Yeni bir bilgisayar aldığınızda genellikle tek bir dizin (C: \) bulunur ve windows bu dizinde kuruludur. Tavsiyemiz bu tek dizini birden fazla dizine çevirmenizdir. Mesela C ve D dizinlerine bölerseniz windowsa tekrar temiz format atmak zorunda kaldığınızda diğer dizin olan "D:\" deki verileriniz silinmez ve bu dizini bir depo olarak kullanabilirsiniz. Gel gelelim bazen öylesi durumlar oluşurki bu bölünmüş dizinleri tek bir dizin haline getirmeniz gerekir. mesela benim Laptopumdaki mekanik sabit diskimde Bad sektörler oluşmaya başladı , işin ilginci sayının yavaş yavaş artmasıydı.
Bozuk sektör (BAD sector) onarımı için gereken bazı işlemleri yapmama rağmen durum düzelmeyince , 7 senelik sabit diskimi yenisi ile değiştirmeye karar verdim ve yeni bir SSD alıp taktım , lakin eski mekanik sabit diskimi harici bir kutu alıp ona taktıktan sonra depo olarak kullanacağım için aşağıdaki işlemleri yapmam gerekiyordu:
1. Üç dizin halinde bölünmüş olan diski tek bir dizin haline getirmem gerekiyordu
2. BAD (Bozuk ) Sektörleri düzeltmek için Full format atmam gerekiyordu
Üstteki işlemler zaten birbiri ile bağlantılı değilmi diye düşünen olabilir hayır değildir. Uzunca bir süredir işlemleri kısaltmak için varsayılan olarak hızlı format atılır ki aslında pek te sağlıklı olduğunu söyleyemem. Gelelim işlemlerimize.
Dizinlere bölünmüş sabit diski Tek dizin (Tek parça) haline getirelim
Laptoptan çıkarttığım sabit diski satınaldığım harici HDD kutusuna takıp usb den bağladım , ama siz dizin birleştirme işlemlerini bilgisayarınıza bağlı olan diskte de gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için kurulum medyasından (ISO dosyası veya DVD) sistemi açıp Komut istemine (Cmd) geçiş yapmanız ve komutları sırası ile uygulamanız yeterlidir.
NOT: Aşağıdaki işlemlerden sonra bütün verileriniz silinecektir bu nedenledirki bu işlemleri uygulayacağınız diskteki verileri yedekleyiniz.
1. Komut istemini (Cmd) yönetici yetkilerinde çalıştıralım ve sırası ile aşağıdaki komutları verelim
diskpart list disk
Böylece bütün disklerimiz listelenecektir.
2. Disk 2 benim BAD sektörlü eski sabit diskim , bunu 698 GB lık boyutundan anlıyorum , Disk 2 yi seçmem gerekiyor o nedenle aşağıdaki komutları sırası ile uyguluyorum
select disk 2 clean
3. Artık BAD (Bozuk) Sektörlü sabit diskim tek bir dizin haline geldi. "exit" komutunu verip diskparttan ve tekrar exit diyerek Cmd ekranından çıkış yapıyorum. Ardından çalıştır ekranına aşağıdaki komutu veriyorum
diskmgmt.msc
4. Disk yönetimi paneli açılırken bana hangi bölüm düzenini kullanmak istediğimi soruyor ben MBR yi seçiyorum , siz eğer GPT kullanıyorsanız onu seçin.
5. Disk yönetiminde tek dizin haline getirdiğim diski buluyorum ve sağ tıklayıp "Yeni Basit birim" diyorum
6. Yeni basit birim sihirbazı açılacaktır burada ilk ekranda ileri butonuna tıklıyorum
7. Sonraki ekranda boyutu belirlememi istiyor ben tek dizin halinde kullanacağım için burayı da ileri deyip geçiyorum
8. Bir sürücü harfi atama ekranı geldiğinde , G harfini atadığını görüyorum ve sadece ileri butonuna tıklıyorum
BAD (Bozuk) Sektörlü diske Full format atarak onarmak
9. Birimi biçimlendirme ekranında Hızlı biçimlendir tikli halde geliyor bunun tikini kaldırıyorum ki Full Format atabileyim böylece BAD sektörlere "0" yazılabileceğinden disk yönetimi bu sektörleri kullanmamak üzere işaretleyecektir.
10. Yeni basit birim tamamlanıyor ekranında "Son" butonuna basıyorum ve işlemin tamamlanmasını bekliyorum. Full format işlemi diskinizin büyüklüğüne göre 1-2 saat civarı sürebilir. Fakat BAD sektörlerin işaretlenebilmesi için şarttır.
Full format işlemini şu şekilde de yapabiliriz ; harici Sabit diskimizi USB portuna takalım ve sağ tıklayıp biçimlendir kısmını seçelim ardından "Hızlı Biçimlendir" kısmındaki tiki kaldıralım.
Üstteki işlemlerin hepsini tamamladıktan sonra CrystalDiskInfo uygulaması ile BAD (Bozuk) sektörlü diski kontrol ettiğimde artık BAD sectörlerin bulunmadığını gördüm. Böylece bu diski harici sabit disk olarak kutuda rahatlıkla kullanabileceğim. Bozuk (BAD) Sektörlerin düzeltilmiş halini aşağıda görüyorsunuz.
Elbetteki sektör bozuklukları yazılımsal veya donanımsal olabilmektedir. eğer sizde Full format işe yaramıyorsa diski yenisi ile değiştirmeniz kaçınılmazdır yoksa veri kaybı yaşama ihtimaliniz yüksektir.
- Sabit diskinizin sağlık durumunu kontrol edin Burada
- Sabit disk üzerinden windows 10 kurulumu Burada
- Diskim SSD mi yoksa Mekanik sabit disk mi Burada
- Hangi sabit diski (HDD) Almalıyım Burada
- Sabit disk dönüş hızı RPM nedir nasıl bulunur Burada
- Bir tıkla Sabit disk kullanım oranlarınızı görün Burada
- Sabit diskimiz toplam kaç saat çalışmış Burada
- SSHD veya Hybrid sabit diskler Burada
Hi guys
crystaldiskinfo sonuclarına guvenmemek lazım
Umarım sorunsuz hallolur
teşekkürler, tamda elimde bir diskim vardı isabet oldu
Malesef yazılım hakkında bilgim yok , incelemeye vaktim olursa deneme yapabilirim , ama belirli bir tarih veremem malesef.