VHD ler benim en çok içlerine kurduğum farklı windows sürümleri ile yazılım testleri sırasında işime yarıyor. Mesela 40-50 GB lık bir VHD oluşturup bunun içerisine Windows 7 , Windows 8.1 , Hyper-V içeren
bir Windows 10 kuruyorum ve ardından bu sistemlerde çıkarttığımız yeni yazılım veya sürümleri test ediyorum. VHD lerde Dinamik olarak genişleyen VHD ler Boot sırasında veya yavaşlık olarak sabit boyutlu VHD lerden biraz daha kullanışsızdır gel gelelim yeriniz az ise işe yarayabilirler. Diskimi değiştirdiğim için içerisinde bulunan birçok işletim sistemim BAD sektörleri temizlemek için Mekanik HDD e Normal (Hızlı olmayan) format atarken silindi zaten 50 şer Gb lık dosyaları biryere kopyalamam pek akıllıca olmayacaktı ve yerimde yoktu. Elimde 2.18 GB boyutunda olan ve Orjinal ISO dosyasından Sysrep edilmiş ve VHD ye %80 kurulu halde bulunan bir Windows 7 Ultimate x64 vardı gel gelelim içinde bulunduğu VHD dinamik olarak genişleyen bir VHD olduğundan bulunduğu şekli ile kullanmak yavaşlık dahil boot sorunlarına sebep olabilirdi bu nedenledirki Bu VHD yi hem sabit boyutlu yapıp hemde boyutunu 40 Gb olarak arttırdım ve VHD manager ise Boot menüsüne ekleyip windows 7 Ultimate x64 test sistemimi çalışır hale getirdim aşağıdaki yazıda nasılı açıklanmıştır.
Dinamik olarak genişleyen VHD yi Sabit boyutlu şekline çevirmek
Eğer disk yönetimi ile Sanal sabit disk (VHD/VHDX) oluşturduysanız , Microsoftun sanal sabit disk türü olarak Sabit boyutlu diski önerdiğini görmüşsünüzdür gel gelelim mesela 50 -100 -200 GB gibi büyük boyutlarda Sanal sabit disk oluşturacaksanız bu işlemin uzun sürdüğünü bilirsiniz bir diğer husus oluşturduktan sonra Boyutlarının büyüklüğü sebebi ile Harici disk vs gibi yerlere yedeklemek zordur, Bu nedenle Dinamik olarak genişleyen Sysrep edilmiş bir VHD içerisindeki Windows 7 yi tercih ettim. Genellikle VHD leri dinamikten sabit boyuta çevirmek gibi işlemler için Hyper-V kullanılıyor gel gelelim sistemim single language olduğu için Hyper-V bulunmuyor bu nedenle VHD resizer isimli küçük uygulamayı tercih ettim.
1. Sayfa sonundaki linkten VHD resizer isimli uygulamayı indirin ve çalıştırın, Karşınıza VHD yi seçebileceğiniz bir seçim penceresi gelecektir.
2. Buradan VHD yi seçtiğinizde karşınıza aşağıdaki gibi bir arayüz gelecektir. İlk olarak yeni VHD nin nereye kaydedileceğini belirleyeceğiz.
3. Save As butonuna tıklayalım ve açılan pencerede yeni oluşacak VHD yi nereye kaydedeceğimizi seçelim.
VHD kayıt yeri belirlendikten sonra VHD Resizer arayüzünde aşağıdaki kısımları kendinize göre düzenleyin. Ben Sabit boyutlu (Genişlemeyen) bir VHD kullanacağım için aşağıdaki ayarları yaptım
Type : Fixed
New Size : En düşük 40 GB olarak ayarlardan dip kısımdaki "Resize" butonu aktif olmuyor bu hususa dikkat etmekte fayda var. Resize butonuna basıldığında 10-15 sn hareketsiz gibi kalabilir bu sizi yanıltmasın beklemeye devam edin ve işlem çubuğu belirecektir.
Ve en sonunda işlemin tamamlandığını gösteren Yeniden boyutlandırma tamamlandı yeniden Boyutlandırma yapacakmısınız uyarısı gelecektir. (resize completed.Resize another ?) "Hayır" butonunu kullanın. Yeni oluşan sabit boyutlu VHD yi , VHD mager uygulaması ile boot menüsüne bağladım ve bir isim verdim. Buradan boot edip zaten %80 i kurulmuş olan windows 7 Ultimate yi 3-4 dk lık ilave kurulum tamamlanmasından sonra kullanmaya başladım. Windows 7 VHD de olmasına rağmen SSD üzerinde neredeyse düşünce hızında çalışıyor Windows 10 bu sistemin yanında gerçekten aşırı hantal ve yavaş kalıyor malesef.
- Hyper V ile VHD yi VHDX e çevirelim yada tersi Burada
- WinNTSetup ile Windows 10 Sysprep VHD hazırlama Burada
- VHD dosyasını yedekleme ve tekrar Boot menüsüne ekleme Burada
- Açılmayan VHD den verileri kurtarmak Burada
- VHD (Sanal sabit disk) her açılışta kayboluyor - çözümü Burada
- Simple VHD manager (Sanal sabit disk işlemlerini kolaylaştırır) - Burada
- Disk part ile sanal sabit disk (VHD) oluşturalım ve silelim Burada
- Windows araçları ile VHD dosyasını bağlama ve ayırma Burada
- VHD (Sanal sabit disk) ye işletim sistemi kuralım Burada
İlerde eklemeyi deneyebiliriz. Teşekkürler
Bu özellik sizin Simple VHD Manager yazılımınızda da olmalıydı.
Sanal makineyi aç. MiniTool Partition Wizard ile bölümleri küçült-sil. Dikkat; küçültülecek alan formatlanmamış olacak. Makineyi kapat. Ana makinede HYPER-V’yi aç. Diski düzenle / diski küçült. İşlem birkaç dakikada tamamlanıyor. Windows10 sanal makinenin diskini 100gb yapmıştım. Windows ısrarla window11 yükseltmesi yapmak istiyor. Her seferindede sanal makinede yükseltme yapılmaz diyor 🙂 Bıktım usandım. Diski 50gb’a düşürdüm. Rahat ettim.
Hızlı yapana rastlamadım malesef
virtual box ile oluşturduğum vhd ve yanlışlıkla 2 tb yukseltmiş oldugum vhdyi kucuk boyuta düsuremiyorum bu programla denedigimde de cok uzun suruyor
Geri bildirim için teşekürler.
elimde değiştirmem gereken bir vhd vardı bu kadar kolay olacağını bilmiyordum denedim. yapabildim teşekkürler