Güç Seçeneklerindeki "AHCI Link Power Management – HIPM/DIPM" seçeneği , kullanıcıların bir AHCI arayüzü aracılığıyla sisteme bağlı disk ve depolama aygıtları için bağlantı güç yönetimi modunu
SATA AHCI Link Güç Yönetimi iki tür Kontrole sahiptir
1. Host Initiated Link Power Management (HIPM) : Host tan Başlatılan Bağlantı Güç Yönetimi. Ana bilgisayar denetleyicisi HIPM (Ana Bilgisayar Tarafından Başlatılan Bağlantı Gücü Yönetimi) tarafından başlatılan güç yönetimi hem denetleyici donanımında hem de yazılımda uygulanabilir. Bu kontrolü kullanırken, ana bilgisayar denetleyicisi tüm disk istekleri tamamlandıktan hemen sonra diskleri düşük güç moduna alır
2. Device Initiated Link Power Management (DIPM) : Aygıttan Başlatılan Bağlantı Güç Yönetimi. Disk, komutları yürütmenin ne kadar süreceğini belirler, böylece tamamlandıklarında hemen güç tasarrufu moduna geçerler. Hem HIMP hemde DIMP enerji tasarrufu sağlar, ancak bu iki tür kontrol birlikte kullanıldığında maksimum tasarruf sağlanır.
AHCI, daha eski donanımlar tarafından sunulmayan özellikler sunmak üzere tasarlanan yazılımların Seri ATA (SATA) aygıtlarıyla iletişim kurmasını sağlar. AHCI özellikli bilgisayarlarda, sabit sürücülerinize / sürücülerinizden okuma ve yazma hızı daha yüksek olur, sürücüler daha sessiz olup güç tüketimi düşer.
NOT: DEVSLP (Device Sleep) ; SATA revision 3.2 ye ilave edilmiş olan bir özelliktir. Diskin çok düşük güç durumuna girmesini sağlamak için bir SATA disk sürücüsüne gönderilen bir sinyaldir. SATA özelliği, sürücünün düşük güç durumuna girmesine her zaman izin vermiştir, ancak geçmişte, sürücünün, yeniden uyanma sinyalini almak için yüksek hızlı alıcı-verici devresini açık tutması gerekiyordu. DEVSLP, bu güce aç gereksinimi, ayrı bir düşük hızlı pim kullanarak ortadan kaldırdı.
Link Power Management (LPM) türkçeye Güç yönetimi olarak çevrilebilir. Bir LPM işlem şeması DIMP için şu şekildedir ; ana kontrol cihazına veri aktarımı tamamlandıktan sonra, cihaz enerji tasarrufu moduna geçmek için izin ister; ana denetleyici geçişi kabul eder veya reddeder; kabul ederse, geçişe uygun komutu verir. Geçiş işlemi performans sebebiyle kısmi olarak gerçekleştirilir. Bir süre işlem yapılmadığında, ana bilgisayar denetleyicisi cihazı hafif uyku moduna geçirme komutu verir.
AHCI Link Power Management kullanım amacı nedir
SATA AHCI Link Güç Yönetimi özelliğinin pratikteki kullanımı ; sabit disklerin güç tüketiminden tasarruf sağlaması amacıyladır mesela Aktif haldeki bir disk 2-3 watt güç harcarken bu tasarruf modları sayesinde boştayken bu kullanım miktarı mekanik sabit disklerde 0.1-0.7 watt a düşmektedir. SSD lerde ise 0,1 watt ın altında bir seyir izlemektedir. SATA AHCI LPM (Link Power management) Mekanik Sabit disk ve SSD disklerde güç tüketimini önemli ölçüde azaltabilir bu da laptop (Dizüstü) veya Mobil cihazlarda batarya ömrünü artırmaktadır.
AHCI Link Power Management kullanım Koşulları nelerdir
Bu teknikte Dikkat edilmesi gereken önemli hususlar şöyledir.
1. AHCI Link Power Management özelliği yalnızca mobil yonga setleri (en azından Intel yonga setleri) tarafından desteklenir.
2. DIPM kontrol modunun aktivasyonu işletim sistemi versiyonunun ve sürücünün kullanımına bağlıdır. Windows Vista'dan başlayarak, işletim sistemi zaten AHCI modu için bir sürücü içerir - "DIMP işlemi sağlayan Standart AHCI 1.0 Seri ATA Denetleyicisi ", ancak Windows Vista'da varsayılan olarak devre dışıdır ve Windows 7 için yalnızca güç tasarrufu (power saving) için etkindir. AHCI LPM çalışma modunu değiştirmek, kontrol panelindeki güç tasarrufu ayarları veya powercfg konsolu komutuyla yapılır.
3. LPM (Link Power Management) yi kullanabilmeniz için BIOS unuzun bunu desteklemesi gerekir (Ki hemen hemen hepsinde mevcut) , Anakart desteği (Interlock Switch) ve SATA AHCI modunun etkin olması gerekir.
Güç yönetimine AHCI Link Power Management - HIPM/DIPM ilave edelim
Güç yönetimine AHCI Link Power Management - HIPM/DIPM ilavesini iki farklı şekilde gerçekleştirebiliriz.
1. Yönetici Komut isteminden (Cmd) verilecek bir komutla , Aşağıdaki ilk komut Güç yönetimi seçeneklerine AHCI LPM - HIPM/DIPM ilave eder, İkincisi ise bu özelliği kaldırır
powercfg -attributes SUB_DISK 0b2d69d7-a2a1-449c-9680-f91c70521c60 -ATTRIB_HIDE powercfg -attributes SUB_DISK 0b2d69d7-a2a1-449c-9680-f91c70521c60 +ATTRIB_HIDE
Komutların kullanımı aşağıdaki resimde gösterilmiştir.
2. Bir registry kaydı değişikliği ile Güç yönetimi seçeneklerine AHCI Link Power Management - HIPM/DIPM ilave edebiliriz. Bunun için aşağıdaki registry kaydına gidelim
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\0012ee47-9041-4b5d-9b77-535fba8b1442\0b2d69d7-a2a1-449c-9680-f91c70521c60
Attributes DWORD değerini çift tıklayalım değer ihtiyacımıza göre değiştirelim :
1 = Kaldırıldı
2 = İlave edildi
Sayfa sonundaki linkten hazır Registry kayıtlarını ve gerekli scripti edinebilirsiniz.
Üstteki yöntemlerden biri ile Güç yönetimine AHCI Link Power Management - HIPM/DIPM ilave ettinizse çalıştırdan aşağıdaki komutu verin
control.exe powercfg.cpl,,3
Karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere gelmesi gerekir. Eğer windows 7 kullanıyorsanız ilgili seçenekleri Sabit disk kısmında bulabilirsiniz.
Güç yönetimine eklenen yeni özellik seçenekleri ne anlama geliyor derseniz
Güç yönetimine AHCI Link Power Management - HIPM/DIPM ilave eder ve bunu kullanırsak bize ne fayda sağlar ? Yapılan Testlerde HIPM + DIPM modunun kullanılmasının mekanik Sabit disk ve SSD lerin güç tüketimini düşürdüğü ortaya çıkmıştır. aşağıda sonuçlar:
- AHCI Link Power Management - HIPM/DIPM kullanılması ile Mekanik Sabit disk içeren laptoplarda Pil ömrü 11 - 30 dakika arası artmıştır.
- AHCI Link Power Management - HIPM/DIPM kullanılması ile SSD içeren laptoplarda Pil ömrü 20 ila 50 dakika arası bir artış sağlamıştır.
- Sadece HIPM kullanılırsa Laptop pil ömrü ortalama 10 dakika artarken HIPM + DIPM kullanıldığında bu süre 21 dakikaya kadar çıkmaktadır.
- Hangi sabit diski (HDD) Almalıyım Burada
- Bir tıkla HDD doluluk oranınızı görün Burada
- Sabit diskimiz toplam kaç saat çalışmış Burada
- Diskim SSD mi yoksa Mekanik sabit disk mi Burada
- SSHD veya Hybrid sabit diskler Burada
- HDD durumumuzu bir komutla öğrenelim Burada
- Cmd komutu ile laptop pil yüzdesini bulalım Burada
- Laptopunuzun nekadar pil ömrü kalmış bulun Burada
Aynen,izin veriyorsa ikisinde de HIMP + DIMP seçilecek