Donanım et ve kemik ise yazılım ruhtur diye bir laf vardır , İkisi birbiriyle iç içedir ve bir bilgisayar veya makinadan tam randıman almak için hem yazılım hemde donanımsal optimizasyon şarttır. işinize
gerekli olan bir yazılımı ararken google de birçok terim ile karşılaşıyorsunuz , mesela Freeware, shareware,open source .... peki ama nedir tüm bu terimlerin anlamları ? Teknik terminolojiler arasındaki farkı anlamak, doğru yazılımı bulmanızda kolaylık sağlayacaktır. Aşağıdaki makalemizde dilimizin döndüğünce bunları açıklmaya çalışacağız.
1. Open Source software (Açık kaynak kodlu yazılım)
Bu yazılımlar kaynak kodları ile birlikte dağıtılırlar . Kullanıcılar yazılımı geliştirmek için yazılımı değiştirebilir, inceleyebilir ve geliştirebilir. Kaynak koduna ek özellikler eklenebilir. Açık kaynak kodlu bir yazılım ücretsiz veya ücretli olabilir. Açık kaynak kodlu yazılm tercih sebepleri : Yazılım üzerinde daha fazla kontrol, Daha güvenli , Kararlı , Yüksek kaliteli sonuçlar elde edilebilmesi ve kaynak kodu ile hem öğrenme hemde yeni yazılım fikirlerinin ortaya çıkabilmesidir. Mesela ; Apache HTTP web sunucusu, Mozilla’nın Firefox web tarayıcısı ... gibi yazılımlar Açık kaynak kodlu yazılım sınıfına girerler.
2. Freeware (Ücretsiz yazılım)
İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirip kullanılabilen yazılımlardır . Bu yazılımlar, programı açık kaynaklı yazılımlarda olduğu gibi değiştirme, paylaşma ve inceleme özgürlüğü sağlamaz çünkü genellikle kapalı kaynak kodlu olurlar. Tercih sebebi genellikle ücretsiz oluşlarıdır mesela bu tür yazılımlara örnek ; skype , Adobe Acrobat Reader , DnsJumper ....
3. Shareware (Ücretli yazılım)
Shareware yazılımı, deneme bazında serbestçe kullanıcılara dağıtılan bir yazılımdır. Yazılımda yerleşik bir zaman sınırı vardır (örneğin, 30 gün veya 2 ay boyunca ücretsiz). Zaman sınırı aşıldığında, devre dışı bırakılacaktır. Zaman sınırından sonra kullanmak için ücretini ödemeniz gerekir. Shareware nin birçok çeşidi vardır.
Shareware çeşitleri nelerdir
3.1. Freemium (Ücretsiz fakat birkaç özelliği ücrete tabi) : Free ve premium kelimelerinin birleşiminden oluşur. Freemium, hem ücretsiz hem de premium hizmetler sunan bir iş modelini tanımlamak için kullanılan bir terimdir , bu yazılımlarda kullanıcının denemesi için ücretsiz ve temel hizmetler sunulur fakat gelişmiş ve ek özellikleri kullanmak için ücret talep edilir. Uygulanan model sebebi ile diğer Shareware çeşitleri arasındaki en kullanıcı dostu yöntemdir. Sordum ekibi olarak AskAdmin yazılımında uyguladığımız modeldir.
3.2. Donationware (Bağış yapmanızı ister) : Yazılım kullanıcıya ücretsiz olarak sunulur ve opsiyonel olarak bağış yapması istenir , bir diğer adı da beggarware dir. Burada bağış herzaman yazılım üreticisine gitmeyebilir. mesela dini kurumlara yaşlılar yurduna veya kimsesiz çocuklar vakıflarına bağış toplayan yazılımlarda mevcuttur. Bağışın miktarına bir sınır konmaz isteyen bir milyon dolarda bağışlayabilir.
3.3 Nagware (İkide birde satın al veya kaydol diyen yazılım) : ismini "nag" kelimesinden almaktadır , Monitörde görünen hatırlatma penceresi genellikle nag ekranı olarak adlandırılır. Yazılım ücretsiz olmasına rağmen rahatsız edici popuplarla kullanıcıyı birşeyler satınalmaya veya biryerlere kayıt olmaya zorlar bazı ücretsiz antivirüsler , winrar bunlara en güzel örnektir.
3.4 Adware (Reklam gösteren yazılım) : Bir yazılım çalışırken reklam gösterilmesidir. Reklamlar, programın kullanıcı arayüzünde popup şeklinde olabileceği gibi yazılımın herhangi bir yerinde veya bir butona basıldığında da ortaya çıkabilir , genellikle Kullanıcılardan , reklamsız bir deneyim için yazılımı satınalmaları istenir. Bazıları arama sorgularınızı reklam web sitelerine yönlendirir ve hakkınızda pazarlama türü veriler toplarlar. Adware size bilgi topladığını bildirmezse, kötü amaçlı olarak kabul edilir ve antivirüsler tarafından engellenir.
3.5 Demoware (Deneme sürümü) : Demo kelimesi demonstration dan gelmektedir birşeyin sunumunu , tanıtımını yapmak anlamındadır . İnsanların bir programı satın alıp almayacağına karar verirken ücretsiz olarak kullanmalarını sağlayan bir modeldir. Genelde iki türü bulunur.
3.5.1 Crippleware - Yazılımın tüm özellikleri sunulmaz sadece birkısmı kullandırtılır ve tamamını kullanmak için ücret talep edilir.
3.5.2 Trialware - Kullanıcı yazılımı tüm özellikleri ile belirli bir süreliğine kullanabilir, mesela kullanıcı yazılımı 2 hafta veya bir ay kadar ücretsiz olarak kullandıktan sonra satınalması istenir.
- USB yazma korumasını kaldıran yazılımlar Burada
- Bir yazılım 32 mi 64 bit e göremi derlenmiş bulalım Burada
- Yazılım engellemede karma kural yöntemi Burada
- Bir yazılım ikonunu kolayca alalım Burada
- Bir yazılımın kullanımını engelleyelim Burada
Cümlemizden inşallah , selamlar.
Abi allah razı olsun hoca karne notu olarak bunları araştırmamızı istemiş eywallah baya iyi olmuş
açık kaynak kodlular ve portable lar her zaman
en iyisidir kullanın kullandırtın 🙂
bella benissimo muçaço
Yorumlarınız için teşekürler arkadaşlar
Harika bir yazı. Özellikle yeni başlayanlar ve çok detaylı bilmeyen kullanıcılar için arada derede kalmış nimet niteliğinde bir anlatım. Bu tür yazıların birçok kullanıcı için faydalı olduğuna inanıyorum çok teşekkürler.
Bilmeyen kullanıcılar için son derece faydalı bir yazı olmuş. Öğrenmeye dayalı anlatımlarda çok iyisin velociraptor tebrikler.
Yorumun için teşekürler, selamlar
bilmediğim pek çok kavram varmış çok güzel derlemişsiniz. Elinize sağlık