Windows işletim sistemli yeni bir bilgisayar aldığımızda (OEM), Fabrika ayarlarına geri dönmemizi sağlayan bir kurtarma dizini (Recovery Partititon) ile birlikte gelir. bu bölüm işletim sistemi zarar
Firmanın oluşturduğu kurtarma bölümü yerine kendi kurtarma bölümümüzü oluşturmak bizlere büyük avantaj sağlayacaktır , birkere kurtarma bölümünü oluşturduğumuz tarihe kadarki güncellemeleri kurmuş olacağız , gereksiz yazılımlardan arındırılmış tertemiz bir sistemimiz olacak ve daha da önemlisi kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda yaptığımız tüm ayarlar ve kurduğumuz yazılımlar bir tuşla geri gelecektir böylece bir sonraki sistem çökmesinde temiz format atıp saatlerce Windowsu özelleştirmek ve program kurmak zahmetinden kurtulmuş olacağız. İşlem kısaca şu şekilde gerçekleşiyor ; Temiz bir windows kurup bütün ayarların yapıyoruz ve gerekli tüm yazılımları kuruyoruz ardından Windows'u kullanmaya başlamadan önce Windows görüntüsünü özel bir install.wim dosyasına alıp kendi özel "fabrika kurtarma" dizinimizi oluşturuyoruz gelelim ayrıntılarına.
1. Windows imajını alalım
1.1) Temiz bir windows kurulumu yapalım , sisteme kullanıcı girişi yapıp tüm güncellemelerini yükleyelim , önemli bulduğumuz modifikasyonları tema ayarlarını vs. herşeyi yapıp bize gerekli tüm yazılımları yükleyelim.
1.2) Tüm ayar ve program kurulumlarından emin olduktan sonra Windows kurulum medyası ile (Windows Iso su DVD si, Parmak belleği...) boot edelim ve aşağıdaki ekrana kadar standart kurulum prosedürünü uygulayalım (ileri , ileri deyin).
1.3) Üstteki ekran geldiğinde Klavyedeki Shift ve F10 tuşlarına birlikte basalım ve Komut istemini (Cmd) yi açalım ve sırası ile aşağıdaki komutları verelim.
Diskpart list vol
1.4) Amacımız Windowsumuzun geçici olarak aldığı dizin harfini bulup bu sıfır sistemin görüntüsünü almak (Capture) ve bu görüntüyü install.wim şeklinde başka bir bölüme (Dahili veya harici sürücü) veya paylaşılan bir ağ klasörüne kaydetmek bu işlemide herzaman olduğu gibi DISM komutları ile yapacağız. (Aşağıdaki resim temsilidir).
1.5) Temiz windowsun kurulu olduğu dizini belirlediğime göre artık DISM komutu ile bu windowsu özelleştirilmiş bir WIM dosyasına dönüştürebilirim.
/imagefile: Yakalanan Windows görüntüsünün nereye kaydedileceğini belirliyoruz, bu parametreden sonra kaydedilecek yerin yolunu belirtmeliyiz. Ben Z dizinine install.wim şeklinde kaydetmek istiyorum.
/capturedir: DISM komutuna hangi dizinin temiz windows kurulumunu içerdiğini söylüyoruz , mesela örneğimizde , yeni kurduğumuz windowsun D dizininde olduğunu varsayarsak komutumuz aşağıdaki şekilde olacaktır.
dism /capture-image /imagefile:Z:\install.wim /capturedir:D:\ /name:"Recovery" /compress:maximum
The Operation completed successfully mesajını aldıktan sonra komut istemini ve ardından da Windows kurulum ekranını kapatıp windowsu normal olarak açıp kullanıcı girişi yapalım.
2. Windows Kurtarma dizinini oluşturalım
2.1) Dahili HDD veya SSD mizde yeni bir dizin oluşturalım bu işlemin nasıl yapılacağı daha önceki makalelerimizden birinde "Windows 10 da programsız dizin bölümleme" başlığı altında ayrıntılı şekilde açıklanmıştı Burada , adımları aynen uygulayınız.
Küçültülecek alan miktarı olarak kaç GB belirleyelim derseniz , Üstteki birinci bölümde oluşan install.wim + 1 G yeterli olacaktır. Mesela bendeki install.wim 6.2 GB büyüklüğünde oluştu 1 Gb ta fazladan eklersem = 7,2 GB yapar düz hesap olsun diye 8 Gb lık kurtarma dizin boyutu belirliyorum dolayısı ile küçültülecek alan miktarı olarak ; 8 GB (8,192 MB) değerini girmem gerekiyor (siz 3-5 GB fazla ekleyin ne olur ne olmaz).
2.2) Temiz kurulumdaki Windows sürümümüz ile aynı mimari yapıya ve sürüme sahip bir Windows ISO sunu Mount edelim (Bağlayalım) ve tüm içeriğini üstte yeni oluşturduğumuz Kurtarma dizininin içerisine atalım.
2.3) Kurtarma dizinindeki "Sources" klasörünü açalım ve içerisindeki install.wim, yada install.esd dosyasını silelim . (Eğer Windows medyasını Windows Media Creation Tool le oluşturduysanız sources klasörü içerisinde install.esd yeralabilir) ve ardından ilk maddede oluşturduğumuz install.wim i sources klasörü içerisine atalım.
3. Yeni kurtarma dizinini boot menüsüne ekleyelim
Bu işlemi bir script yardımı ile veya EasyBCD ile gerçekleştirebiliriz Burada. Aşağıda script yardımı ile Kurtarma dizinini boot menüsüne nasıl ekleriz kısmı açıklanmıştır.
3.1) Sayfa sonundaki scripti indirelim zipten çıkarttıktan sonra karşımıza GPT ve MBR isimlerinde iki klasör çıkacaktır.
Bunların içlerinde bulunan dosyalara sağ tıklayıp özellikler diyelim eğer engellemeyi kaldır varsa bu kısma tik koyalım ve uygula tamam diyelim. Scriplerin isimlerinden de anlaşılacağı üzere biri UEFI diğeri MBR içindir.
3.2) Bat scriptlerinin hemen yanlarında bulunan VBE scriptlerine tıklayıp çalıştırdığımızda bizden kurtarma dizini harfini girmemizi isteyecektir , harfi yanına herhangi bir işaret koymadan girelim ve enter tuşuna basalım.
İşlemler bukadar artık sistemimiz çöktüğünde windows açılışında Kurtarma (Recovery) dizinini seçip sistemimizi dizini oluşturduğumuz ana geri döndürebiliriz.
NOT: Eğer herhangi bir sebeple Kurtarma bölümü girdisi boot menüsünden silinirse , Kurtarma bölümünüzün sürücü harfi diyelimki F: olsun , Windows kurulum medyasından boot ettikten sonra anlatımda yeralan birinci maddedeki yere gelince klavyedeki Shift ve F10 tuşlarına basıp Komut istemine (Cmd) ye geçelim ve "F:\Setup.exe" komutunu verelim böylece Kurulum başlayacaktır.
- Kurtarma dizini (Recovery partititon) oluşturalım Burada
- Laptoplarda Recovery (kurtarma) klavye kısayolları Burada
- Kolayca Windows Kurtarma bölümü oluşturalım Burada
- DISM komut aracı ile Windows 10 tamiri Burada
- Windows işletim sistemlerini tamir edelim Burada
- Açılmayan Bilgisayardan verileri Not defteri ile kurtarmak Burada
@Velociraptor: Sistemim ile biraz oynamıştım (kırpmıştım) ondan dolayı hata verdi heralde.
Sanırım windows Imajında hata var ama neden olduğu konusu hakkında birşey demek güç
Öncelikle emeğinize sağlık, teşekkür ederiz.
Kurtarma dizinim hazırken test edeyim dedim,
ürün anahtarı girme kısmına geldikten sonra ürün anahtarım yok diyorum daha sonra karşıma şöyle bir hata çıkıyor '' Windows yükleme için kullanılabilir görüntüleri görüntüleyemedi.
Hata mesajı ipucu veriyor ; Diskinizde yeterli yer yokmuş
install.wim dosyasını oluştururken diskte yeterli alan yok uyarısı ile %23 de kalıyor acaba sorun nedir?
Bu dedikleriniz Acronis yedeği ile mümkün görünüyor.
Web Link ...
Merhabalar. Benim biraz daha fazlasına ihtiyacım var makaledeki anlatımdan. Temiz kurulumdan sonra ayarlarımı yapıp birçok büyük boyutlu kurulumunu yaptım. Bu şekilde Windows'u bir harici diskte saklayıp ihtiyacım olduğunda özelleştirilmiş Windows'umu kurabilir miyim? (Aynı bilgisayara. Bu noktada merak ettiğim bir diğer husus eğer buraya kadar olanlar mümkünse bilgisayarın HDD'si yerine SSD takarsam ona da HDD'de yapılandırdığım Windows'u kurabilir miyim?) Bilgisayar çöplüğe döndükten sonra tekrar büyük ve çok sayıda programı kurmaktan bıktım usandım.
Teşekkürler.
@Mustafa: Sağolasın selamlar
@Erhan: Teşekürler AOMEI yi aşağıdaki linkte anlatmıştık
Web Link ...
Eline sağik yine efsane bir konu.
AOMEI OneKey Recovery
Bu küçük programla basit bir kurtarma bölümü oluşturabilirsiniz
Web Link ...
Acronis ile yedek almaktan çok daha işe yarar bir yöntemdir.
Haklısınız sistemde gereksiz uygulamaları tutmaya gerek yok. Herşeye karşın verilerimi yedekleyip deneyeceğim Teşekkürler