Android Oreo Pil tasarrufuna kendinden önceki sürümlerden çok daha fazla önem vermektedir. Ben One plus 5 telefonumu üzerindeki Oreo 8.0 ile ilk aldığımda pilim yaklaşık 14 gün gidiyordu, ardından
bir güncelleme geldi pilimin dayanma süresi birdaha asla 7-8 günden uzun gitmedi, bu olaydaki gariplik şurada kullanım şeklim asla değişmedi fakat pil sürem yarı yarıya düştü. Donanımsal bir sorun olmadığını kesinlikle söyleyebilirim, 3 ayda pil süresinin yarı yarıya düşmesi ve aylardır bu seviyesini muhafaza etmesi oldukça anormal bir durum , yazılımsal olarak pili çabuk bitirici bir etki yapılabilirmi derseniz kesinlikle evet, geri planda sürekli çalışacak bir kodlama gayet mümkündür ve buda pilin çabuk bitmesini sağlayabilir. Pİlin daha uzun süre dayanmasını sağlamak için neler yapılması gerektiği konularından önceki yazılarımızda bahsetmiştik bunları yazının sonundaki linklerde bulabilirsiniz. Oreo 8.1 in en son güncellemesinde ise Gelişmiş pil optimizasyonu seçeneği eklendi gelin bu seçeneği nasıl aktif edebiliriz ve ne işe yarar görelim.
Gelişmiş pil optimizasyonu seçeneği nasıl aktif edilir
1. Telefonun ana ekranında yeralan Ayarlar ikonuna tıklayalım , sizde ayarlar , ana ekranda değilse bulup tıklayınız , karşımıza gelen ekranda Pil kısmını seçelim
2. Bir sonraki ekranda Pil optimizasyonu kısmını seçelim. Optimizasyon kelimesinin anlamı ; Eldeki kısıtlı kaynakları en verimli biçimde kullanmak olarak tanımlanabilir. Karşımıza Tüm uygulamaların liste halinde sıralandığı bir ekran gelecektir bu ekranın sağ üst köşesinde yeralan üç noktaya tıklayalım ve aşağı açılan gelişmiş Optimizasyon özelliğine tıklayalım
3. Gelişmiş Optimizasyon kısmında iki farklı ayar yeralmaktadır
a. Gelişmiş optimizasyon : Pil ömründen daha fazla tasarruf etmek için uygulamaların arka plandaki etkinliklerini daha yoğun bir şekilde kısıtlar ve Bazı uygulamalar tekrar açılıncaya kadar bildirim almayabilirler.
b. Uyku bekleme optimizasyonu: Yine Gelişmiş optimizasyon ayarları altında yeralan bu ayar ise Siz uyurken Pİl ömrünü optimize eder (örneğin Ağın devre dışı bırakılması). Bu uygulamaların bildirimleri zamanında alamamasına neden olabilir.
Üstteki resimdede görüldüğü gibi ben her iki ayarı da açık konuma getirdim. Elbette bazı mesajlaşma yazılımlarının bildirimlerinin ekrana yansıtılmaması veya geç yansıtılması gibi bazı handikapları olabilecektir, bunları deneyerek bulmamız gerekir fakat genel olarak özelliğin pil tüketiminizi azaltmaya yönelik bazı tedbirler alması her halükarda pil tasarrufuna olumlu etki sağlayacaktır. Android telefonlarda pil tasarrufu nasıl yapılır konuları için aşağıdaki linklerden de faydalanabilirsiniz.
- Android telefonlarda pil çabuk bitiyor sorunu Burada
- Android te pil tasarrufu nasıl aktif edilir Burada
- Android te silinen fotoğrafı programsız kurtaralım Burada
- Android Oreoda Bildirimleri kısa yoldan ertelemek Burada
Bilgilendirici bir yazı olmuş. Ben windows olsun android olsun arka planda çalışan uygulamalardan nefret ediyorum, hiç biri bir işe yaramıyor. Android 2 de olması gereken özellikler 8 de anca geliyor.
benim için pilin uzun gitmesi önemli olduğu için ayarı kullanıyorum.
Elinize sağlık. ancak bildirim alamadığım için her zaman bu ayarı kullanmıyorum. fakat pile ihtiyaç duyduğum zamanlar ise bu gibi ayarlar tercihim oluyor.