Arasıra SSD konusundaki deneylerimi ve gözlemlerimi sizlerle paylaşıyorum , Kullanıcıların %90 ından fazlası mekanik sabit diskten SSD ye geçiş yaptıktan sonra sistemlerinin çok hızlandığından
bahsederler bu kısmen doğru olsada RPM değeri biraz yüksek Mekanik sabit disk kullananlar SSD ye geçtiklerinde çok büyük bir hız farkı ile karşılaşmayabilirler. Konuyu biraz daha detaylandıracak olursam; bildiğiniz üzere mekanik sabit disklerde RPM değeri vardır ve nekadar yüksek olursa Disk okadar hızlı demektir. Bendeki MSI laptop 7200 RPM lik mekanik sabit disk ile geldi ve sanırım bu sebeple olsa gerek SSD ye geçtikten sonra açılış ve kapanış hızı birhayli artmasına rağmen günlük işlemlerde hız farkını okadar fazla hissetmedim. mekanik Sabit diskteyken 45 sn de açılan Laptop SSD ye geçince 5-7 sn arasında açılır oldu gel gelelim kopyalama, taşıma , Program kurma veya çalıştırmada açılış hızı kadar bariz bir fark hissetirmedi.
SSD ler belirli bir Yazma ömrü olan disklerdir bu sebeple her bir yazma eylemi kum saatinden düşen bir kum tanesi gibi düşünülebilir. SSD kullanmanın en stresli kısmı budur. Normal bir kullanıcı günlük en fazla Ortalama 10 Gb civarı bir veri yazabilir gel gelelim işiniz gereği sürekli sanal makina çalıştırma, yazılım kurup test etme, web yayıncılığı için başlık açma , Yerel bilgisayarınızdan Apache server çalıştırma veya Photoshop gibi ağır uygulamaları kullanmak zorundaysanız SSD ye 1 ayda 1500 GB veri yazıverirsiniz.
Portable uygulamaların SSD ömrüne etkisi
Mekanik sabit disk Kullanıcısı iseniz Diske nekadar veri yazıldığının hiçbir önemi yoktur bu nedenle Sisteminizin sağlığı açısından Portable uygulamalar kullanmanızı öneririm. Gel gelelim SSD kullanıcısı iseniz özellikle Photoshop gibi Ağır uygulamaların Portable sürümlerini kullanmaktan kaçının. SSD ye yazılan veriyi belirli uygulamalarla takip edebilirsiniz (SSD Life Pro,Disk Smart View,Crystal Disk Info...) bende bunlardan biri ile SSD ye günlük nekadar veri yazıldığını takip ederken aşırı büyük rakamlar ile karşılaştım mesela diske günlük olarak 20-25 GB veri yazılıyordu işin tuhafı ne yaparsam yapayım bu miktarı düşüremedim. Hiçbirşey download etmedim veya indirmeleri USB belleğe yapmayı denedim vs. Olayı biraz daha derinlemesine araştırdığımda günde en az 10-15 defa çalıştırdığım Portable Photoshop uygulamasının buna sebep olduğunu farkettim.
Üstte kurulumsuz diye tabir ettiğimiz Portable Photoshop uygulamasının Geçici dosyasını (Temp) görüyorsunuz, bu dosyayı sağ tıklayıp boyutuna baktığımda 1 Gb tan büyük olduğunu farkettim
Üsttede belirttiğim gibi ben bu uygulamayı günde en az 10-15 defa kullanırım buda SSD ye günlük olarak 1,16 x 10 = 11,6 Gb Veri yazılması demektir. Bu cidden yüksek bir rakam, Bildiğiniz üzere portable uygulamaların bir kısmı geçici dosyaya yazdıklarından eğer elinizde diske büyük boyutlu Geçici dosya yazan uygulamalar varsa bunları KULLANMAYINIZ ve bunun yerine kurulumlu uygulamaları tercih ediniz.
1) Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız iki disk kullanın biri işletim sisteminin kurulu olduğu SSD , diğeri tüm yazılımları kuracağınız ve indirmeleri yapacağınız Mekanik sabit disk olsun
2) Eğer Bir laptop kullanıcısı iseniz ve ikinci Sabit diski takma imkanınız yoksa (Ki yeni Laptoplarda DVD/CDRom bulunmaz) Bu durumda USB portlarının birine Harici HDD takıp tarayıcı indirmelerini ve portable uygulamaları bunun üzerinden çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
- AHCI nedir Nasıl etkinleştirilir Burada
- Windows 10 da SSD için hangi ayarlar yapılmalıdır Burada
- Bölünmüş sabit diski (Hdd) tek dizin yapın Burada
- Firefox SSD ömrünü kısaltıyor Burada
- Diskim SSD mi yoksa Mekanik sabit disk mi Burada
- SuperFetch Hızlı getirme nedir nasıl kapatılır Burada
- Hangi sabit diski (HDD) Almalıyım Burada
- Hazırda bekleti bir tıkla kapatıp açın Burada
- SSD ye yazılan toplam veri nasıl bulunur Burada
Bu durum normaldir , bütün Portable uygulamalar geçici dosya çıkartıp çalışırlar malesef.
merhaba portable chromium 61.0.3163.79 tabanlı slimjet kullanıyorum tarayıcımdan memnununm ancak birşey farkettim tarayıcı ne zaman açsam görev yöneticisinde azda olsa artıp azalma oldugunu gördüm görev yöneticisini açıp performans kısmından c sürücüme baktığımda slimjeti açtıktan sonra geçici olarak azda olsa 150-200 mb arası ve 80-90 mb civarlarında ssd me yazma yaptığını gördüm açıkcası bu durum canımı cok sıktı cunku artık ssd kullanıyorum bu durumu 1 2 gun once kesfettim suan kullanabıleceğim baska bir tarayıcıda yok acaba bu sorunu nasıl cozebilirim üstelik program hem portable hemde harddiskimde kendi oluşturdugum programlar klasörümün içinde yüklü kendi sitesine yabancı birkaç kaynağa baktım fakat çözüm yolu bulamadım hani 3 5 mb ya 30 40 mb olsa eyvallah der anlarımda miktar yaklaşık her çalıştırdıgımda yuvarlak hesap 300 350 mb falan oluyor nette dolaşırken tarayıcı çok kapatıp açıyorum ssdye yazamaması için ne yapabilirim? 🙁
Eğer Portable uygulamaların çıktığı dizin SSD ye ait değilse herhangi bir zararı olmayacaktır.
hocam iyi günler portablecıyım harddiskime yüklediğim portable programları kullanıyorum bu programları çalıştırdıgımda sistemimin kurulu oldugu ssd etkilenirmi?
Simgelerin hepsini photoshop ile resimleri birleştirme veya editleme şekliden oluşturuyorum. Hazırları yok malesef
Hocam konuların simgeleri çok hoş bu simgeleri hangi sitelerden temin ediyorsunuz. Bu gördüğümüz konu simgeleri premium gerektiren simgeler mi? Teşekkürler
Windows 7 , Windos 10 dan çok daha seri çalışan bir işletim sistemidir. Bende de VHD de kurulu, Arada kullanıyorum , Windows 10 dan 7 ye geçince kağnıdan Rokete binmiş gibi oluyor.
Windows 7 kullanıyorum.
Windows 10'a henüz geçmedim. Alışkanlıkları bırakmak zor oluyor 🙂
Araştırıyorum bulamadım farklı bir program. Aslında Dexpot iyi bir program lakin dil sorunu var bazı özelliklerini kavrayamadım.
Sandboxie isabetli bir seçim olmuş en azından zararlı varsa yayılmayacaktır. Birden çok masaüstü için Windowsun kendi özelliğini denedinmi ?
Web Link ...
Portable programlar bilgisayara yüklenmediği için virüslerin yayılmadığını düşünüyordum. Demek ki yanılıyormuşum.
Sandboxie isminde bir program kullanmaya başladım. Önce bunda deniyorum sonra yüklüyorum.
Bir sualim daha olucaktı.
Dexpot programına benzer bir program tanıtımınız var mı ?
Teşekkürler Tekrardan.