Son BIOS zamanı süresi nedir nasıl bulunur


Son BIOS zamanı süresi
BIOS, bilgisayarın anakartına yerleştirilmiş özel bir yazılımdır. PC'de kurulu işletim sistemini başlatır. Ana kart ürün yazılımı (firmware) olarak da adlandırılır.Bilgisayarınız önyükleme yaptığında, anakart

üzerindeki bir yongadan (Chip) UEFI sabit yazılımını yükler. UEFI ürün yazılımı, donanımınızı başlatan, çeşitli donanım ayarlarını uygulayan ve daha sonra bootloader dediğimiz sisteminizin önyükleyicisinin kontrolünü alan küçük bir yazılımdır. UEFI ürün yazılımı, önyükleme işleminin bu kısmı sırasında Bilgisayarınız veya anakart üreticiniz tarafından sağlanan bir logo görüntüleyebilir. Ayrıca, önyükleme işlemi hakkındaki mesajları ekrana yazdırabilir veya Windows önyüklemeye başlayana kadar siyah bir ekran gösterebilir.

Son BIOS zamanı nedir

Son BIOS zamanı süresi , bilgisayarınızı başlattığınızda BIOS un Windowsu başlatmadan önce donanımınızı başlatması için geçen süredir. Yani BIOS , windows u boot etmeye başlamadan önce bu aşamaya nekadar sürede geliyor onu gösterir. Eğer cihazınızda klasik BIOS mu yoksa UEFI mi etkin görmek istiyorsanız çalıştırdan aşağıdaki komutu verin

msinfo32

Açılan ekranda BIOS Modu karşısında ne yazdığına bakın. Eğer Eski yazıyorsa Klasik (eski) BIOS kullanıyorsunuz demektir eğer UEFI yazıyorsa Yeni BIOS sürümünü kullanıyorsunuz demektir.

Eski BIOS mu UEFI mi

UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), BIOS'un yerini alacak şekilde oluşturulmuş modern bir ürün yazılımı sürümüdür. BIOS'un sınırlamalarını kaldırması ve ilk donanım yapılandırmasını daha esnek ve basit hale getirmesi amaçlanmıştır.

Son BIOS zamanı süresi nasıl bulunur

1. Görev yöneticisini açın , bunun için klavyenizdeki Ctrl + Shift + Esc klavye kısayolunu kullanabileceğiniz gibi çalıştır penceresinden aşağıdaki komutu vererekte direkt olarak Görev yöneticisini açabilirsiniz

taskmgr

2. Görev yöneticisini açtıktan sonra Başlangıç sekmesine geçiş yapınız. Eğer Görev yöneticisi Başlangıç sekmesini direkt olarak açmak isterseniz çalıştırdan aşağıdaki komutu uygulayabilirsiniz.

%windir%\system32\Taskmgr.exe /7 /startup

Sağ köşede son BIOS zamanı süresini görebilirsiniz. Eğer Görev yöneticisinde Başlangıç sekmesini görmüyorsanız pencerenin altındaki "Diğer Ayrıntılar" ı tıklayın. Her Windows sürümünde Son BIOS zamanı süresi olmayabilir çünkü Başlangıç sekmesi ilk olarak yeni Görev Yöneticisi'nin bir parçası olarak Windows 8'de tanıtıldı, bu nedenle Windows 7'de görünmeyecektir fakat Windows 10 1909 da aşağıdaki şekilde gösterilmektedir.

son bios zamanı süresi

Eğer UEFI bios kullanıcısı iseniz aşağıdaki ayarları yaparak BIOS zamanı süresini kısaltabilirsiniz.

1. Hızlı Başlatma'yı etkinleştirip süre kontrolü yapın
2. Tam ekran logosunu kapatarak süre kısalıyormu kontrol edin
3. Kullanılmayan aygıtları ve bağlantı noktalarını devre dışı bırakın
4. Sistemi doğrudan birincil önyükleme aygıtından başlayacak şekilde önyükleme önceliğini ayarlayın . Mesela her açılışta kullanmadığınız DVD/CD ROm u kontrol etmeyebilir ve direkt HDD ten başlayabilir.

Üstteki ayarlar bios önyükleme süresini azaltabilir. Önyükleme süresini kısaltan seçenekler sistemden sisteme farklılık gösterebilir bu nedenle deneyerek bulmanızı tavsiye ederim.

NOT: Son BIOS zamanı bilgisi boşsa ; anakart UEFI ürün yazılımınızın bu özelliği desteklemediği anlamına gelir ve Windows 10 bu bilgileri görüntülemek için alamıyor demektir.

Aşağıdaki indirme linkinde son BIOS zamanı süresi bilgisinide içeren bir script sizlere sunulmuştur.

Vbs ile sistem son açılış tarihi

Script, ilaveten Son açılış Tarihi ve Çalışma süresi ni de vermektedir.

- Görev yöneticisi istediğiniz sekmede açılsın Burada

- Windows 10 da açılışı geciktiren uygulamaları bulalım Burada

12 Şubat 2020 Tarihli başlık güncellendi


15 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for Normandia
  3. Avatar for Velociraptor

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha