ilave edelim Burada
- Bilgisayarın aşırı ısınmasını önlemede yazılımsal yöntem Burada
Ozaman temizlenmiş lakin az da olsa tıkanıklık kalmış demektir.
kapanma sorunu çözülmedi fakat süresi uzadı bazen çok uzun süre dayanıyor fakat yinede kapanıyor
Denedem birşey demek güç eğer sıcak hava tahliye ızgaralarının önündei tıkanıklık açılırsa kapanma sorunu çözeülecektir.
Ben 3 yada en fazla 4 yıldır temizlemiyorum acaba şimdi süpürgeyle temizlesem kendi kendini kapatma sorunu çözülür mü?
Teşekürler Shampuan, aynen öyle zaten komple sökünce mecburen macun yenilemek gerekiyor.
Abi çok güzel bir yazı olmuş ellerine sağlık. Macun yenilenmeyecekse labtobu sökmeye gerek yoktur. Macun yenileme işlemini de tecrübeli kişilere yaptırılmalıdır, acemi birçok kişi donanımına zarar veriyor.
En güzelini yapmışsın , Eline sağlık birdefa bu şekilde temizlediysen 2-3 yılda bir tekrarlayabilirsin (Veya sesi değişip tıkandığını düşündüğünde) Üstteki yazıdaki tavsiye zor zamanlarda , bilgisayarcıya ulaşma imkanı yoksa bir ihtimal yardımcı olabilir amacıyla yazılmıştır. Laptoplarda her marka ve modelde soğutucu bloklar farklı olabildiği için varsa bir çözüm bende duymak isterim.
İlk açtığımda içi zibil olmuştu. Macun kim bilir ne haldedir dedim bakır blopu söktüm zift gibi yapışmıştı. Bakır soğutucu bloğu sıcak su ile yıkadım olmadı saf alkol ile sildim. İşlemci üzerinşde hafifçe kazıyıp alkolle dikkatlice sildim. Bakır blok hem CPU hem gpu üzerinde olduğundan ikisinin macununu da yeniledim. Fanı da ayırıp pervaneyi yıkadım. Pervaneyi fana monte ederkende yuvayı az gress yağı ile yağladım. Çok risk aldım, tavsiye etmem ama tertemiz oldu sesi de kesildi.
İşin kötü yanı laptopta daha iyi soğutma için soğutucu blok alternatifi yok. Varsada ben bilmiyorum. Bilgisi olsn varsa yazsın ltfn.
Yanlışsa Oyun laptopu alır kullanırsın 🙂 , nasıl olsa 2 yıl içinde çöp olur. Kaldıki bir aklı başında kullanıcıyı trende , uçakta... kucağında laptop ile oyun oynatacak kadar kafa yapan şey nedir ? O laptopa verilecek paraya 10 kat güçlü bir masaüstü hemde kocaman oyuncu ekranı ile alınabileceği neden gözönüne alınmıyor, Reklamlar bukadar mı kör ediyor insanları, Oyun için önemli olan şey ekran kartıdır işlemci değil , kibrit kutusundan küçük sözde ekran kartından ne performans alınabilir , 1-2 sene sonraki oyunları oynatmayacak , oysa masaüstünde ekran kartını yenilemek sorunu çözecektir , ALMAYIN Oyun için Laptop Almayın.
yazıdaki her bir satır genel manada DOĞRUDUR (İstisnalar elbette olacaktır) öyle H serisi gibi üst düzey işlemci ile f serisi için konuşmadık , cımbızlamak bu gerçeği değiştirmez. Bendeki Laptop i7 3630 QM işlemicili, Testlerde herhangi bir masaüstü i3 ün yanında nal topladı. Öyle Üreticilerin süslü lafları ile olmuyor bu işler. Yazıdaki, amaç kullanıcı mağduriyetini engellemek ve genel doğruları gösterebilmektir. Bu yazıya aslında elektrik süpürgesi statik elektrik üretir bilgisayara zarar verir diyenleri bekliyordum. Artık nasıl süpürge ile nasıl statik elektrik ürettirtiyorlarsa 20 yılda 5 farklı süpürgede ben üretemedim.
Genel olarak güzel makale fakat iki yanlış bilgi söz konusu. Piyasada oyun için dizayn edilen bir çok notebook modeli vardır bunu üreticiler bizzat kendisi "Cihazı, video oyunlarını masaüstü performansına çok yakın bir şekilde tasarladık" diye piyasaya sürmektedir.
İkinci yanlış bilgi ise i7 (güncel nesilli) mobil işlemci i3 (güncel nesilli) masaüstü işlemciden hem tek hemde çoklu çekirdekte çok daha performanslıdır. Örnek verecek olursak i7 9750H mobil işlemci ile i3 9100F masaüstü işlemci arasında yaklaşık %33'lük bir saf performans farkı vardır. Aynısı 7. 8. ve 10. nesil intel işlemciler için de geçerlidir. i7 9750H'ın yine 9. nesil masaüstü rakibi i5 9400F'dir ama yine az bir farkla i7 9750H daha performanslıdır.
Herşeyi bırak şu işleme zararlı diyebilecek kişiler çıkıyor, Ki bunların bir kısmıda yabancı siteler , aynı siteler içeriye hava üfleyin falan bile demişler PES diyorum.
Çok çok güzel bir bilgi. Bende aynı şekilde süpürüyorum. Ama bu işlemi bilmeyenler var. Anlatım süper olmuş.