Android sürümlerini Bilgisayarlardaki windows sürümleri gibi düşünebiliriz , bazı windows sürümleri çok daha ağır çalışırken bazıları çok daha seridir. yine farklı sürümlerin kaynak tüketimi ve buna bağlı
olarak pil tüketim süresi değişkenlik gösterecektir. Birkaç gündür Android Pie veya diğer adıyla Android P veya Android 9 u test ediyorum. Elimdeki One plus 5 Android sürümü olarak beşinci (Nougat 7.0 , Nougat 7.1 , Oreo 8.0 , Oreo 8.1 , Pie 9.0) güncellemesini aldı , aslında bu pek alışılmış bir durum değildir genellikle Sony, Samsung gibi modellerde ya tek Android sürümü verilir veya şanslıysanız maksimum bir güncelleme alırsınız. Bunda amaç size telefon aldırmaktır. Şöyle hayal edin ; Bir laptop aldınız üzerinde windows 8.1 var ve windows 10 yükleyemiyorsunuz , yüklemek istediğinizde size git yeni bilgisayar al diyorlar ? nasıl hissedersiniz Enayi gibi değilmi ? Bu akla mantığa ters durum aynen cep telefonu piyasasında yıllardır uygulanıyor. Bir kıytırık yazılım yüzünden sizi yeni donanım almaya mahkum ediyorlar. Ben akıllı telefonları Kitkat sürümünden beridir kullanıyorum Bugüne kadar çıkmış olan tüm android sürümleri listesi aşağıdaki gibidir.
Tüm android sürümleri (kronolojik sıra)
Yaptığım gözlemlere göre Kullanıcıya daha fazla cep telefonu satmak için yapılan hileleri aşağıda sıraladım
1. Yazılım desteği sunmamak
Android veya IOS veya herneyse bunlar birer yazılımdır. Üretici diyelimki X marka bir telefonu Nougat 7.0 ile size sattı Nougat sürümü 7.1 çıktığında bu güncellemeyi sunuyor ama Oreo 8.0 ı sunmuyor maksadı sizi yeni telefon almaya zorlamak. Bu hileyi en çok kullanan iki marka SONY ve SAMSUNG tur marka takıntısı olanlara duyrulur.
2. Akıllı telefonun pilini tümleşik olarak sunmak
Şu anda bütün markaların uyguladığı hiledir, YOK böyle birşey pili değişmeyen telefon olmaz , değişmiyor dedikleri pilleri bantla yapıştırmışlar arkadaşın telefonundaki pili internetten sipariş verip bal gibi de değiştirdik. Haa telefon üreticileri ilerki modellerde nekadar alçalıp ne tür tedbirler alırlar bilemem lakin bu konu tam davalıktır.
3. yazılımların kaynak gereksinimlerini şişirmek
Bu da hem bilgisayar hemde Akıllı telefon piyasasında en çok yutturulan hiledir. Chromenin kaynak ihtiyacı veya firefoxunki şukadar derler xp de kullanamazssın derler hepsi hikayedir , isteseler domuz gibi de bunun 1/100 ünde kaynak tüketen yazılımlar kodlayabilirler. Bu kaynak tüketim masallarını yıllardır bir güzel süsleyip donanım satmak için kullanırlar
4. Donanım Desteklemez yalanı
2 yıl önce aldığınız cep telefonunuz muhtemelen Android Pie (9) u desteklemiyor diye duymuşsunuzdur , peki ya sebep ? tamamen size yeni telefon aldırmak gerisi martaval, varsayalım benim telefonumda en son çıkan Android Pie sürümünün desteklediği bir özellik donanım olarak yeralmasın ,tamam o özelliği kulanmam , yazılıma bir kontrol kodu eklemek 2 sn lerini almaz fakat işlerine gelmez çünkü bulmuşlar müşteriyi ve inek gibi sağacaklar.
Gelelim kullandığım sürümler arasındaki gözlemlediğim farklara ; Nougat 7.0 ile Akıllı telefon modelim olan One Plus 5 i 14 gün kullandığımı biliyorum ekran resimlerini dahi sitede vermiştim. ardından Nougat 7.1 geldiğinde anında telefonun pili 5 günde bitmeye başladı , yazılımsal olarak geri planda ya bilerek (pili aşındırmak maksatlı) yada hata neticesi bir işlem sürekli çalıştırılıyordu. Android 8.0 birçok hatalar içeriyordu mesela geri plandaki uygulamalar düzgün sonlanmıyordu bunu da Battery life isimli bir uygulama ile sürekli gözlemledim Android 8.1 dede durum değişmedi , Lakin Android pie (9) da Batey life yazılımını kaldırdım çünkü arka planda çalışan tüm uygulamalar şimdilik düzgün sonlanıyor. Arayüz pek umrumda olmadığında direkt kaynak kullanımı ve bunun pile etkisi üzerinde durdum. Uzun lafın kısası cep telefonu alırken Marka ya takılmayın. Desteklemiyor yalanına inanmayın ve hepsinden önemlisi Cep telefonunuz 10 yıllıkta olsa reklamlara aldanıp değiştirmeye çalışmayın.
- Android te Rahatsız etmeyin özelliği nasıl aktif edilir Burada
- Mobil chromede Gözatma verileri nasıl temizlenir Burada
- Bilgisayardan Sms gönderin veya alın Burada
- Android te silinen fotoğrafı programsız kurtaralım Burada
- Android kilit ekranında Mesaj içeriği Görünmesin Burada
Çok doğru bir karar tebrik ediyorum.
ben note 4 almistim ilk dokunmatik tlf umdur.
sonra takip ettim tlf piyasalarini yani kim ne yapiyor diye....
baktim bunlar bize keriz ve aptal ahmak budala deli cahil gozuyle bakiyorlar.
gozumuzun icine baka baka hep dolandirdilar ve biz buna bile bile kandik.bazi salaklar gordum tanidigim kisiler bunlar.elinde x4,x5,x6 v6 v3 v7 ya dedim sen delimisin aptal aptal bakti.
o an anladimki pohpohlanan bir milletiz.ve hemen havaya giriyoruz benim elimde x7 var.yururken sanki elinde dunya var.artik kanmiyorum ilk defa bir dokunmatik tlfn aldim .ondan sonra almadim ilk ve son telefonumdur.
ben keriz degilim ve bu oyunlara gelmeyecem.
Selamlar Hasan Hüseyin.
Bilgilendirme için teşekkürler
İnsanların gözümün önünde bu şekilde dolandırılmaları hoşuma gitmiyor ve yazılım üzerinden bukadar hileyi midem kaldırmadı. Neticede üstteki yazı çıktı ortaya. Şikayet var konusunda da haklısın genelde Türkiyede bir ürün alacaksam öncesinde uğrar neler yazıldığına gözatarım. Yorumun için teşekürler.
Teşekkürler Velociraptor içini dökmüşsün 🙂 işte bu yüzden tuşlu telefon devrini özlüyorum.. @Tolga Güler cidden Sony telefondan memnunmusun?Bende de sony var hayatımın en büyük hatası olarak tanımlıyorum. (-ki sony baş tacıdır benim için.)Baştan sona, 500 tl lik ürününden 5000 tllik ürününe kadar kronik hatalarla dolu.
Neyse uzatmadan bir uyarı da bulunmak istiyorum; Arkadaşlar elektronik ürün ne olursa olsun ürünü almadan önce sikayetvar.com sitesinden hakkında ne yazılmış iyice araştırın.Sadece ürünün donanım özelliklerine bakarak veya "şu şöyle diyor" "bu böyle diyor" diye almayın.
Selametle.
Sen memnunsan sorun yoktur Tolga, selamlar.
bugüne kadar kullandığım telefonlar sadece iki kez güncelleme aldı. Marka sony takıntım olduğu için değil. Özellik olarak beni memnun ettiği için aldım. Konu için teşekkürler.