Yeni bir bilgisayar aldığınızda genellikle tek bir dizin (C: \) bulunur ve windows bu dizinde kuruludur. Tavsiyemiz bu tek dizini birden fazla dizine çevirmenizdir. Mesela C ve D dizinlerine bölerseniz windowsa tekrar temiz format atmak zorunda kaldığınızda diğer dizin olan "D:\" deki verileriniz silinmez ve bu dizini bir depo olarak kullanabilirsiniz. Gel gelelim bazen öylesi durumlar oluşurki bu bölünmüş dizinleri tek bir dizin haline getirmeniz gerekir. mesela benim Laptopumdaki mekanik sabit diskimde Bad sektörler oluşmaya başladı , işin ilginci sayının yavaş yavaş artmasıydı.
Bozuk sektör (BAD sector) onarımı için gereken bazı işlemleri yapmama rağmen durum düzelmeyince , 7 senelik sabit diskimi yenisi ile değiştirmeye karar verdim ve yeni bir SSD alıp taktım , lakin eski mekanik sabit diskimi harici bir kutu alıp ona taktıktan sonra depo olarak kullanacağım için aşağıdaki işlemleri yapmam gerekiyordu:
1. Üç dizin halinde bölünmüş olan diski tek bir dizin haline getirmem gerekiyordu
2. BAD (Bozuk ) Sektörleri düzeltmek için Full format atmam gerekiyordu
Üstteki işlemler zaten birbiri ile bağlantılı değilmi diye düşünen olabilir hayır değildir. Uzunca bir süredir işlemleri kısaltmak için varsayılan olarak hızlı format atılır ki aslında pek te sağlıklı olduğunu söyleyemem. Gelelim işlemlerimize.
Dizinlere bölünmüş sabit diski Tek dizin (Tek parça) haline getirelim
Laptoptan çıkarttığım sabit diski satınaldığım harici HDD kutusuna takıp usb den bağladım , ama siz dizin birleştirme işlemlerini bilgisayarınıza bağlı olan diskte de gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için kurulum medyasından (ISO dosyası veya DVD) sistemi açıp Komut istemine (Cmd) geçiş yapmanız ve komutları sırası ile uygulamanız yeterlidir.
NOT: Aşağıdaki işlemlerden sonra bütün verileriniz silinecektir bu nedenledirki bu işlemleri uygulayacağınız diskteki verileri yedekleyiniz.
1. Komut istemini (Cmd) yönetici yetkilerinde çalıştıralım ve sırası ile aşağıdaki komutları verelim
diskpart list disk
Böylece bütün disklerimiz listelenecektir.
2. Disk 2 benim BAD sektörlü eski sabit diskim , bunu 698 GB lık boyutundan anlıyorum , Disk 2 yi seçmem gerekiyor o nedenle aşağıdaki komutları sırası ile uyguluyorum
select disk 2 clean
3. Artık BAD (Bozuk) Sektörlü sabit diskim tek bir dizin haline geldi. "exit" komutunu verip diskparttan ve tekrar exit diyerek Cmd ekranından çıkış yapıyorum. Ardından çalıştır ekranına aşağıdaki komutu veriyorum
diskmgmt.msc
4. Disk yönetimi paneli açılırken bana hangi bölüm düzenini kullanmak istediğimi soruyor ben MBR yi seçiyorum , siz eğer GPT kullanıyorsanız onu seçin.
5. Disk yönetiminde tek dizin haline getirdiğim diski buluyorum ve sağ tıklayıp "Yeni Basit birim" diyorum
6. Yeni basit birim sihirbazı açılacaktır burada ilk ekranda ileri butonuna tıklıyorum
7. Sonraki ekranda boyutu belirlememi istiyor ben tek dizin halinde kullanacağım için burayı da ileri deyip geçiyorum
8. Bir sürücü harfi atama ekranı geldiğinde , G harfini atadığını görüyorum ve sadece ileri butonuna tıklıyorum
BAD (Bozuk) Sektörlü diske Full format atarak onarmak
9. Birimi biçimlendirme ekranında Hızlı biçimlendir tikli halde geliyor bunun tikini kaldırıyorum ki Full Format atabileyim böylece BAD sektörlere "0" yazılabileceğinden disk yönetimi bu sektörleri kullanmamak üzere işaretleyecektir.
10. Yeni basit birim tamamlanıyor ekranında "Son" butonuna basıyorum ve işlemin tamamlanmasını bekliyorum. Full format işlemi diskinizin büyüklüğüne göre 1-2 saat civarı sürebilir. Fakat BAD sektörlerin işaretlenebilmesi için şarttır.
Full format işlemini şu şekilde de yapabiliriz ; harici Sabit diskimizi USB portuna takalım ve sağ tıklayıp biçimlendir kısmını seçelim ardından "Hızlı Biçimlendir" kısmındaki tiki kaldıralım.
Üstteki işlemlerin hepsini tamamladıktan sonra CrystalDiskInfo uygulaması ile BAD (Bozuk) sektörlü diski kontrol ettiğimde artık BAD sectörlerin bulunmadığını gördüm. Böylece bu diski harici sabit disk olarak kutuda rahatlıkla kullanabileceğim. Bozuk (BAD) Sektörlerin düzeltilmiş halini aşağıda görüyorsunuz.
Elbetteki sektör bozuklukları yazılımsal veya donanımsal olabilmektedir. eğer sizde Full format işe yaramıyorsa diski yenisi ile değiştirmeniz kaçınılmazdır yoksa veri kaybı yaşama ihtimaliniz yüksektir.
- Sabit diskinizin sağlık durumunu kontrol edin Burada
- Sabit disk üzerinden windows 10 kurulumu Burada
- Diskim SSD mi yoksa Mekanik sabit disk mi Burada
- Hangi sabit diski (HDD) Almalıyım Burada
- Sabit disk dönüş hızı RPM nedir nasıl bulunur Burada
- Bir tıkla Sabit disk kullanım oranlarınızı görün Burada
- Sabit diskimiz toplam kaç saat çalışmış Burada
- SSHD veya Hybrid sabit diskler Burada
2 ye bölünük harddiskim var ve iki parçadan biri neredeyse full dolu bu iki parçayı biçimlendirmeden yedeklerimi dosyalarımı kaybetmeden tek parça yapmak istiyorum fakat windowsun disk yönetiminden yapamadım bir süre önce şöyle bir program buldum
Web Link ...
bu program nasıl? kullanılırmı? güvenilirmi? nette araştırdım ama çok popüler değil 🙁 arayüzü bana kolay geldiği için kullanmak istiyorum fakat emin olamıyorum sanal işletim sistemide yok elimde deneyemiyorum :/ acaba düşünceniz nedir veya sanal makikeniniz varsa deneyebilirmisiniz?
@handsome...
Mesela 160 GB'lık bir disk en fazla 4 primay (Birincil) disk'e ayrılır.
Sen C'den D'ye alan kaydırmak istiyorsan;
1.C'de Sistemin ve yazılımların rahat çalışabileceği alanı minimum boyutunu belirlemelisin.Peki bunu nasıl beliryeceğim dersen kullandığın MS-Windows OS sürümünün Minimum Alan Gereksiniminden yola çıkabilirsin.
2.Normalde C:\ kök sürücüsünün bölüm sıra uzunluğunun (LBA) ortalamasını al.Yani diyelim ki C:\ kök sürücünün toplam kapasitesi 70 GB , o zaman MinTool yazılımı ile bu 70 GB'lık disk'e sağ tıklayıp , menüden Split (ayır) komutu ile karşına gelen küçük ekran'da 70x1024 MB =71680 MB / 2 = 35840 MB* (1/1024) GB = 35 GB 'lık alan ayrılmış olur.Tabii bu ayırma işlemi Yazılımın Boot Yükleme ekranın da olacak....(bunu baştan belirteyim)
3.Sistem açıldıktan sonra yazılım açılır (yazılımı yönetici modundan başlatmayı unutma)
D:\ Sürücüne sağ tıklanıp Merge (birleştir) komutu verilir.Önizlemesine (simülasyonu) bakılır. Sonra "Appy"(Uygula) tıklanır ve birleştirme işlemi boot ekranda yapılır.Sistemin bir sonra ki açılışın da yeni D: sürücü olur..... (kullanılabilir alanı artırılmış olarak)
@TRWE_2012: Hadi hayırlısı bakalım
@Handsome : Mini tool Partition wizard ı denemeni öneririm
Web Link ...
Zaten durumun farkındayım.Verilerin çoğunluğu (%98'i) harici 250 GB/1 TB/4 TB/ HDD'lerde ve 8,5 GB DVD x3 + 4.7 GB X 10 + 22 X 650 MB CD'lerde yedeklenmiş durumda...Yani herşey kontrol altında....Bu diskle nasip olursa 50000 saati geçmeyi hedefliyorum böylece Gines Rekorlar Kitabına başvuruda bulunanacağım....! 🙂
c sürücümde 71 gb boş yer var ama d sürücümde ise sadece 1bucuk gb bos yer kaldı benm indirmem gereken bazı dosyalarım var ve onları c sürücüsünde tutamam d sürücüme atmam lazım ama d sürücümde yer yok d sürücümü biçimlendirmeden , c den d ye nasıl boş olan alanı aktarabilirim ? diğer sitelere baktım ama kafam allak bullak oldu , çok karıştı bi çözümü varmı acaba?
Ham değer, Rakam
Raw değeri ne ifade ediyor
Diskinin çalışma saati 43 bin saat, bu oldukça yüksek bir çalışma saati, istatistikler bu diskin bozulma olasılığının çok yüksek olduğunu gösteriyor, zaten Tüm disklerin bir parça yıpranma payları bulunuyor. Bozulmakta olan bir diske FUll format attıktan sonra halen BAD sektör kalmışsa onlar fiziksel BAD sektördür ve Onarılmaları pek mümkün olmaz O sebeple uyguladığım taktiği tavsiye ederim , 15-20 tl ye girişleri uyan bir Harici HDD kutusu alıp Bu diski emekliye ayırmanı tavsiye ederim , elbette bu şekilde daha 5 yıl da çalışabilir fakat bu tamamen tesadüf olacaktır diye düşünüyorum. Ölmekte olan HDD sesli çalışma takılma , çok ağır çalışma , ısınma ... gibi farkedilebilir belirtiler verecektir. Değerlere bakıp bu disk ölümüş demek yanıltır.
Eline sağlık ilk fırsatta deneyeceğim.Gene farkını ortaya koymuşsun....Bravo.....!
Ölmekte olan bir diskin SMART Bilgileri Nasıl Olur_?
Web Link ...
@Reyhan : Bir deneyin derim , Fiziksel olmayan BAD sektörleri tamir edebilir.
@Ferdi : HDD kafa vurma veya atma dedikleri olay , manyetik okuma kafasındaki okuma iğnesinin bilgilerin saklı olduğu plakara çarparak fiziksel bad sectore yol açmasıdır.zor tamir olur çünkü birebir aynı ikincil bir harddisk bulmayı gerektirir. Bulunursa disk sökülüp tamiri mümkün olabilir.
Elinize sağlık kenarda bir atıl hdd vardı. Ona dediklerinizi uygulayacağım. Çok Çok sağolun. ❤💕💖👍
Mekanik arıza nasıl tespit edilir? Kafa vuruyor deyimi çok duydum ama tam olarak nedir bilmiyorum. Bunun da bir çözümü var mı? Disk sökülüp tamir edilebilr mi?