RPM "revolutions per minute" kelimelerinin ilk harflerinden oluşur anlamı ise dakikadaki devir sayısıdır. Standart bir sabit diskin içinde dönen bir disk vardır - RPM bir dakika içinde kaç kez döndüğünü ölçer
. RPM arttıkça, sabit sürücünüzün hızı da artar. Bu yüzden, daha yüksek bir RPM'ye sahip bir sabit sürücü daha hızlıdır. SSD lerde herhangi bir dönen parça bulunmadığından RPM değerleri de "0" dır. Son zamanlarda piyasaya sürülen bilgisayarların birçoğunda SSD bulunsada elinizdeki eski bilgisayarın HDD sini değiştirecekseniz veya Ağa Bağlı Depolama (NAS) sisteminizin sabit diskini arttıracaksanız yeni bir Mekanik sabit disk alımı düşünebilirsiniz.
Mekanik sabit disklerin SSD lere göre bazı avantajları vardır mesela çok daha uygun fiyarlıdırlar . Verilerin kurtarılması SSD lere göre nispeten kolaydır. Peki ama Alacağınız sabit diskin Dönüş hızı (RPM) ne olmalıdır ? Piyasada en çok satılan 5400 ve 7200 RPM lik sabit disklerdir. bunun yanında 12000,15000 ... dönüş hızlı olanları da mevcuttur. Bir sabit sürücünün performansı, verilerin depolandığı plakalardan (veri akışı olarak da bilinir) bilgisayara aktarım hızı ile ölçülür ve tipik olarak, plakaların yoğunluğu ve dakikadaki devir sayısı arttıkça daha yüksek performans elde edilir.
7200 ve 5400 RPM Sabit diskler arasındaki farklar
7200 RPM'de çalışan sabit disklerin 5400 olanlara nazaran Okuma ve yazma hızları %20 daha fazladır buda bir işletim sisteminin performansını arttırır , mesela dosya aktarımı daha hızlıdır ve programlar daha hızlı açılır. Bunun yanında Daha fazla ısı üretirler, daha fazla güç sarfederler ve dönüş hızları fazla olduğundan daha gürültülü olabilirlerler. Tüm bunlar gözönüne alındığında 7200 RPM lik Sabit disklerin (HDD) ömürleri 5400 RPM lik olanlara göre göreceli olarak az da olsa daha kısa olabilir.
5400 RPM diskler ortalama 100 MB / sn okuma ve yazma hızları sunarken, 7200 RPM diskler ortalama 120 MB / sn okuma ve yazma hızları sunarlar . Performans arıyorsanız, 7200 RPM sabit disklerini göz önünde bulundurmalısınız. Ancak, yalnızca dosyaları depolamak istiyorsanız, 5400 RPM lik sabit diskler pekala işinizi görecektir.
Sabit diskin (HDD) RPM değeri nasıl bulunur
Bilinen en kesin yöntem Sabit diskin üzerindeki etikete bakmaktır. Elbette her marka ve model de bunu yapmak okadar kolay olmayabiliyor mesela Laptoplarda çoğu kişi vida sökmekten kaçınır veya her Mekanik sabit diskin üzerindeki etikette bu bilgi yeralmayabilir bu nedenledirki Sabit disk bilgisi veren ücretsiz yazılımlardan birini kullanabilirsiniz. Ccleaner uygulamasını da kodlayan Piriform a ait Speccy isimli yazılım bu konuda işinizi görecektir.
Uygulamayı indirip çalıştırdıktan sonra Sol tarafta bulunan Storage kısmını seçin böylece sağ tarafta açılacak olan bilgilerin arasında Speed yazısının karşısında RPM değeriniz verecektir. Yine ücretsiz ve portable bir yazılım olan CrystalDiskInfo Uygulamasını kullandığınızda hem disk sağlığınız hakkında bilgi bulabilcek hemde Sabit diskinizin Dönüş hızını görebileceksiniz
Eğer yazılımsız bu bilgiyi elde etmek isterseniz Aygıt yöneticisine gidip Sabit diskinizi bulun ve buna sağ tıklayıp özellikler deyin açılan pencerede ayrıntılar sekmesine geçip aşağı açılır pencereden Donanım kimlikleri kısmını seçin ve buradaki kimlik numarasını kopyalayıp Googlede aratın (Herzaman doğru sonuç vermeyebilir)
Eğer işletim sisteminiz Linux ise herhangi bir yazılım kullanmanıza gerek olmadan aşağıdaki komutla Mekanik sabit diskinizin Dönüş hızını (RPM) bulabilirsiniz.
# hdparm -I /dev/sda | grep Rotation
Üstteki kodu bizzat denemedim lakin kulananlar doğruluğunu onayladılar.
- HDD durumumuzu bir komutla öğrenelim Burada
- USB belleği HDD olarak kullanalım Burada
- Hangi sabit diski (HDD) Almalıyım Burada
- Bir tıkla HDD doluluk oranınızı görün Burada
- Diskim SSD mi yoksa Mekanik sabit disk mi Burada
- Sabit diskimiz toplam kaç saat çalışmış Burada
- SSHD veya Hybrid sabit diskler Burada
SSD almanı öneririm ama SATA II hızında çalışacaktır burada amaç zaten ilerde bilgisayarı değiştirdiğinde de SSD den faydalanabilmen lakin M2 yada mSATA SSD ler uymayacaktır.
Sata 2 portlu lga775 anakartım var. 5400 lük sata2 HDD bağlı ama bir disk daha alıp yeni diske win10 kurup, eski diski de dosyalar için tutmak istiyorum. Sizce ne almalıyım?
-ssd mi?
-mevcut disk gibi 5400 rpm sata2 hdd?
-7200 rpm sata3 hdd mi?
En akıllıca seçim ne olur?
Garip bir şekilde sizin diskinizde Cache bilgisi yeralmıyor bu durumda ya üretici firmaya email atarak veya ilgili Sabit diskin internetteki Dökümanları üzerinden bilgi sahibi olabilirsiniz.
Cahilliğimi mazur görün ama dediğiniz yeri bulamadım
Web Link ...
Web Link ...
Crystal disk infoda sağ üstte Buffer boyutu dediği cache dir. İlaveten HDD lerin üzerinde de yazar.
Merhaba Hard diskin cache (ön bellek) nasıl öğrenebiliriz bir çok yazılımda bulamadım. Model numarasında arama yaptığımda satın alma formlarından başka yerde göremiyorum.
Teşekürler Emre , Selamlar.
çok bilgilendirici mükemmel bir anlatım.