Arasıra SSD konusundaki deneylerimi ve gözlemlerimi sizlerle paylaşıyorum , Kullanıcıların %90 ından fazlası mekanik sabit diskten SSD ye geçiş yaptıktan sonra sistemlerinin çok hızlandığından
bahsederler bu kısmen doğru olsada RPM değeri biraz yüksek Mekanik sabit disk kullananlar SSD ye geçtiklerinde çok büyük bir hız farkı ile karşılaşmayabilirler. Konuyu biraz daha detaylandıracak olursam; bildiğiniz üzere mekanik sabit disklerde RPM değeri vardır ve nekadar yüksek olursa Disk okadar hızlı demektir. Bendeki MSI laptop 7200 RPM lik mekanik sabit disk ile geldi ve sanırım bu sebeple olsa gerek SSD ye geçtikten sonra açılış ve kapanış hızı birhayli artmasına rağmen günlük işlemlerde hız farkını okadar fazla hissetmedim. mekanik Sabit diskteyken 45 sn de açılan Laptop SSD ye geçince 5-7 sn arasında açılır oldu gel gelelim kopyalama, taşıma , Program kurma veya çalıştırmada açılış hızı kadar bariz bir fark hissetirmedi.
SSD ler belirli bir Yazma ömrü olan disklerdir bu sebeple her bir yazma eylemi kum saatinden düşen bir kum tanesi gibi düşünülebilir. SSD kullanmanın en stresli kısmı budur. Normal bir kullanıcı günlük en fazla Ortalama 10 Gb civarı bir veri yazabilir gel gelelim işiniz gereği sürekli sanal makina çalıştırma, yazılım kurup test etme, web yayıncılığı için başlık açma , Yerel bilgisayarınızdan Apache server çalıştırma veya Photoshop gibi ağır uygulamaları kullanmak zorundaysanız SSD ye 1 ayda 1500 GB veri yazıverirsiniz.
Portable uygulamaların SSD ömrüne etkisi
Mekanik sabit disk Kullanıcısı iseniz Diske nekadar veri yazıldığının hiçbir önemi yoktur bu nedenle Sisteminizin sağlığı açısından Portable uygulamalar kullanmanızı öneririm. Gel gelelim SSD kullanıcısı iseniz özellikle Photoshop gibi Ağır uygulamaların Portable sürümlerini kullanmaktan kaçının. SSD ye yazılan veriyi belirli uygulamalarla takip edebilirsiniz (SSD Life Pro,Disk Smart View,Crystal Disk Info...) bende bunlardan biri ile SSD ye günlük nekadar veri yazıldığını takip ederken aşırı büyük rakamlar ile karşılaştım mesela diske günlük olarak 20-25 GB veri yazılıyordu işin tuhafı ne yaparsam yapayım bu miktarı düşüremedim. Hiçbirşey download etmedim veya indirmeleri USB belleğe yapmayı denedim vs. Olayı biraz daha derinlemesine araştırdığımda günde en az 10-15 defa çalıştırdığım Portable Photoshop uygulamasının buna sebep olduğunu farkettim.
Üstte kurulumsuz diye tabir ettiğimiz Portable Photoshop uygulamasının Geçici dosyasını (Temp) görüyorsunuz, bu dosyayı sağ tıklayıp boyutuna baktığımda 1 Gb tan büyük olduğunu farkettim
Üsttede belirttiğim gibi ben bu uygulamayı günde en az 10-15 defa kullanırım buda SSD ye günlük olarak 1,16 x 10 = 11,6 Gb Veri yazılması demektir. Bu cidden yüksek bir rakam, Bildiğiniz üzere portable uygulamaların bir kısmı geçici dosyaya yazdıklarından eğer elinizde diske büyük boyutlu Geçici dosya yazan uygulamalar varsa bunları KULLANMAYINIZ ve bunun yerine kurulumlu uygulamaları tercih ediniz.
1) Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız iki disk kullanın biri işletim sisteminin kurulu olduğu SSD , diğeri tüm yazılımları kuracağınız ve indirmeleri yapacağınız Mekanik sabit disk olsun
2) Eğer Bir laptop kullanıcısı iseniz ve ikinci Sabit diski takma imkanınız yoksa (Ki yeni Laptoplarda DVD/CDRom bulunmaz) Bu durumda USB portlarının birine Harici HDD takıp tarayıcı indirmelerini ve portable uygulamaları bunun üzerinden çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
- AHCI nedir Nasıl etkinleştirilir Burada
- Windows 10 da SSD için hangi ayarlar yapılmalıdır Burada
- Bölünmüş sabit diski (Hdd) tek dizin yapın Burada
- Firefox SSD ömrünü kısaltıyor Burada
- Diskim SSD mi yoksa Mekanik sabit disk mi Burada
- SuperFetch Hızlı getirme nedir nasıl kapatılır Burada
- Hangi sabit diski (HDD) Almalıyım Burada
- Hazırda bekleti bir tıkla kapatıp açın Burada
- SSD ye yazılan toplam veri nasıl bulunur Burada
Tüm bilgisayara yayılır , Portable uygulamaların zararlı veya virüslere karşı koruma gibi bir işlevleri bulunmaz.
Merhabalar
Benim farklı bir sualim olacak.
Örneğin opera browser yada portable olarak kullandığım programlar var.
Merak ettiğim, Bu programlardan herhangi birine virüs yada trojen gibi zararlı bir yazılım bulaştığında, bu olay tüm bilgisayara yayılıyor mu ?
Yoksa sadece portable program içerisinde mi barınıyor zararlı yazılım.
Umarım anlata bilmişimdir.
Emekleriniz ve vereceğiniz cevaplar için ayrıca teşekkür ederim.
@Shampuan : Bu konuda endişelenme çünkü eğer işletim sistemin otomatik TRIM yapıyorsa verilerin kurtarılması çok zor. Windows 10 da mesela her gün haftada bir ayda bir otomatik TRIM yapsın diye ayarlayabiliyorsun.
@sezer: Bendeki MSI laptopa özel bir mekanik HDD koymuşlar 7200 Rpm ama resmen SSD hızında çalışıyormuş bunuda SSD takınca anladım. Şu an Mekanik HDD imdeki BAD sectörleri de düzelttim ve harici olarak kullanıyorum , bir nevi dinleniyor. SSD lerde belirli yazma ömrü olması tama da ticari bir yaklaşım.
SSD disk kullanıyorum ama hiç içim rahat değil. Nedenini bilemiyorum, bozulan hücrelere güvenli silme yaptıramıyorsun oraları otomatik ayırıyor. Disk başkasının eline geçse o ayrılmış hücreleri okusa tüm özelim elinde demektir. Ayrıca insan gözü ve zihni belli bir hızdan sonrasını algılamayabilir yani yüksek hızlı HDD ile SSDyi farketmeyebilir. Bu durumda SSD kullanmanın bir cazibesi de kalmaz. SSD yerine iki HDD ile SKAZİ sürücüsü yapmak daha mantıklı geliyor. Harddisk daha sağlam. Güvenli silme yapmaya LLF çekmeye korkmuyorsun ve rahat rahat yıllarca kullanıyorsun.
Sizin dediğinizi 12000 saat çalışan harici diskimle yapıyorum ama tarayıcı chrome ssd'den çalışınca ortalama 6 saatte 2 gb ortalama ile günlük 12 gb ssd yazma ömrü tüketiyor yapacak birşey yok hızlı olsun ömrü tükensin
Hayır hepsi bulunduğu diskte geçici dosya çıkartmayabilir.
Her Portable program temp klasörünü bulunduğu DİSK’de mi oluşturur...
@Yazı Yazan Kız : SSD lerdeki saçmalık nekadar veri yazıldığının sürekli gözlem altında utulmasının gerekliliği, ben 7200 RPM lik diskimle gayet te mutlu mesut idare ediyordum , SSD den pek bir hız farkı alamadım , uçan kaçan birşey yok , tersine yazma takibi külfeti var.
@oVo : Ben yabancı bir siteden indirmiştim malum portableyi , Mekanik HDD de sıkıntı yoktu lakin SSD de aşırı yazma farkedince araştırma gereği duydum. Bahsettiğiniz şahıs ve winpe çalışmaları hakkında herhangi bir bilgim yok. BlueLife ın olabilir belkide, bilemiyorum.
ssd diskleri nedense sevmiorum sanki bu ssd disklerin yerine baska farklı diskler gelecek gibi hem pahalı hem omru kısa .ss
Zamanının da bende yapıyordum o meşhur programlarla hiç temp de bu kadar şişme hatırlamıyorum. Hatta birçok programı programfiles varsa apdata ini vs girdisi varsa 7-ziple katılımsiz yaparak ISO içerisinde sakliyordum.Elle yapmak daha sağlıklı özetle hem gereksiz bileşenleri eklentileri siliyordum.
Sizinki portableapps ile hazırladiniz galiba bana göre gereksiz program sadece değişkenleri ini olarak saklaması artısı.
Bir başka program denemenizi tavsiye ederim.
İsmi lazım olmayan sitedeki @karadurak winpe çalışmaları gözüm de canlandı.Size ait birçok uygulamayı kullanıyor umarım sizden izin almıştır.
Bir kaç sene auoit ile işsizlikten ilgilenince ne kadar emek ve zaman harcandığını görünce illegal program kullanımı bıraktım.
Gerçek ten verdiğiniz emeğin hakkı ödenmez.
Masaüstü kullananlar ikincil disk olarak mekanik disk kullanırsa sorun olmaz ama Laptoplarda sadece SSD kullanıldığından Özellikle geçici dosyası büyük olan uygulamalardan kaçınmak gerek.
SSD'im yok ama güzel bir bilgi o zaman SSD'e geçtiğimizde portable programlarıda terk edeceğiz demek mi bu?