AHCI nedir Nasıl etkinleştirilir


AHCI nedir Nasıl etkinleştirilir
AHCI , Advanced Host Controller Interface kelimelerinin başharflerinden oluşmuş bir kavramdır ve Intel rehberliğinde birden fazla şirket tarafından ortaklaşa geliştirilen bir arayüz standardıdır

(Intel, AMD, Dell, Marvell, Maxtor, Microsoft, Red Hat, Seagate, StroageGear...) . Bu donanım mekanizması sayesinde sürücünün (Driver) Seri ATA (SATA) aygıtlarıyla iletişim kurması sağlanır. AHCI sayesinde Sabit disk sürücüsü , Native Command Queuing (NCQ) ve hot-plugging gibi gelişmiş Serial ATA (Advanced Serial ATA function) işlevlerini etkinleştirebilir.

AHCI nin Avantajları

1. ACHI, NCQ teknolojisini destekler
2. Daha hızlı okuma ve yazma hızı sunar
3. Hot-plugging i destekler , Hot-plugging bilgisayar çalışırken sisteme aygıt ekleme ve çıkarma işlemidir ve işletim sisteminin değişikliği otomatik olarak algılamasını sağlar

Windows XP sistemi AHCI modunu çok iyi destekleyemiyordu. Sistemi yüklemek için AHCI modu seçildiyse, sürücülerin disket sürücü aracılığıyla kurulması gerekiyordu bu sebepledirki o zamanlarda ve SATAII arayüzü sebebi ile IDE Modu çok popülerdi Fakat Windows 7 işletim sistemi çıktığında AHCI sürücüleri işletim sistemine entegre edildi ve sonrasında AHCI nin popüleritesi gittikçe arttı.

Sata IDE Pata

IDE - Integrated Drive Electronics Kelimelerinin ilk harflerinden oluşur . IDE temel olarak hot-plugging ve NCQ nun olmadığı AHCI'nin "eski" versiyonudur ve IDE modu daha eski işletim sistemleriyle en iyi uyumluluğu sağlamaktır. Aşağıdaki Tabloda AHCI ve IDE arasındaki farkları görebilirsiniz.

Ide, Ahci fark tablosu

1. SATA çok daha hızlıdır (SATA 3 ün hızı 6 Gb/s , IDE ise maksimum 133 MB/s hıza sahiptir)
2. SATA en yeni donanımlarla uyumludur.IDE en yeni donanımları desteklemez.
3. SATA Kabloları daha ince ve düzenlemesi kolaydır.
4. SATA sürücüleri, ana bilgisayarla çalışmak için Jumpere bağlı değildir. IDE sürücülerinin Jumper e ihtiyaçları vardır ve yanlış ayarlanırsa iletişim kuramaz.

Sabit Diskin Çalışma Modu nasıl Kontrol edilir (AHCI mi Değilmi)

Sabit diskinizin çalışma modunu kontrol etmek için birkaç farklı yöntem kullanabilirsiniz mesela Aygıt yöneticisinden bakabilir , BIOS tan kontrol edebilir veya bir uygulama yardımı ile AHCI etkinmi bulabilirsiniz.

1. Çalıştır kutucuğuna aşağıdaki komutu yapıştırın ve Enter tuşuna basın

devmgmt.msc

Açılan ekranda IDE ATA / ATAPI Denetleyiciler kısmını aşağıya doğru açın burada "Sata AHCI denetleyici" ibaresi geçiyorsa , sabit diskinizin çalışma Modu AHCI dir.

Aygıt yöneticisinde AHCI

2. BIOS a gidip ; SATA1 Contoller Mode, Configure SATA as , Storage options , SATA Mode , SATA Emulation... gibi bir bölüm arayın buradan AHCI Modu etkinmi değilmi görebilirsiniz, aşağıdaki eski ve yeni iki BIOS örneği verilmiştir.

Eski BIOS larda

Eski BIOS larda AHCI

Yeni tür (UEFI) BIOS larda

Yeni tür BIOS larda AHCI

Eğer Bir uygulama ile AHCI etkinmi değilmi görmek istiyorsanız Uzun süredir güncellenmeyen fakat halen çalışan Ücretsiz ve Portable bir uygulama olan Drive controller Info uygulamasından faydalanabilirsiniz Burada

Drive controller info ile ahci denetimi

Bazı bilgisayarlarda AHCI moduna geçmek için BIOS seçeneğinin olmadığını unutmayın. Bu durumda, problem BIOS'u güncelleyerek düzelebilir. Eğer BIOS ta AHCI yerine IDE görürseniz onu hemen AHCI yapmak için acele etmeyin çünkü BIOSTA AHCI ye alırsanız Mavi ekran hatası alabilirsiniz. Bunun sebebi AHCI sürücüsünün devre dışı bırakılmış olmasıdır. Bu nedenle şu adımları uygulayın.

1. Sayfa sonundaki registry kaydını indirip çalıştırın
2. BIOS a gidip AHCI modunu etkinleştirin
3. Sistem açılırken AHCI sürücülerini yüklemeye başlayacaktır ardından Bilgisayarı yeniden başlatmanız istenecektir. Sonraki açılışta AHCI etkin hale gelecektir.

NOT: AHCI yi İşletim sistemi kuruluyken etkinleştirecekseniz önce sisteminizin yedeğini almanızı tavsiye ederiz.

NCQ desteği varmı yokmu Nasıl anlaşılır

Prensip olarak NCQ (Native Command Queuing) , Okuma kafasının hareketini optimize etmek için sürücünün rastgele iletilen yazma/okuma komutlarını yerine getirmesini sağlar. Hız artar fakat bununla birlikte Güç tüketimi ve Gürültü de artabilir (Mekanik HDD lerde) . NCQ kullanmanın diğer bir avantajı ise iki ağır eşzamanlı sürücü erişim uygulamasını çalıştırmanız durumunda çoklu görev yapabilmesidir. Bu durumu daha iyi açıklamak için, iki kişinin aynı anda giriş katından bindiği bir asansör hayal edin. Birinci şahıs 12. kat düğmesine, ikincisi 2. kat düğmesine basmış olsunlar. Komut sırası takip edilseydi, 12. kata çıkmak ve daha sonra 2. kata inmek gerekecekti NCQ bu ters etkiyi ortadan kaldırıp 2. kat ve 12. kat a çıkılmasını sağlar. kısacası ; Sabit diskin okuma kafası aldığı komuta göre en yakın veriden okumaya başlayarak en uzak veriye doğru ilerler.

NCQ da okuma kafası

NCQ'nun etkinleştirilmesi için Öncelikle Sabit disk bunu desteklemeli ve SATA host bus adapter ve Sabit sürücüde açık olmalıdır. NCQ'yu etkinleştirmek için uygun sürücünün işletim sisteminde bulunması gerekir. Mevcut tüm yonga setleri Advanced Host Controller Interface (AHCI) yi destekler buda işletim sistemi tarafından sağlanan genel bir sürücünün AHCI yi kontrol etmesini ve NCQ’yu etkinleştirmesini sağlar. AHCI'yi açmanın en iyi yolu BIOS tur. NCQ desteğini öğrenmek için HD Tune isimli uygulamadan faydalanabilirsiniz . Yazılımı Buradaki linkten indirdikten sonra Kurulumunu yapıp çalıştırın ve Info sekmesine geçiş yapın bu sekmede NCQ desteğinin olup olmadığını görebilirsiniz.

HD tune ile NCQ desteği

Üstteki resimdeki yer sizde de işaretli ise Diskinizin NCQ desteği var demektir.

- Windows 10 da SSD için hangi ayarlar yapılmalıdır Burada

- Bölünmüş sabit diski (Hdd) tek dizin yapın Burada

- TRIM nedir SSD için neden faydalıdır Burada

- Diskim SSD mi yoksa Mekanik sabit disk mi Burada

- SSHD veya Hybrid sabit diskler Burada

- SuperFetch Hızlı getirme nedir nasıl kapatılır Burada

- Hangi sabit diski (HDD) Almalıyım Burada

- Laptoplara ikinci HDD nasıl takılır Burada


15 Yorum Var
  1. Avatar for TRWE_2012
  2. Avatar for Velociraptor
  3. Avatar for Salih BAŞAR
  4. Avatar for hakance
  5. Avatar for Velociraptor
  6. Avatar for Serdar
  7. Avatar for Velociraptor
  8. Avatar for Bilgilendirme
  9. Avatar for Velociraptor
  10. Avatar for orhan bayır
  11. Avatar for Velociraptor
  12. Avatar for ugur

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha